Atmintinų dienų sąraše – jaunimo darbuotojams, lituanistinėms mokykloms ir mecenatystei skirtos dienos

Seimas į atmintinų dienų sąrašą įrašė 3 naujas – jaunimo darbuotojams, lituanistinėms mokykloms ir mecenatystei skirtas dienas.

Kalendorius.<br>T.Bauro nuotr.
Kalendorius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2024, 3:55 PM

Jaunimo darbuotojo diena bus minima gegužės 14 d., Lituanistinės mokyklos diena – rugpjūčio 10 d., Mecenatystės diena – lapkričio 15 d.

Jaunimo darbuotojo dieną įtraukti į atmintinas dienas pasiūliusi Seimo narė liberalė Edita Rudelienė sako, kad ši diena bus ne tik darbuotojų šventė, tačiau ir priminimas visuomenei, kad jaunimo darbuotojo profesija yra svarbi mūsų senėjančioje visuomenėje, užtikrinanti jaunimui teikiamų paslaugų svarbą.

Ši atmintina diena, anot jos, sudarys palankias sąlygas jaunimo darbuotojų bendruomenei dalyvauti šventiniuose susibūrimuose, skatins susipažinti su šia profesija ir pagaliau suteikti jai oficialų statusą.

Atmintina diena pagerbti lituanistines mokyklas pasiūlė Seimo narė konservatorė Dalia Asanavičiūtė. Pasak jos, ši iniciatyva atsirado siekiant įprasminti lituanistinių mokyklų misiją – kurti ir saugoti lietuvišką tapatybę pasaulio lietuvių bendruomenėse, ugdyti atsakingą, aktyvią jaunąją lietuvių kartą emigracijoje.

Pasak D. Asanavičiūtės, daugelyje šalių lituanistinė mokykla yra lietuvių bendruomenės židinys.

Rugpjūčio 10-ąją pasirinkta minėti Lituanistinės mokyklos dieną, nes 2012 metų rugpjūčio 10 dieną Pasaulio lietuvių bendruomenė XIV Seime priėmė rezoliuciją „Dėl užsienio lietuvių neformaliojo švietimo koordinavimo perdavimo Švietimo ir mokslo ministerijai“. Joje teigiama, kad „užsienio lietuvių lituanistinis švietimas yra prioritetinė Lietuvos valstybės ryšių su užsienio lietuviais sritis“.

Švietimo ir mokslo institucijų registro duomenimis, šiuo metu užsienyje veikia daugiau nei 240 lituanistinio švietimo įstaigų, kuriose mokosi apie 11 tūkst. mokinių, dirba apie 1 200 mokytojų.

Siekiant formuoti pagarbos mecenatams tradiciją, Atmintinų dienų sąrašą papildyti Mecenatystės diena pasiūlė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Planuojama, kad lapkričio 15 d. nuolat vyktų nacionalinių, savivaldybės ir bendruomenės mecenatų pagerbimo renginys. Tarptautinė Mecenatystės diena lapkričio 15 d. minima daugelyje šalių, įskaitant JAV ir Kanadą.

Ketvirtadienį Atmintinų dienų įstatymo pataisas palaikė 104 Seimo nariai, 1 buvo prieš, 4 parlamentarai susilaikė.

Galiojančiame Atmintinų dienų įstatyme nėra jaunimo darbuotojams, mecenatystei ir lituanistinėms mokykloms užsienyje atminti skirtų dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.