G. Nausėda apie vienos lyties porų santykių reglamentavimą: padarykime tai, bet gerbdami Konstituciją

Antrosios kadencijos siekiantis prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad visuomenei dar trūksta tolerancijos vienos lyties porų atžvilgiu. Šalies vadovas akcentuoja, kad šių porų santykius reikia reglamentuoti, tačiau, pasak jo, tai turi būti padaryta laikantis Konstitucijos nuostatų.

Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-24 22:03

„Kada yra sakoma, kad sutvarkykime įstatymus ir visuomenės požiūris pasikeis – aš nesu toks optimistas. Ir galvoju, kad visuomenės požiūrį reikia ugdyti pamažu, ir kad visuomenė tikrai privalo, jeigu gyvename civilizuotoje visuomenėje, žiūrėti į šiuos žmones kaip į visus kitus žmones, nes jie yra lygiai tokie patys“, – trečiadienį „Žinių radijo“ laidoje „Ką rinkti?“ sakė G. Nausėda.

Visgi šalies vadovas laikosi pozicijos, kad vienos lyties porų santykiai turėtų būti reglamentuoti laikantis Konstitucijos nuostatų.

„Mano pozicija yra labai aiški, aš ne kartą ją deklaravau – padarykime tai, bet padarykime tai gerbdami Lietuvos Respublikos Konstitucijos 38 straipsnį. Mūsų pagrindinis dokumentas yra dokumentas, kuris atspindi ir tam tikrą visuomenės konsensusą“, – sakė G. Nausėda.

„Todėl, jeigu manome, kad visuomenė jau yra pasikeitusi ir norėtų kažkaip kitaip suprasti santuoką ir šeimą, ateis laikas – galima bus pakeisti ir tą 38 straipsnį. Bet kol jis yra štai toks, gerbkime savo Konstituciją ir nemėginkime jos tampyti ir interpretuoti taip, kaip mums patinka“, – pridūrė jis.

G. Nausėda akcentuoja, kad šių porų santykiai vis dar nėra sureguliuoti ir dėl to, kad savo siūlymui palaikymo nesulaukusi Laisvės partija nebuvo linkusi eiti į kompromisus.

„Mes apskritai jokio tiesinio įforminimo šių žmonių santykių taip ir nesugebėjome pasiekti. Laisvės partija užsibrėžė padaryti maksimumą, kaip ji įsivaizdavo tą maksimumą, ir įteisinti civilinės sąjungos įstatymą, apibrėždama šitų šeimų santykius praktiškai kaip šeimą. Tai susidūrus su pasipriešinimu Seime apskritai nebuvo priimti jokie sprendimai“, – sakė G. Nausėda.

„O alternatyvus sprendimai dėl civilinio kodekso pakeitimų, kuriais būtų reglamentuoti santykiai, noras sužinoti informaciją apie sveikatą, paveldėjimo klausimai ir t.t. – jie buvo atmesti ir tartum patraukti į šoną, kad būtų galima pasiekti tą maksimalų variantą. Ir atsitiko taip, kad nei vienas, nei kitas variantas nepraėjo“, – „laisviečius“ sukritikavo šalies vadovas.

Seimas po svarstymo praėjusių metų gegužę pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tam, kad jis būtų priimtas, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

Šiuo projektu siūloma sureguliuoti santuokos nesudariusių, tačiau bendrus tarpusavio santykius kuriančių asmenų tiek turtinius, tiek asmeninius neturtinius santykius.

Visgi kol kas valdantieji pripažįsta, kad reikiamo palaikymo šio įstatymo priėmimui Seime kol kas nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.