Naktį Kaune išniekintas IX forto memorialas nacizmo aukoms atminti (papildyta, nuotraukos)

Vandalai išniekino Kauno IX forto muziejuje esantį memorialą nacizmo aukoms. Chuliganai išvartė masyvias paminklų plokštės, baltais dažais nupiešė apie 13 svastikų. Prie memorialo nacių nužudytiems žydams ant grindinio vandalai užrašė „Juden raus“ (vokiškai - žydai lauk). Taip pat išlupo ir pagrobė granito plokštelę su iškalta Dovydo žvaigžde.

Muziejaus darbininkai vandalų siautėjimo padarinius naikino kelias valandas.<br>N.Povilaitis
Muziejaus darbininkai vandalų siautėjimo padarinius naikino kelias valandas.<br>N.Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Apr 11, 2011, 1:50 PM, atnaujinta Mar 31, 2018, 3:17 AM

Išvartytas ir svastikomis išmargintas paminklines plokštes pirmadienį, apie 5 val. 50 min., pastebėjo ir muziejaus sargams pranešė atsitiktinis praeivis.

IX forto muziejaus darbuotojai apie neonacių išpuolį informavo policijos pareigūnus. Atvykę Santakos policijos komisariato pareigūnai, muziejaus direktorės Jūratės Zakaitės teigimu, tik užfiksavo patį vandalizmo faktą. Lrytas.lt žurnalistui apsilankius išpuolio vietoje, šalia išniekinto memorialo mėtėsi svarbiais įkalčiais galintys tapti daiktai, kurie policininkams tikriausiai nebuvo įdomūs.

Muziejaus darbininkai vandalų siautėjimo padarinius naikino kelias valandas. Jie tirpikliu plovė svastikomis išmargintas sienas bei paminklines lentas, cemento ir kalnių mišiniu maskavo nacistinį šūkį „Žydai lauk“.

Spėjama, kad vandalai atviroje muziejaus teritorijoje siautėjo vėlų sekmadienio vakarą arba naktį į pirmadienį. Šį rytą dažai, kuriais jie piešė nacių simbolius, dar nebuvo išdžiūvę.

Memoriale siautėjusių neonacių turėjo būti bent keli, jų išvartytas masyvias granito plokštes vargais negalais į vietą vos pastatė trys vyrai.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Alperavičius, sužinojęs apie išniekintą IX forto memorialą nacių aukoms, neslėpė pasipiktinimo. Lietuvos žydų lyderis sakė manantis, kad tai neonacių darbas, o policijos pareiga - juos išaiškinti ir deramai nubausti.

„Manau, kad tai padarė nacistai. Tai didžiulis įžūlumas, nes IX fortas yra vieta, kurioje buvo masiškai naikinami žmonės. Daugiausia žydai, tačiau ne tik jie. Tie, kas tai padarė, tyčiojasi iš lietuvių tautos“, - piktinosi S.Alperavičius.

Žydų bendruomenės vadovas sakė, jog šis incidentas netruks sulaukti tarptautinio atgarsio, o vietos policija privalo išaiškinti ir nubausti niekdarius. „Šis išpuolis neliks nepastebėtas. Pasaulyje yra labai daug iš Lietuvos kilusių žydų, litvakų, kurie į tokius išpuolis labai jautriai reaguoja. Jeigu policija neranda (vandalų – red.), tie žmonės dar labiau įžūlėja“, - lrytas.lt sakė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas S.Alperavičius.

Kauno Santakos policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Komentuodamas žiniasklaidos pranešimus apie IX-ojo forto memorialo išniekinimą, premjero patarėjas Virgis Valentinavičius pasakė: „Kelia pasišlykštėjimą ir pasipiktinimą neonacistinė provokacija, įvykdyta žydų žudynių vietoje tuomet, kai Lietuva mini Holokausto metus. Tai šventvagiška ir tokios antisemitizmo apraiškos yra visiškai netoleruotinos. Premjeras tikisi, kad teisėsauga suras kaltuosius ir jie bus nubausti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.