Laisvės laukiančio recidyvisto žinutės „Facebook“ išgąsdino teisėją

Aukšta tvora su spygliuota viela nekliudo žinioms iš „zonos“ pasklisti į internetą. Nuteistieji dalijasi ir vargais, ir džiaugsmais.

Daugiau nuotraukų (1)

Vilma Danauskienė

Jul 4, 2012, 11:26 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 10:33 AM

„Kitą savaitę būsiu laisvas kaip rytų vėjas“, - taip birželio 27 dieną, 19 val. 38 min., naudodamas mobilųjį telefoną, apie savo paleidimą iš įkalinimo įstaigos socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė 25 metų Šarūnas Smirnovas. Jaunas vyras atliko bausmę Alytaus pataisos namuose už vienos Lazdijų rajono apylinkės teismo teisėjos sūnaus sužalojimą.

Jeigu tikėtume įrašu minėtame socialiniame tinkle, į laisvę nuteistasis išeina liepos 5 dieną. Laukdamas laisvės akimirkos vyras tiesiog tyčiojasi iš įkalinimo įstaigos tvarkos, rašinėdamas žinutes socialiniame tinkle ir siūlydamas "kąsti dešros".

Naudotis mobiliaisiais telefonais įkalinimo įstaigose nuteistiesiems griežtai draudžiama.

Socialiniame tinkle – laiškas aukai

Atlikus žurnalistinį tyrimą paaiškėjo daugiau skandalingų faktų. Šių metų vasario mėnesį nuteistasis Š. Smirnovas savo anketoje „Facebook“ parašė ir savo aukai – teisėjos sūnui, kuriam per 2011 metų sutiktuves Lazdijų Nepriklausomybės aikštėje dūrė peiliu į nugarą.

„Gyvenimas tuo nesibaigia, seni. Aš ant tavęs nepykstu“, - maždaug tokio turinio žinutę teisėjos sūnaus anketoje parašė šešis kartus teistas recidyvistas Š. Smirnovas.

„Mano sūnus buvo išvykęs į užsienį, kai man parašė, kad į savo „Facebook“ anketą gavo Š. Smirnovo žinutę. Sūnus buvo susijaudinęs, klausė, kaip dabar bus, mama? Ką daryt? Liepiau nekreipti dėmesio... Mes niekur dėl to nesikreipėme. Kodėl?

Man skaudu pripažinti, bet aš netikiu, kad mane, Lietuvos Respublikos teisėją, ir mano šeimą šiandien kažkas apgintų nuo neprognozuojamo asmens. Taip, aš bijau. Sakau jums sąžiningai – iš jūsų sužinojusi apie tokius dalykus ir kad jis, šešis kartus teistas recidyvistas, paleidžiamas lygtinai, aš bijau.

Mes stengėmės visais būdais išvengti, kad minėtas sūnaus sužalojimas nebūtų siejamas su mano darbu. Mes nereiškėme ieškinio už patirtą žalą, už gydymo išlaidas, nors gydymas komplikavosi, sūnui teko gydytis labai ilgai. Lazdijai – mažas miestas.

Jūs žinote, kiek Alytaus pataisos namuose yra mano nuteistų asmenų?! Toks mano darbas – ginti teisingumą. O žinote, kokiu herojumi, jeigu atsižvelgtume į nuteistųjų filosofijas, ten iš karto tapo jūsų įvardintas asmuo?! Juk „padūrė“ teisėjos sūnų!“ - emocijas liejo moteris. Mintys apie Š. Smirnovo paleidimą ją gąsdina.

„Vis bandėme apie tai šeimoje negalvoti... Manau, kad tik nuteistieji šiandien turi teises, aukos teturi nesaugumo jausmą – kas bus, kai skriaudikai išeis?“ - pažadėjus, kad nebus minima pavardė, sakė teisėja.

Kalinys – švarus?

Teikimą teismui spręsti dėl nuteistųjų paleidimo anksčiau negu numatyta rašo pataisos namų administracija. Teikime nurodomi motyvai, kuriais remiantis nuteistasis galėtų būti išleistas į laisvę lygtinai.

Sprendimą dėl nuteistojo priešlaikinio paleidimo į laisvę priima teismas.

