Šiauliuose – „čekistų“ aimanos: vienas cituoja Bibliją, kitas auklės prokurorus Jau grąžino 592 tūkst. eurų

Per Lietuvą besiritanti vadinamųjų „čekiukų“ bylų banga pasiekė Šiaulius. Būtent šiame mieste STT ir prokuratūra pernai pavasarį pradėjo pirmąjį ikiteisminį tyrimą dėl Tarybos nario veiklai galimai nesąžiningai gautų išmokų.

 S.Stasiūnas (kairėje) tapo pirmuoju Šiaulių miesto tarybos nariu, kuris teisme turės įrodinėti, jog išmokas tarybos nario veiklai panaudojo teisėtai. G.Lukošaitis irgi gavo raštą, kuriame raginamas grąžinti 11 tūkstančių eurų siekiančią sumą.<br> lrytas koliažas
 S.Stasiūnas (kairėje) tapo pirmuoju Šiaulių miesto tarybos nariu, kuris teisme turės įrodinėti, jog išmokas tarybos nario veiklai panaudojo teisėtai. G.Lukošaitis irgi gavo raštą, kuriame raginamas grąžinti 11 tūkstančių eurų siekiančią sumą.<br> lrytas koliažas
 G.Lukošaitis kelią sąmokslo teorijas ir ragina negrąžinti pinigų, o pats ketina teisme paauklėti prokurorus.<br> G.Šiupario nuotr.
 G.Lukošaitis kelią sąmokslo teorijas ir ragina negrąžinti pinigų, o pats ketina teisme paauklėti prokurorus.<br> G.Šiupario nuotr.
 S.Stasiūno civilinė byla jau atiduota teismui.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 S.Stasiūno civilinė byla jau atiduota teismui.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 S.Stasiūnas socialiniame tinkle vardijo "absurdus" ir citavo Šventąjį Raštą.<br> Nuotr. iš socialinių tinklų
 S.Stasiūnas socialiniame tinkle vardijo "absurdus" ir citavo Šventąjį Raštą.<br> Nuotr. iš socialinių tinklų
 G.Lukošaitis kelia įvairias sąmokslo teorijas ir ketina teisme įveikti prokurorus.<br>Nuotr. iš socialinių tinklų 
 G.Lukošaitis kelia įvairias sąmokslo teorijas ir ketina teisme įveikti prokurorus.<br>Nuotr. iš socialinių tinklų 
 G.Lukošaitis kelia įvairias sąmokslo teorijas ir ketina teisme įveikti prokurorus - kolegas paragino negrąžinti pinigų.<br>Nuotr. iš socialinių tinklų 
 G.Lukošaitis kelia įvairias sąmokslo teorijas ir ketina teisme įveikti prokurorus - kolegas paragino negrąžinti pinigų.<br>Nuotr. iš socialinių tinklų 
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 25, 2024, 3:46 PM

Pirmasis įtarimų ir prokuratūros ieškinio sulaukė Šiaulių mero Artūro Visocko ištikimųjų ratui priskiriamas valdančios koalijos narys Saulius Stasiūnas. 53 metų gidas viešojoje erdvėje „dėl absurdiškų įtarimų“ citavo net Šventąjį Raštą.

Mero dešiniąja ranka laikomas bendražygis Gintautas Lukošaitis apie gautą prokurorų ieškinį socialiniame tinkle pranešė pats ir pasiskelbė kovosiąs prieš prokuratūrą. 54 metų skulptorius paragino nepaklusti prokurorų reikalavimui grąžinti galimai neteisėtai išmokėtus, nes būsią kaip Jonavos merui.

Politikas vardijo „absurdus“

Įtarimai baudžiamojoje byloje S.Stasiūną pasiekė šių metų pradžioje. Vasarį politikas sulaukė oficialių įtarimų dėl piktnaudžiavimo ir daugiau kaip 800 eurų vertės turto pasisavinimo. 

