Nuobodžiaujančių paauglių žaidimai – su ugnimi, akmenimis ir lazeriais

Prasidėjusi vasara, o su ja – ir vaikų atostogos vieniems reiškia poilsį gamtoje, žygius ir įspūdžius. Kitiems, o jų Lietuvoje ne tiek jau mažai, tai yra metas, kai paprasčiausiai nėra ką veikti. Būtent šie jauni žmonės vasarą kelia tam tikrų rūpesčių įvairioms tarnyboms. Vaikų ir paauglių sugalvojamos pramogos pavojingos tiek jiems patiems, tiek aplinkiniams, o kartais balansuoja ties nusikaltimo riba.

Vasarą neturintys ką veikti jaunuoliai aiškinasi tarpusavio santykius, o kartais prasimano ir aplinkiniams pavojingų pramogų.<br>Asociatyvi nuotr. iš archyvo
Vasarą neturintys ką veikti jaunuoliai aiškinasi tarpusavio santykius, o kartais prasimano ir aplinkiniams pavojingų pramogų.<br>Asociatyvi nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Činkienė

2012-06-29 12:02, atnaujinta 2018-03-18 15:13

Tyčiniai padegimai, orlaivių akinimas lazeriu ar į upe plaukiančius poilsiautojus svaidomi akmenys – tai tik kai kurie vaikų ir paauglių žaidimai.

Neseniai vos per plauką nelaimės išvengusi žurnalistė Monika Svėrytė turbūt dar ilgai negalės pamiršti plaukimo baidarėmis Dubysos upe.

Nuo virš upės esančio tilto trys vaikinai poilsiautojus nutarė apmėtyti akmenimis. Į baidarėse esančių žmonių pusę lekiantys akmenys privertė šiuos jaustis gyvais taikiniais.

Kaip pasakojo M.Svėrytė, mėtomi akmenys buvo maždaug kumščio dydžio. Kai sėkmingai įveikę šį ruožą poilsiautojai lengviau atsikvėpė, pasirodė, kad ramybė buvo apgaulinga. Perbėgę keturių juostų autostrada vaikinai poilsiautojus pasitiko kitoje upės vietoje ir vėl į šiuos paleido laviną akmenų.

Pramoga - apmėtyti traukinius

Keistų, sunkiai protu suvokiamų pramogų neturintys kuo užsiimti vaikai ir paaugliai susigalvoja ir daugiau. Nuo įvairių tiltų, esančių virš kelių ir greitkelių, paaugliai taip pat kartais mėgsta palaidyti akmenis ir į važiuojančius automobilius.

Akmenų svaidymas į judančius „taikinius“ nebestebina bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ darbuotojų. Anot šios bendrovės atstovo Algio Palionio, tokių paaugliškų „pramogų“, matyt, buvo ir bus.

„Kol kas jokių rimtų incidentų nebuvo. Tačiau jei kartais jie akmeniu pataikytų į važiuojančio traukinio stiklą, o šis sudužtų, akmeniui pataikius į žmogų, pasekmės greičiausiai būtų liūdnos“, - sakė A.Palionis.

Pasak bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ atstovo, mėtydami akmenis į važiuojančius traukinius paaugliai ir vaikai taip bando savo rankos taiklumą.

„Tačiau traukinio stiklai nėra taip lengvai išdaužiami“, - aiškino A.Palionis.

Bendrovės atstovai ne kartą lankėsi įvairiose mokyklose ir vaikams aiškino, kokį pavojų jie gali sukelti tokiu savo elgesiu.

Lazeriais akina pilotus

Dykinėjantys paaugliai kelia nerimą ir Lietuvos oro uostuose besileidžiantiems orlaiviams. Sostinėje neseniai nuskambėjo istorija apie gaują, kuri bandė akinti pilotus žaislų parduotuvėse pardavinėjamų lazerių spinduliais. Tai - itin pavojingas išpuolis. 

Jei tokio lazerio spindulys apakintų pilotą, šiam gali sutrikti rėgėjimas, tuomet kiltų pavojus nesuvaldyti besileidžiančio orlaivio. Šie veikėjai buvo sučiupti, bet jau atsirado kitų.

Kartais apie tokius incidentus pilototai praneša policijai. Itin tokių įvykių daug buvo pernai vasarą, kuomet orlaivių pilotus buvo bandoma apakinti kone kas vakarą.

Pasak Civilinės aviacijos administracijos direktoriaus Kęstučio Aurylos, situacija nėra labai pasikeitusi ir dabar – tokių pranešimų iš pilotų sulaukiama nuolat.

