E. Kusaitei teks mokėti 1,3 tūkst. litų baudą už prokuroro J. Lauciaus įžeidimą

Vilniaus apygardos teismas

„Žiūrėsim“, - atsakė E. Kusaitė, paklausta, ar toliau skųs teismo nuosprendį.<br>R. Danisevičius
„Žiūrėsim“, - atsakė E. Kusaitė, paklausta, ar toliau skųs teismo nuosprendį.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 28, 2012, 5:43 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:44 PM

E. Kusaitei nuosprendį balandį paskelbė Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas. Mergina nuteista už savo žodžius 2011 metų kovą. Nagrinėjant bylą, kurioje ji kaltinama terorizmu, E. Kusaitė per teismo posėdžio pertrauką žiniasklaidai pasakė, kad prokurorai „J. Laucius ir M. Dūda yra nusikaltėliai“.

Apygardos teismui atmetus nuteistosios skundą, nuosprendis įsiteisėjo.

„Žiūrėsim“, - atsakė E. Kusaitė, paklausta, ar toliau skųs teismo nuosprendį.

Nuteistoji dar gali parašyti kasacinį skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Byloje nukentėjusiuoju pripažintas tik J. Laucius, Mindaugas Dūda tokio statuso nereikalavo, todėl buvo tik liudytojas. Prokurorai J. Laucius ir M. Dūda tyrė ikiteisminį tyrimą, kuriame E. Kusaitė kaltinama ketinusi susisprogdinti prie Rusijos karinio objekto.

E. Kusaitė anksčiau teisme aiškino, kad savo pasakymu nesiekė įžeisti prokurorų, tai buvęs abstraktus pareiškimas, kuriuo mergina išreiškė emocijas į tai, kad prokuroras M. Dūda prašė jai vėl skirti kardomąją priemonę - suėmimą. Ji taip pat pabrėžė, jog žodį „nusikaltėliai“ vartojusi ne teisine, o buitine prasme. Savo žodžius mergina vertino kaip emocijų proveržį.

,,Kaip matyti iš bylos medžiagos, nei prokuroras J.Laucius, nei M. Dūda įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu nėra pripažinti kalti padarę nusikalstamas veikas, jų atžvilgiu taip pat nėra ir nebuvo pradėti jokie ikiteisminiai tyrimai, be to, nėra duomenų ir apie kaltinimus privataus kaltinimo bylose ar procesinius pažeidimus baudžiamojoje byloje, kurioje E. Kusaitė kaltinama pagal BK 250 str. Pritartina apeliacinio skundo argumentui, jog prokuroro, kaip valstybės tarnautojų, poelgių vertinimo kriterijai pagrįstai aukštesni, o veiklos skaidrumo reikalavimai visiškai suprantami, tačiau tai nereiškia, jog prokurorai gali būti įžeidinėjami bei nepagrįstais teiginiais siekiama pažeminti jų garbę, orumą ar autoritetą. Taip pat pažymėtina, kad nuteistosios emocinė būsena įvykio metu nėra aplinkybė, kuri pašalintų baudžiamąją atsakomybę ar padarytos nusikalstamos veikos pavojingumą“, - nusprendė apygardos teismas.

Kitoje byloje Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas E. Kusaitei yra paskelbęs apkaltinamąjį nuosprendį ir pripažinęs ją kalta dėl J. Lauciaus įžeidimo ir grasinimo. Šioje byloje merginai skirta 7 tūkst. 800 litų bauda. Nuteistoji yra apskundusi ir šį nuosprendį.

Teismas taip pat nagrinėja bylą apie E. Kusaitės pareiškumus, esą ji tardoma buvo sumušta pareigūnų. Teisėsauga šį pareiškimą įvertino kaip melagingą ir siekia už tai nuteisti klaipėdietę.

Byla dėl E. Kusaitės rengimosi įvykdyti teroro aktą Rusijoje dar nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: komendantinių pratybų užkulisiai