Prokuratūra gali skųsti tokį teismo sprendimą.

„Minėtas nuteistasis atlieka bausmę Alytaus pataisos namuose, tačiau teigti, kad jis naudojosi ar naudojasi mobiliuoju telefonu ir gali prisijungti prie internetinio socialinio tinklo, - negalima. Iš padarytos nuotraukos negaliu pasakyti, kad ji padaryta tikrai pataisos namuose, o be to, nuotrauką įkelti ir jo vardu anketa naudotis gali kiti asmenys“, - taip į lrytas.lt klausimą, ar nuteistasis internetinėje erdvėje bendrauja iš pataisos namų teritorijos, antradienio vakarą atsakė laikinai Alytaus pataisos namų direktoriaus pareigas einantis Vygantas Laučys.

Lrytas.lt šaltinių žiniomis, po žinutės virtualioje erdvėje savo aukai Alytaus pataisos namų administracija buvo informuota apie galimą nuteistojo Š. Smirnovo naudojimąsi mobiliuoju ryšiu pataisos namų teritorijoje. Esą tada Š. Smirnovas buvo perkeltas į kitą nuteistųjų bloką.

Tačiau antradienį paprašytas pateikti informaciją apie kalinio elgesio pažeidimus ir skirtas nuobaudas Alytaus pataisos namų laikinasis vadovas delikačiai nutylėjo šį klausimą.

Vėliau kalbintas telefonu atostogaujantis Alytaus pataisos namų direktorius Kęstutis Jasmontas teigė, esą tokios informacijos pateikimas, jei kalinys pasiskųs, pažeistų jo teises.

- Teikimą teismui dėl lygtinio paleidimo rašėte jūs, administracija. Kokie buvo jūsų motyvai dėl Š. Smirnovo lygtinio paleidimo? – lrytas.lt paklausė K. Jasmonto.

- Jis oficialiai „švarus“ – jokių nuobaudų, jokių skatinimų, dirba darbo zonoje. Įstatymas numato tokį teikimą.

- Bet jūs galėjote ir neteikti?

- Viskas yra teisėjo rankose, tai jis sprendžia dėl paleidimo.

- Koks teismas priėmė tokį sprendimą?

- Negalėčiau atsakyti.

- Ar po žurnalistų pateiktos informacijos ėmėtės kokių nors priemonių?

- Taip, nusiunčiau patikrinti, tačiau pareigūnai nieko nerado.

Kalinys smaginasi

Prieš porą savaičių ieškodami Alytaus pataisos namuose kalinčio įtariamojo, kuris išviliojo keliasdešimt tūkstančių litų iš parlamentarės Aušrinės Marijos Pavilionienės, iš Vilniaus atsiųsti pareigūnai Alytaus pataisos namuose paėmė keliasdešimt mobiliųjų telefonų.

Per metus, pasak Alytaus pataisos namų direktoriaus K. Jasmonto, jų randama apie tūkstantį.

Š. Smirnovas internete smaginosi jau po „baudžiamosios akcijos“.

Net ir po to, kai žurnalistai raštu informavo apie galimą nuteistojo elgesio taisyklių pažeidimą, „Facebook“ tinkle Šaruno Smirnovo anketoje puikavosi nauji įrašai.

„Perspektywa tu perspektywa p***a tau uznizo o ne perspektywos per 10men sugebejai su 2 pagywent man rodos tai wisa tawo perspektywa parodo“ (kalba netaisyta – red. past.), - internete, komentuodamas savo liepos 2 dienos 19 val. 23 min. darytą įrašą „Ieškau žmonos help“, savo buvusiai draugei rašė Š. Smirnovas antradienio vakarą, 19 val. 52 min.

Mobiliuoju telefonu su Š. Smirnovo paskyra prisijungta šių metų vasario 2 dieną. Kalinys virtualioje erdvėje įrašus palikęs vasario 7-ąją (įrašas „gyvenimas nesibaigė“), vasario 9-ąją (įrašas „what a f**k“), gegužės 25-ąją, birželio 14, 15, 16, 17, 27 dienomis, liepos 2-ąją (atsakinėjo į gimtadienio sveikinimus), liepos 3-iąją (paskutinis įrašas apie 20 val.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.