Prokurorai akcentavo, kad siekdamas pagrįsti avansu gautas išmokas Šiaulių miesto tarybos narys teikė ataskaitas bei kuro įsigijimo kvitus, kurie, įtariama, nebuvo susiję su Tarybos nario veiklos išlaidomis. Ieškinyje buvo nurodytos per karantiną, kai judėjimas buvo apribotas, išmokėtos sumos.

Socialiniame tinkle S.Stasiūnas vardijo „absurdus“. Pasak politiko, pirmasis – apie įtarimus net tris savaites nepranešė žiniasklaida, o visi atsakymai slypėjo viešose ataskaitose. Antrasis – per karantiną nebuvo draudimo jam kaip Tarybos nariui važinėti nuosava mašina. 

Trečiasis absurdas – skandalas sukeltas dirbtinai: „Nes būtina diskredituoti savivaldą ir nepriklausomus politikus. Nes būtina kurti jiems įtampos atmosferą, tampyti į apklausas jų šeimos narius, įdarbinti į tyrimų ir teismų maratonus šimtus tyrėjų bei prokurorų. Norint įrodyti triženklę „vagystę“ bus išleistos penkiaženklės sumos“.  

Citavo net Šventąjį Raštą

S.Stasiūnas skambiai pareiškė, kad šis skandalas būsiąs iššūkis visiems. Mat reikėsią atskirti grūdus nuo pelų arba bus paskęsta „antraščių, bėgančių eilučių, įtarinėjimų ir formalių formelių formaline...“

Kad įspūdis būtų dar stipresnis, politikas citavo net Šventąjį Raštą: „Teisingumas bus mano matuoklė, teisumas – mano gulsčiukas. Melo prieglaudą išdaužys kruša, jūsų priedangą nuplaus potvynis.“

Emocingas įrašas užbaigtas patosu persunktomis eilutėmis: „Tebūnie, būsiu teisiamas. Ir tegul žmonės pasako, kame mano kaltė. Tuo tarpu ruošiuosi (ne)eiliniam miesto tarybos posėdžiui. Jau penkti metai taip. Kažkas tai pavadino darbu. Tada klausiu, o kada atostogos?! Ups, dar vienas ABSURDAS išėjo.“

Prieš STT ir prokuratūros tyrimą S.Stasiūną apie jo išlaidas Tarybos nario veiklai bandė prakalbinti ir „Lietuvos ryto“ žurnalistas. Jam politikas atrašė: „Bendras mano pastebėjimas dėl jūsų žurnalistinio tyrimo temos. Galbūt jums pavyktų sužinoti, nuo kada tarybose taikomas toks lėšų apskaitos būdas. Spėlioju, kad tai – sovietinio laikotarpio atgyvena  Kažkokia nedidelė mėnesinė suma tarybos nario darbui būtinoms priemonems užbaigtų šią kvitų, sąskaitų ir ataskaitų, tikrinimo ir „tyrimų“ karuselę.
Sėkmės!“

Įvertino visas politiko išlaidas

Šiaulių apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Rita Dabužinskienė su ieškiniu dėl nepagrįsto praturtėjimo kreipėsi į Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmus. 

Prokurorė prašo iš Šiaulių miesto savivaldybės tarybos nario S.Stasiūno savivaldybės naudai priteisti 5647 eurus, kurie jam buvo nepagrįstai išmokėti už jo, kaip praėjusios kadencijos tarybos nario, išlaidas degalams bei trijų politiko automobilių remontą, jų techninę priežiūrą. 

Pažymėta, kad sąskaitos savivaldybei buvo pateiktos ir pandemijos metu, kai gyventojai negalėjo laisvai judėti po Lietuvą.

Prokuratūrės manymu, S.Stasiūnas iš savivaldybės nepagrįstai gavo kompensaciją ir už trijų mobiliojo ryšio abonentų išlaidas (tarp jų – ir skambučius bei žinutes į užsienį), planšetinio kompiuterio pirkimą, spausdinimo, kopijavimo, laminavimo paslaugas bei spausdintuvo remontą.

