Sulaikė kontrabandiniu gintaru „kimštą“ mikroautobusą

Muitinės kriminalinės tarnybos MKT) ir Kauno teritorinės muitinės pareigūnai antradienio rytą Kybartų kelio poste sulaikė stambią kontrabandinio gintaro siuntą.

Iš pažiūros tuščiame mikroautobuse muitininkai rado 133 kilogramus gintaro.<br>Muitinės departamentas
Iš pažiūros tuščiame mikroautobuse muitininkai rado 133 kilogramus gintaro.<br>Muitinės departamentas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 21, 2012, 1:16 PM, atnaujinta Mar 21, 2018, 4:29 PM

Apie 133 kilogramus gintaro žaliavos mėginta į Lietuvą iš Rusijos įvežti mikroautobuso grindyse įrengtoje slėptuvėje. Sulaikytos kontrabandos vertė – maždaug 176 tūkst. litų.

Turėdami informacijos, kad į Lietuvą artimiausiu metu gali būti mėginama nelegaliai įvežti didelę gintaro siuntą, muitinės pareigūnai antradienį, apie 7 val. Kybartų kelio poste sustabdė iš Rusijos Kaliningrado srities atvažiavusį mikroautobusą „Renault“.

Automobilį vairavęs Rusijos pilietis R. G. muitininkams deklaravo nevežantis jokių draudžiamų prekių, ir tikrai – mikroautobusas iš pažiūros buvo visiškai tuščias.

Tačiau patyrę pareigūnai detalaus patikrinimo metu „Renault“ salono grindyse aptiko įrengtą slėptuvę, prikimštą polietileninių maišelių su gintaro žaliava. Panašios slėptuvės rastos ir automobilio kabinos sienelėse.

Iš viso tądien muitininkai iš visų šių slėptuvių ištraukė 133,44 kilogramus gintaro žaliavos.

„Renault“ vairuotojas, Rusijos Federacijos pilietis R. G. buvo sulaikytas dviem paroms. MKT Kauno skyriuje dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 199 str. 1 dalį (Kontrabanda).

Anot MKT pareigūnų, neapdoroto gintaro vertė labiausiai priklauso nuo frakcijų (gintaro gabalų) dydžio.

Šių metų kovo 20 d. Kybartuose sulaikyto gintaro vertė itin didelė būtent dėl nemažo frakcijų dydžio – tarp jų yra ir siekiančių 16 centimetrų gintaro gabalų.

Iš viso pernai Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė beveik pusę tonos – 480 kilogramus kontrabandinio gintaro. Dažniausiai gintarą nelegaliai mėginama įvežti per Nidos ar Kybartų kelio postus.

Šitaip 2011 m. birželio 29 d. Nidos kelio poste sulaikyta 74 kilogramai neapdoroto gintaro kontrabandos siunta, slėpta iš Rusijos grįžtančio Lietuvos piliečio automobilyje (kuro bake įrengtoje slėptuvėje).

Spalio 26 d. ten pat vėl sulaikyta 71 kilogramas neteisėtai gabento gintaro, kuris irgi buvo slėptas Lietuvos piliečio automobilio kuro bake įrengtoje slėptuvėje.

Pirmų atveju dėl gintaro kontrabandos MKT buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas (mat sulaikyto gintaro vertė viršijo 250 MGL – siekė apie 35 tūkst. litų). Antru atveju, nors gintaro vežta kone tiek pat – tesurašytas administracinis teisės pažeidimo protokolas, nes gintaro žaliavos vertė tesiekė vos 18 tūkst. litų.

Į Lietuvą gintaras paprastai vežamas neapdorotas, iš Rusijos Kaliningrado srities, kur yra bent dvi stambios jo kasyklos. Lietuvoje iš atvežtinio gintaro gaminami įvairūs dirbiniai, kurie vėliau gabenami į kitas valstybes.

Beje, Rusijoje gintaras prilygintas strateginei žaliavai, ir atsakomybė už jo neteisėtą gabenimą kur kas griežtesnė nei Lietuvoje.

Šiuo metu gintaro dirbiniai populiarūs Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Kinijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.