Žemaičius gąsdinęs V. Šilys į laisvę neišėjo

Žemaitijos gyventojus prieš keliolika metų šiurpinęs 46 metų Vincas Šilys negavo bilieto į laisvę. Teismas atmetė 15,5 metų kalėti nuteistojo prašymą atverti Pravieniškių pataisos namų duris anksčiau.

Už sunkius nusikaltimus jau 12 metų kalintis V. Šilys liks už nelaisvėje.<br>G. Šiuparys
Už sunkius nusikaltimus jau 12 metų kalintis V. Šilys liks už nelaisvėje.<br>G. Šiuparys
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Jul 2, 2012, 8:35 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:16 PM

Nuteistojo prašymą gavęs Kaišiadorių teismas nutarė jo netenkinti. Įstatyme numatyta galimybe pasinaudoti bandžiusiam V. Šiliui koją pakišo daugybė įkalinimo įstaigoje padarytų pažeidimų.

Teismas nustatė, kad prieš 12 metų įkalintas vyriškis net 27 kartus pažeidė įkalinimo įstaigos režimą, 16 kartų jam taikytos drausminės nuobaudos.

V. Šilio nenaudai bylojo ir viena tebegaliojanti nuobauda, ir iš pataisos namų administracijos gautas tik patenkinamas įvertinimas.

Už grotų nusibodo

V. Šilys įkalinimo įstaigoje dar privalo praleisti daugiau kaip pusketvirtų metų. Bet nuteistasis pasinaudojo įstatymo numatyta galimybe prašytis į laisvę, kai atlikta daugiau kaip du trečdaliai bausmės.

Baudžiamasis kodeksas įpareigoja įkalinimo įstaigos vadovus kreiptis į teismą dėl įkalinimo pakeitimo į lygtinio pakeitimo bausmę, jei to pageidauja nuteistasis.

V. Šiliui pareikalavus Pravieniškių pataisos namų administracija kreipėsi į Kaišiadorių teismą. Dėl šio teikimo įkalinimo įstaigoje buvo surengtas išvažiuojamasis teismo posėdis. Jame dalyvavo ir kraupiais nusikaltimais išgarsėjęs V. Šilys.

Krovikas – gaujos vadeiva

Iš nepasiturinčios telšiškių šeimos kilęs V. Šilys įtakingas tapo apie 1990-uosius, kai subūrė ne vienus metus visą Žemaitiją šiurpinusią gaują.

Įmonėje „Mastis” kroviku dirbęs vyras su parankiniais vertė verslininkus mokėti duoklę. Žiaurumu garsėjančiai gaujai pasipriešinti drįsusiems žmonėms buvo likęs tik vienas kelias – slėptis užsienyje, nes nepaklusnieji ėmė dingti vienas po kito.

Nevaržomai siautėjusi gauja vėliau persikvalifikavo – užsiėmė netikrų pinigų gaminimu ir platinimu. Apskaičiuota, kad jie padirbo ir išplatino per 10 milijonų JAV dolerių. Žemaičių nusikaltėlių meistriškumu stebėjosi net ekspertai – banknotus buvo sunku atskirti nuo originalo.

Įrodė tik dalį nusikaltimų

Įsigalėjusio V. Šilio ir jo parankinių viešpatavimą nutraukė teisėsaugos pareigūnai – 2000 m. suėmė visą gaują.

Vadeiva ir 13 jo parankinių buvo įtariami daugybe kraupių nusikaltimų, bet iki šiol įrodyta tiktai menka jų dalis.

V. Šilys pirmą nuosprendį išgirdo 2004 metais. Jam dėl turto prievartavimo, plėšimo, nusikalstamo susivienijimo organizavimo, didelio kiekio netikrų pinigų gamybos ir paleidimo į apyvartą, turto sunaikinimo skirta 14 metų bausmė.

Teismas buvo gailestingas

Po ketverių metų V. Šilys buvo nuteistas už tai, kad organizavo dviejų konkurentų nužudymą. Teisme įrodyta, kad jis užsakė brolių Bronislovo ir Algimanto Jonikų nužudymą.

Šie du telšiškiai buvo išdrįsę su ginklu kovoti prieš Šilinių gaują.

B. Jonika pasamdė žudiką, kad jis nušautų gaujos smogiką Ričardą Jomantą. Šis vyras automato šūviais mirtinai sužalotas 1993 m. balandžio 23 d. viename Telšių restorane.

Broliai Jonikos dingo 1998 m. balandžio 4 d. Iš pradžių miške surastas jų sudegintas automobilis, o vėliau – šūviais į galvą nužudytų vyriškių palaikai.

Subendrinęs bausmę Šiaulių apygardos teismas V. Šilį pasiuntė už grotų 20 metų. Lietuvos apeliacinis teismas buvo gailestingesnis – pernai bausmę sumažino iki 15,5 metų.

Įtarė dėl sprogdinimo

V. Šilys buvo kaltinamas prisidėjęs ir prie Rusijos piliečio Genadijaus Dzenio ir jo apsaugininko nužudymo.

Dūmos deputato Vladimiro Žirinovskio padėjėjas G. Dzenis ir jo sargybinis žuvo per 1997 m. sausio 17-ąją Maskvoje nugriaudėjusį sprogimą.

Vienas sprogdinimo organizatorių Artūras Kibildis vėliau susirgo nepagydoma liga ir 2005-ųjų pavasarį mirė.

Jis priešmirtiniame laiške žudynių Maskvoje užsakovu įvardijo V. Šilį, kuris esą sumokėjo 50 tūkstančių JAV dolerių.

A. Kibildžio priešmirtinio prisipažinimo V. Šilio nusikaltimui įrodyti nepakako, todėl teismas jį išteisino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.