Seimo opozicija nepalaiko dalies premjerės pateiktų siūlymų dėl gynybos finansavimo: pritartų obligacijoms

Premjerei trečiadienį inicijuojant trečiąjį susitikimą su politinėmis partijomis ir verslo atstovais dėl papildomo gynybos finansavimo didinimo, į jį grįžtanti opozicija teigia nepalaikanti dalies siūlomų variantų. Pasak jos atstovų, valdantieji neatsižvelgia į siūlymus dėl gynybos obligacijų.

Kariai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kariai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kariai<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Kariai<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Kariai<br>E. Genio nuotr.
Kariai<br>E. Genio nuotr.
Kariai<br>V.
Kariai<br>V.
Daugiau nuotraukų (4)

Ūla Klimaševska

Apr 17, 2024, 10:07 AM

Finansų ministerija kovą antrajame susitikime dėl gynybos pateikė keturis galimus variantus krašto apsaugos finansavimui. Įvardintos galimybės didinti pridėtinės vertės ir pelno mokesčio tarifus, atsisakyti dalies mokestinių lengvatų, sumažinti savivaldybėms tenkančią gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį.

„Valstiečio“ Dainiaus Gaižausko teigimu, partija nėra linkusi pritarti nė vienam iš siūlomų variantų.

„Jeigu (Vyriausybė – ELTA) įrodytų, kad tikrai tų pinigų trūksta, kam trūksta ir kokiam tikslui, mes pritartume obligacijoms, tai yra skolinimuisi iš gyventojų. (...) Tik viena opcija, o šiaip nė vienam iš siūlymų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nepritars“, – LRT radijui trečiadienį kalbėjo Dainius Gaižauskas.

Jo vertinimu, planuojamą 3 procentų nuo bendrojo vidaus produkto (BVP) lėšų surinkimą galima pasiekti ir nedidinant dabartinių mokesčių.

„Tų pinigų yra ir jeigu tam tikram atskiram momentui jų pritrūktų, mes kalbame apie skolinimosi galimybę“, – pabrėžė jis.

Anot „valstiečio“, dabartinės valdančiosios daugumos pasiūlymai gynybos įsigijimams, pavyzdžiui, dėl oro gynybos pajėgumų, jau prieš kurį laiką buvo pateikti kariuomenės. Tad, anot D. Gaižausko, siūlymai nėra nauji ir jiems įtaką padarė rinkiminis laikotarpis.

„Geriau tegul galvoja, kaip spalio mėnesį viską perduos sklandžiai ir tam tikri procesai, kurie yra pradėti, neužstrigtų“, – teigė D. Gaižauskas.

Pasak socialdemokratės Dovilės Šakalienės, iš siūlomų gynybos finansavimo šaltinių PVM didinimas labiausiai paliestų pažeidžiamiausius visuomenės sluoksnius, tad partija jo nepalaikys. Tačiau, anot jos, valdantieji neįsiklauso į partijos siūlymus dėl valstybės gynybos obligacijų išleidimo.

„Prieš kelias dienas vėl yra išleistos valstybės obligacijos apie nieką. Ar sunku būtų pavadinti gynybos obligacijomis? Būtų išpirkta dvigubai daugiau negu reguliariai“, – pabrėžė D. Šakalienė.

„Sakome tai, ką siūlome, pasakome kritiką, bet nulis reakcijos“, – kalbėjo socialdemokratė.

Visgi valdantieji pabrėžė ieškantys galimybių susitarti.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo teigimu, Vyriausybė konkrečius siūlymus dėl gynybos finansavimo parlamentui teiks tik partijoms pasiekus sutarimą.

„Suprantu opoziciją, kuri buvo pasitraukusi, nes po tokių neeilinių krašto apsaugos ministro buvusio pareiškimų natūralu, kad opozicija sureagavo ir tai šiek tiek pristabdė procesą“, – teigė E. Gentvilas.

„Tarimasis turi prasmę. (...) Susitarsime tada ir bus atnešta. Nenorėkite, kad padėtų valdantieji ir lieptų opozicijai balsuoti. Pirma susitarkime“, – pridūrė jis.

Pasak konservatorių frakcijos Seime seniūnės Radvilės Morkūnaitės–Mikulėnienės, aiškus sutarimas dėl gynybos finansavimo šaltinių turėtų būti atrastas iki vasaros, o partijos galutinai apsispręs dėl to iki biudžeto formavimo rudenį.

„Tikrai tikiu, kad mes tuos sprendimus bendrus surasime. Neturime kito kelio“, – akcentavo ji.

Premjerė I. Šimonytė trečiadienį kviečia politinių partijų bei verslo atstovus dalyvauti trečiajame susitikime dėl Lietuvos gynybos finansavimo didinimo.

Į susitikimą pakviestos politinių partijų, verslo bei Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovai.

Pirmadienį krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas patikino, jog premjerės inicijuojamame susitikime dėl gynybos finansavimo siūlys partneriams skirti didesnį dėmesį oro gynybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.