Migrantų bandymas prasiveržti į Lenkiją per sieną su Baltarusija pasiekė ir Lietuvą: A. Bilotaitė tai vadina A. Lukašenkos režimo ataka

Didžiulė neteisėtų migrantų grupė iš Baltarusijos agresyviomis priemonėmis bandė patekti į Lenkijos teritoriją, pranešė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Anot jos, tai galima vertinti kaip Baltarusijos režimo organizuotą ataką.

 A.Bilotaitė.<br> lrytas.lt montažas.
 A.Bilotaitė.<br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2024, 2:33 PM, atnaujinta Apr 11, 2024, 3:14 PM

„Vakar buvo didžiulė grupė, 450 asmenų grupė, kuri agresyviomis priemonėmis bandė patekti į Lenkijos teritoriją. Panašu, kad tai nėra pats savaime vykstantis procesas. Tokia didelė grupė iš Azijos ir Afrikos šalių negalėjo pati susiburti. Panašu, kad tai yra Baltarusijos režimo ir pareigūnų organizuota ataka. Stebime šią situaciją. Vyksta nuolatinis komunikavimas su mūsų kolegomis Lenkijoje“, – ketvirtadienį Vidaus reikalų ministerijos žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Vidaus reikalų ministrės teigimu, Lietuvos pasienyje su Baltarusija pastaruoju metu pastebimi tik pavieniai bandymai neteisėtai kirsti sieną. Tuo metu Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje iš Baltarusijos pusės bandymų neteisėtai pereiti sieną vidurkis per parą siekia 250 bandymų.

„Norime patikinti, kad Lietuva valdo ir kontroliuoja situaciją, yra aukščiausias budrumo lygis“, – sakė A. Bilotaitė.

Ministrės teigimu, šiuo metu nėra informacijos apie tai, kad į Lenkiją neįleista minėta didžiulė migrantų grupė galėtų mėginti veržtis į Lietuvą, tačiau kartu, anot A. Bilotaitės, tokio scenarijaus nereikėtų atmesti.

„Tokių dalykų gali atsitikti priklausomai nuo to, kaip (Baltarusijos – ELTA) režimas nuspręs daryti“, – sakė ministrė.

Kaip teigė spaudos konferencijoje dalyvavęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas, didžiulė migrantų grupė į Lenkijos teritoriją bandė pereiti Beloviežos regione, kuris nuo Lietuvos ir Baltarusijos sienos nutolęs apie 100–150 kilometrų atstumu.

„Šitas sienos ruožas šiuo metu dar įrenginėjamas, ten ne iki galo sukurta visa infrastruktūra. Dėl to neteisėti migrantai jėga bandė prasiveržti pro koncertiną, ten nėra kol kas fizinio barjero, tačiau Lenkijos sienos apsaugos tarnybos, Lenkijos kariuomenės pareigūnų dėka pavyko (veržimasi – ELTA) atremti ir neteisėtų migrantų grupė buvo neįleista. Migrantai mėtė į pareigūnus akmenis, kitus daiktus, taip pat buvo apginkluoti savadarbiais įrankiais su vinimis, skirtais panaudoti puolimui prieš Lenkijos pareigūnus, tačiau, ačiū Dievui, pavyko išvengti aukų tarp Lenkijos Respublikos pareigūnų, taip pat ir tarp migrantų“, – apie incidentą pasakojo R. Liubajevas.

Anot jo, po migrantų grupės susidūrimo su Lenkijos pareigūnais migrantai atsitraukė į Baltarusijos gilumą.

Pasak R. Liubajevo, Lietuvos ir Lenkijos pasieniečiai ir kitos institucijos nuolat komunikuoja, keičiasi informacija apie neteisėtų migrantų srautų dinamiką.

Esant reikalui, gali būti pasitelkta ir kariuomenė

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė tvirtino, kad situacija Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje yra stebima, analizuojama. Anot ministrės, siekiant įvertinti galimas grėsmes, stebimi ir socialiniai tinklai.

„Stebime situaciją, stebime socialinius tinklus, nes, kaip matome iš Lenkijos situacijos, tokia informacija (apie mėginimus neteisėtai kirsti sieną – ELTA) pirmiausia pasirodo socialiniuose tinkluose“, – dėstė A. Bilotaitė.

Jos teigimu, iškilus papildomoms grėsmės Lietuvos ir Baltarusijos dėl galimo migrantų srautų padidėjimo, pasieniečiams į pagalbą gali būti pasitelkta ir kariuomenė, kitų tarnybų pagalba. Tiesa, kaip akcentavo A. Bilotaitė, neteisėtų migrantų srautai į Lietuvą iš Baltarusijos pastaruoju metu nedidėja.

VSAT vadas R. Liubajevas antrino ministrei, pažymėdamas, kad Lenkijoje jau šiuo metu kariuomenė padeda pasieniečiams saugoti valstybės sieną. Esant reikalui, anot jo, kariškiai sienos apsaugai gali būti pasitelkti ir Lietuvoje.

„Egzistuoja planai pasitelkimo ne tik Lietuvos kariuomenės, bet ir kitų institucijų – policijos, Viešojo saugumo tarnybos, Šaulių sąjungos“, – dėstė R. Liubajevas.

„Situacija prie mūsų išorinių sienų šiai dienai yra stabili, neteisėtos migracijos srautai ženkliai arba reikšmingai sumažėjo“, – pridūrė VSAT vadas.

Pernai VSAT pareigūnai neleistinose vietose į Lietuvą iš Baltarusijos neleido įsibrauti 2 643 asmenims, šiemet – 160.

Iš viso nuo Baltarusijos sukeltos migracijos krizės pradžios į šalį neįleista 22,1 tūkst. neteisėtų migrantų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste