Kauno reketininkų teismas smarkiai nenuliūdino

Subyrėjusiai Kauno Centro nusikalstamai grupuotei priskiriamus du kauniečius prokurorai kaltino net 17 metų rinkus nelegalią duoklę iš miesto verslininkų, bet teismas dėl daugelio epizodų juos išteisino.

R. Lošys (kairėje) ir R. Grabliauskas jau atliko beveik pusę skirtos bausmės.<br>M. Patašius
R. Lošys (kairėje) ir R. Grabliauskas jau atliko beveik pusę skirtos bausmės.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Jul 2, 2012, 8:32 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:16 PM

45 metų Ričerdas Lošys, pravarde Lūšiukas, ir metais vyresnis Robertas Grabliauskas, pravarde Grėblys, įkliuvo 2010-ųjų rudenį.

Pareigūnai negalėjo patikėti, kad jie iki pat sulaikymo vertė Kauno ir aplinkinių miestų verslininkus mokėti duoklę už tariamą apsaugą, mat tai laikyta praėjusio amžiaus pabaigos atgyvena.

Kartu su šiais kauniečiais už grotų atsidūrė 48 metų Kęstutis Lažaunykas, tačiau jis sutiko bendradarbiauti su teisėsauga ir nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas.

Nuodėmių sąrašas sutrumpėjo

Prokurorai šioje byloje nukentėjusiaisiais pripažino 22 asmenis, tačiau dauguma kaltinimų teisme subliūško.

R. Grabliauskas nuteistas tik dėl duoklės rinkimo iš prekybos centre „Merkurijus” veikusio fotosalono savininko, kuris per visus veiklos metus sumokėjo apie 38 tūkst. litų.

Teismo nuomone, taip pat pakako įrodymų, kad Grėblys vertė vieno Kauno automobilių remonto centro vadovą nemokamai remontuoti jo automobilius. Šiuo atveju žala siekė 25 tūkst. litų.

Kauno apygardos teismas anksčiau neteistam, keturis vaikus turinčiam R. Grabliauskui paskyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Per kratą aptiko ginklą

Dabar jau mirusio Centro nusikalstamos grupuotės lyderio Romo Lošio brolis R. Lošys už grotų turėtų praleisti 4 metus ir 6 mėnesius.

Teismo nuomone, jis daugelį metų neteisėtai rinko pinigus iš Kinijos piliečio, kuris Kaune valdė kelis restoranus. Kinas mokėjo po 100–300 litų per mėnesį, o iš viso tokiu būdu neteko apie 10 tūkst. litų.

Anksčiau keturis kartus teistas R. Lošys galėjo tikėtis dar švelnesnės bausmės, bet per kratą pareigūnai jo namuose rado automatinį ginklą „Agram 2000” su duslintuvu ir 17 šovinių.

Kaunietis iš dalies pripažino kaltę ir tvirtino šį ginklą radęs nuomojamame bute.

Nuo bausmės išsisuko

Policijos pareigūnams apie renkamas duokles papasakojo vienas 17 metų jas mokėjęs verslininkas, o netrukus kriminalistai sučiupo trijulę.

K. Lažaunykas atskleidė, kad dar 1993 metais tokiu būdu buvo apmokestinti nelegaliai keleivius tarp Kauno ir Jonavos vežioję mikroautobusų vairuotojai.

Tačiau nukentėjusiaisiais pripažinti vairuotojai pareiškė, kad nei R. Lošio, nei R. Grabliausko nepažįsta ir jiems duoklės nemokėjo.

Teismas nustatė, kad jas rinko būtent K. Lažaunykas, kurį duoti pinigų tuomet spaudė net dvi moterys. Šį kaunietį nuo baudžiamosios atsakomybės išgelbėjo sutikimas bendradarbiauti su pareigūnais.

Susirinko bičiuliai

Išklausyti nuosprendžio R. Grabliauskui ir R. Lošiui atvyko keli pusamžiai vyriškiai, siejami su Kauno nusikaltėlių pasaulio atstovais.

Tarp jų buvo Valdemaras Labanauskas, pravarde Labansas. Jis 2009-ųjų kovą nušovė vieną Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetų Algirdą Žemaitį, pravarde Kukas.

Tas pats Kauno apygardos teismas V. Labanauską išteisino, nes jo veiksmus pripažino būtinąja gintimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.