Tačiau didžiausia problema, kad tokius pažeidėjus sunku sulaikyti, mat sudėtinga nustayti tikslią vietą, iš kur buvo akinama, be to, „pažaidę“ paaugliai greitai pasprunka.

Katiną – prie kryžiaus

Ne kartą buvo rašyta ir apie žiaurų elgesį su gyvūnais. Plačiai nuskambėjo įvykis, kuomet Seredžiuje nuo tilto buvo numestas šuo Pipiras. Istorija domėjosi ir kitų šalių žiniasklaida, o Pipiro dramą sekė internautai ir visi gyvūnų mylėtojai.

Socialiniame tinklapyje buvo sukurta net šuns palaikymo grupė. Tokio atgarsio žiaurus elgesys su gyvūnais šalyje buvo sulaukęs pirmą kartą. Tačiau nuo tilto numestas keturkojis neišgyveno, o jo šeiminikui dėl tokio elgesio teko atsidurti ir visuomenės, ir policijos akiratyje.

Kaip lrytas.lt sakė gyvūnų globėjų asociacijos vadovas Vytautas Gustaitis, po šio plačiai nuskambėjusio įvykio žiauraus elgesio su gyvūnais atvejų sumažėjo.

„Anksčiau visko būdavo – ir katiną prie kryžiaus prikaldavo, ir šunį klijais apipildavo. Tačiau tiek mes patys, tiek kelių nepilnamečių kolonijų administracija skiriame daug dėmėsio už įvairius prasižengimus ir nusikaltimus įkalinimo įstaigose esančių jaunų žmonių švietimui.

Paaugliai gamina būdas šunims, siuva keturkojams gultus. Manome, kad tokie dalykai juos taip pat atgraso nuo blogo elgesio su gyvūnais“, - kalbėjo V.Gustaitis.

Važinėjo ant troleibuso

Tačiau vaikai ir paaugliai pramogauja ne tik siekdami sukelti skausmą kitiems, tačiau rizikuoja ir patys. Šiemet pavasarį lrytas.lt žurnalistas Dovydas Pancerovas užfiksavo atvejį, kuomet nepilnamečiai pavojingai pakibo ant važiuojančio troleibuso.

Vaikinai pribėgo ant Konstitucijos prospektu važiuojančio troleibuso ir užšokę įsikabino į galą. Taip padaužos važiavo kelis šimtus metrų. Iš paskos važiuojantys vairuotojai pastebėjo paauglius ir ėmė signalizuoti troleibuso vairuotojui.

Neišsilaikę ant troleibuso galo vaikinai galėjo nukristi tiesiai po automobilių ratais ir mirtinai susižaloti. Tačiau nelaimės išvengta - troleibusui stabtelėjus paaugliai atsikabino ir nušoko žemėn.

Žaidimai – ir su ugnimi

Suoliukų laužymas, miesto šviestuvų daužymas, šiukšlių dėžių spardymas ar konteinerių niokojomas – tai nuolatinės Lietuvos paauglių pramogos. Tačiau visa tai atrodo tik nekalti žaidimai palyginus su tuo, kokius skaičius pateikia ugniagesiai gelbėtojai.

Pasirodo, kad per praėjusius ir šiuos metus Lietuvoje nepilnamečiai sukėlė apie šimtą gaisrų. Kai kurie jų gaisrus sukėlė tyčia, kai kurie – pramogaudami su ugnimi.

Vienas iš tokių atvejų įvyko šiais metais Ukmergėje. Čia sulaikytas nepilnametis, tyčia padeginėjęs automobilius. Įtariama, kad viso jaunuolis supleškino tris mašinas, taip įvaręs siaubą Ukmergės rajono gyventojams. Įsibaiminę žmonės savo automobilius bijojo palikti prie namų.

Įsidrasinęs piromanas, kaip įtariama, padegė ir vieną gyvenamąjį namą, tačiau netrukus po to buvo siučiuptas.

Dažniausiai pramogaudami vaikai ir paaugliai padega žolę, šiukšles, konteinerius, tačiau neretai jų taikiniu tampa ir kaimuose esantys ūkiniai pastatai ar garažai.

Kaip lrytas.lt sakė šalies policijos įstaigų pareigūnai, jei vaikai yra sulaikomi, baudos už tai skiriamos jų tėvams.

„Tačiau kovoti su tokiais pažeidimais labai sunku. Jų sumažėja pasibaigus vasarai. Kartais vaikai išties užsiima pramogomis, kurios balansuoja ties nusikaltimo riba arba tokias pramogas jau galima vadinti ne viešosios tvarkos pažeidimais, o nusikaltimais“, - sakė policijos pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.