Kaune – protestas dėl galimo „Vičiūnų grupės“ sankcijų apeidinėjimo: D. Matijošaičiui įteiktas simbolinis guolių krepšelis

Kauno merą Visvaldą Matijošaitį ir miesto taryboje dirbančius jo šeimos narius dėl „Vičiūnų grupės“ veiklos Rusijoje kritikuojanti pilietinė iniciatyva „Mes nepavargsim“ antradienį surengė dar vieną protestą. Laikinosios sostinės tarybos posėdyje Dainiui Matijošaičiui simbolinį krepšelį su guoliais įteikę akcijos dalyviai pareikalavo platesnių savivaldybės komentarų apie gamyklos Kaliningrade pardavimą.

Dainius Matijošaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Matijošaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Smirnovaitė

2024-04-23 13:47

„Akcija praėjo neblogai – įteikėme krepšelį su guoliais, kaip ir žadėjome, Dainiui Matijošaičiui. Aišku, netrukus visas krepšelis atsidūrė šiukšlių dėžėje. Bet dėmesį į save tikrai atkreipėme“, – Eltai teigė pilietinės iniciatyvos „Mes nepavargsime“ narys Rokas Povilius.

„Turėjome pasiruošę ir plakatus, ant kurių – „Vieningo Kauno“ žmonių nuotraukos ir frazės „patoguolis“, „dinguolis“, „abejinguolis“. Plakatai tikrai, atrodo, sukėlė tam tikrą sąmyšį – visi žvalgėsi, ieškojo savo vardų. Vėliau, per pertrauką, kai kurie politikai atėjo šnekėtis – tiek ir Rosvydas Marcinkevičius, ir Jūratė Norvaišienė. Tai dėmesys atkreiptas, posėdis tikrai atrodė, buvo sutrikęs ir nebuvome ignoruojami“, – sakė R. Povilius.

Akcijos iniciatorius pažymėjo, kad tokių protestų tikslas – žadinti tarybos narių neabejingumą dėmesį į galimą gauti daugiau savivaldybės ir mero komentarų apie gamyklos Kaliningrade pardavimą. Mat, pasak R. Poviliaus, iki šiol visuomenei pateiktos informacijos – negana.

„Kaip ir informacija apie įmonių pardavimus yra, bet tai spaudos pranešimas, trys sakiniai ir viskas. Tai reikalaujame normalios, skaidrios spaudos konferencijos, reikalaujame normalaus Kauno savivaldybės atstovo spaudai paaiškinimo – vis tiek tai yra krizinė situacija. Tiesiog reikalaujame skaidrumo, komunikacijos ir atsakymų į visuomenės klausimus. Šiuo metu savivaldybė tiesiog tyli“, – sakė R. Povilius.

ELTA primena, kad Kauno merui V. Matijošaičiui bene dvejus metus žadėjus apie „Vičiūnų grupės“ pasitraukimą iš Rusijos, praėjusią savaitę įmonė patvirtino fabriką Kaliningrade pardavusi bendrovei „Ocean Group“.

Kaip penktadienį pranešė „Vičiūnų grupės“ atstovai, įmonė pardavė Kaliningrado srityje veikiantį fabriką ir septyniose valstybėse esančias logistikos bei prekybos įmones. „Vičiūnų grupė“ nurodo, jog šalių sutarimu sandorio vertė neskelbiama.

Visgi prieš keletą savaičių Klaipėdos apygardos prokuratūra Muitinės kriminalinės tarnybos teritorinio skyriaus pareigūnams pavedė atlikti tyrimą dėl galimo „Vičiūnų“ grupės įmonės „Plungės kooperatinė prekyba“ tarptautinių sankcijų pažeidimo.

Tyrimas pradėtas po naujienų portalo lrt.lt publikacijos, kuria atskleista, jog „Vičiūnų“ grupei priklausanti „Plungės kooperatinė prekyba“ į Rusiją bent 11 kartų vežė į sankcijas įtrauktas prekes. Tarp jų yra tos, kurios įtrauktos į aukšto prioriteto kovos lauko prekių sąrašą, pavyzdžiui, guoliai, kuriuos Rusija naudoja tankų gamybai.

Vičiūnai“ pripažino, kad tokias prekes į Rusiją vežė, tačiau teigia, kad apie sankcijas nežinojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.