VRK raginimo sulaukusi Prezidentūra: ačiū, bet įrašo netrinsime

Perrinkimo siekiantis prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį, rinkimų dieną, susilaukė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) dėmesio – šalies vadovo socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtas įrašas sukėlė įtarimų, ar kandidatas neagituoja rinkimų dieną.

Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 26, 2024, 11:09 AM, atnaujinta May 26, 2024, 1:51 PM

„Kviečiu visus su draugais ir artimaisiais kartu laukti rinkimų rezultatų Prezidento rūmų kieme su fontanu ir parke!

Tiesiogines transliacijas galėsime stebėti ekranuose, tad pasikvieskite kompanijos, pasiimkite ko reikia piknikui ir – iki pasimatymo!

Prezidento rūmų kiemas ir parkas šiandien bus atviri ne iki 22:00 val., o iki pat 24:00 val.“, – savo oficialioje „Facebook“ paskyroje sekmadienio rytą rašė G.Nausėda.

Po šiuo prezidento įrašu iš karto pasipylė komentarai, kad tai – rinkimų agitacija.

„Rinkiminė agitacija. Nausėdai viskas galima. Tautai taip pat yra galimybė – nušalinti prezidentą, jei jis pažeidinėja rinkimų įstatymą“, – rašoma viename komentare.

Savo ruožtu VRK atstovė Indrė Ramanavičienė portalui lrytas.lt nurodė, kad ir pačiai VRK šalies vadovo įrašas kelia abejonių, taip pat gauta ir piliečių skundų.

„Vyriausiajai rinkimų komisijai kandidato įrašas agitacijos draudimo laikotarpiu kelia abejonių.

Komisija jau rengia kreipimąsi kandidato rinkimų štabui su priminimu apie Rinkimų kodekso nuostatas.

Taip pat gavome du rinkėjų pranešimus su prašymu pasidomėti šia situacija“, – teigė VRK atstovė.

Rekomenduoja įrašą pašalinti

Kiek vėliau VRK išsiuntė kreipimąsi Prezidentūrai ir kandidato rinkimų štabui su rekomendacija įrašą pašalinti. Komisija taip pat nurodė kelianti klausimą, ar rinkimų metu naudojantis oficialia prezidento „Facebook“ paskyra, G. Nausėda nesinaudojo tarnybine padėtimi, todėl rekomenduoja įrašą pašalinti.

„Taip pat VRK kelia klausimą, ar kandidato naudojimasis oficialia Lietuvos Respublikos Prezidento paskyra rinkimų, kuriuose jis pats dalyvauja, tikslais ir tai, kad rinkimų dieną Prezidentūros kiemas bus atviras ilgiau, jame bus ekranai, kuriuose bus rodomi rinkimų rezultatai, yra suderinama su Rinkimų kodekso 102 straipsnio 1 dalimi, draudžiančia naudotis tarnybine padėtimi rinkimų tikslais.

Dėl to VRK rekomenduoja laikytis agitacijos draudimo nuostatos, susilaikyti nuo Rinkimų kodekso pažeidimų ir pašalinti įrašą socialiniame tinkle“, – nurodė I.Ramanavičienė.

Įrašo netrins

Tuo metu Prezidentūra padėkojo VRK už rekomendaciją, tačiau ištrinti šalies vadovo „Facebook“ paskyroje paskelbto kvietimo žmonėms rinktis Prezidentūroje nepašalins.

„Padėkosime VRK už šią rekomendaciją, įrašo netrinsime, nes juo nėra vykdoma jokia rinkimų agitacija. Tas įrašas yra paskelbtas ne rinkimų tikslais“, – Eltai teigė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

Pasak jo, VRK galėtų pati atkreipti dėmesį į komentarus, kuriuos gyventojai surašė po G.Nausėdos kvietimu.

„Norėtume atkreipti VRK dėmesį į labai atvirą agitaciją, kuri vykdoma komentaruose po įrašu“, – pridūrė R.Jasiulionis.

Sekmadienį vykstančiame antrajame prezidento rinkimų ture iki 10 val., Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, iš viso balsavo 17,45 proc. rinkėjų.

Rinkimų dieną iki 10 val. prie balsadėžių atėjo 6,42 proc. rinkėjų. Tuo metu balsuodami iš anksto ar namuose savo valią jau pareiškė 257 854 rinkėjai. Anot VRK, tai sudaro 11,03 proc. nuo bendro visų balsavimo teisę turinčių rinkėjų skaičiaus.

Aktyviausi rinkėjai – Ignalinos regiono (28,63 proc.), Neringos (28,61 proc.) ir Kupiškio (26,19 proc.) savivaldybėse.

Pasyviausi – Visagino (10,97 proc.), Klaipėdos miesto (11,84 proc.) ir Kauno rajono (12,41 proc.), rinkėjai.

Kaip ir prieš penkerius metus, antrajame rinkimų ture susitinka perrinkimo siekiantis šalies vadovas G.Nausėda ir konservatorių kandidatė, premjerė Ingrida Šimonytė.

2019 metais rinkdami šalies vadovą iki 10 valandos savo balsą atidavė 5,88 proc. rinkėjų, tuo metu bendras rinkėjų aktyvumas siekė 16,62 proc.

Aktyviausiai balsavo Neringos (34,94 proc.), pasyviausiai Visagino (11,10 proc.) rinkėjai.

Tąkart, VRK duomenimis, suskaičiavus biuletenius iš visų rinkimų apylinkių, nugalėtoju tapo G. Nausėda, surinkęs 65,68 proc. rinkėjų balsų. Antroje vietoje likusi I. Šimonytė sulaukė 33,04 proc. palaikymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: pabėgėlių integracija – nauda ar žala darbo rinkai?