Mes iššūkį prokurorams

Teisėsaugos vykdomą ikiteisminį tyrimą ne kartą viešai pašiepęs ir politiniu užsakymu vadinęs G.Lukošaitis nenurimo net gavęs prokuratūros raštą, kuriame buvo pasiūlyta į biudžetą sugrąžinti 11 tūkstančių eurų siekiančią sumą.

Rėksmingumu išsikiriantis politikas socialiniame tinkle užsipuolė prokuratūrą ir pareiškė nebijantis teismo (kalba netaisyta. – Aut. past.): „Stoti Teismas eina ! Norėsiu maxsimaliai viešo proceso, per kurį bus galima į daug ką atsakyti ir papasakoti: pvz/apie savo čekiukus ir savo Tarybos nario darbą ir ką reiškia visas šis čekiukų skandalas, bei kokiu tikslu jis pradėtas! Šiauliai buvo, kurie pirmi Artūras Visockas pakėlė 1.8 milijardo prateriotų Europos pinigų klausimą regionų atsigavimui... ir tada toks atsitiktinumas prasidėjo straipsniai apie čekiukus? Pastebėjimas : neteko girdėti, jog prokūrorė Rita būtų kada nors apgynusi viešą interesą? Pažadu nuobodu nebus“.  

G.Lukošaitis drąsinosi ir prieš savus. Jis parašė laišką kolegoms Šiaulių miesto politikams ir juos paragino nedaryti klaidos ir negrąžinti pinigų (kalba netaisyta): „L rita jeigu jums atėjo toks popierius nedarykite klaidos ir nieko nemokėkit nes jei sumokėsite reiškia pripažinsit kaltę, ir tada gali būti ir norui esant kaip Jonavos merui prasidės baudžiakas su Tarybos nario mandato netekimo procedūra ir 5 metams uždrausta kandidatuoti. Tobula KGB operacija prieš visą LT valdymo grandį. Aš eisiu į Teismą ir ginčysiu 11 tūkstančių grąžinimą, esu tikras, jog pavyks ir tai bus precedentas kitom bylom, gali būti, jog dabar esu vienintelis Lietuvoje , kuris iš karto bylinėsis su prokuratūra.“  

Akiratyje – visi Šiaulių politikai

STT ir prokuratūra ikiteisminį tyrimą pradėjo pernai pavasarį, kai žurnalistinį tyrimą paskelbė „Lietuvos rytas“. 

Tyrimas atskleidė, kad Šiaulių politikai stulbinamai dideles sumas išleido kelionėms pas rinkėjus, taškėsi pinigais asmeniniam automobiliui pirkdami net lietojo lydinio ratlankius, įsigijo ypač prabangius mobiliojo ryšio telefonus. Paaiškėjo, kad degalus pirko ir automobilius remontavo net teisės vairuoti ir mašinos neturintys politikai.

Pareigūnai dar tebesiaiškina aplinkybes ir tyrimo nėra nutraukę nė vieno Šiaulių politiko atžvilgiu.

Grąžino šimtatūkstantines sumas

Analogiški tyrimai vyksta visose Lietuvos savivaldybėse. Viešojo intereso gynimo prokurorai vertina, ar pinigų sumos tarybos nariui yra išmokėtos teisėtai, o nustatę teisės aktų pažeidimus – kreipiasi su ieškiniu į teismą dėl konkrečių sumų grąžinimo į biudžetą civilinio proceso tvarka. 

Generalinės prokuratūros, Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių apygardų prokuratūrų Viešojo intereso gynimo skyrių prokurorai apylinkių teismams šiuo metu yra pateikę 37 civilinius ieškinius per 455 tūkst. eurų sumai.

Šiuo metu į savivaldybių biudžetus tarybos nariai savanoriškai jau yra atlyginę daugiau nei 592 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.