Teisiamieji Daktarų gaujos nariai atpirkimo ožiu pasirinko juos tardžiusį tyrėją

Nusikalstamo Daktarų susivienijimo nariai ir toliau visais būdais bando įrodyti savo nekaltumą. Jų gynėjų prašymu pirmadienį į teismą apklausai iškviestas Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 4-osios valdybos vyriausiasis tyrėjas Renatas Martišius, vadovavęs ikiteisminio tyrimo grupei ir apklausęs Henriko Daktaro bendrus. Apie pusantros valandos jį kvotė ne tik itin sunkiais nusikaltimais kaltinamų grupuotės narių advokatai, bet ir patys kaltinamieji. Šie atkakliai siekia įtikinti teisėjus, kad bylos liudytojams buvo daromas spaudimas su tikslu pagaliau ilgam už grotų patupdyti H. Daktarą.

Kaltinamieji bando įtikinti teismą, kad tyrėjai buvo spaudžiami pasodinti nusikalstamo pasaulio simboliu vadintą H. Daktarą.<br>V. Balkūnas
Kaltinamieji bando įtikinti teismą, kad tyrėjai buvo spaudžiami pasodinti nusikalstamo pasaulio simboliu vadintą H. Daktarą.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jul 9, 2012, 3:33 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 7:43 AM

Teisiamųjų gynėjams kilo klausimų dėl to, kad ikiteisminio tyrimo metu kai kurie duomenys skyrėsi nuo patekusių į bylą.

„Tai normali procedūra. Daugeliu atvejų nagrinėjant bylas kviečiami tyrėjai, kad paaiškintų, kodėl buvo atliekami kai kurie veiksmai arba kodėl neatliekami. Kai kurie, mūsų manymu, itin svarbūs dokumentai atsirado tik bylos nagrinėjimo teisme metu. Kadangi paties prokuroro apklausti nėra galimybių, tai norėjome apklausti pareigūną, kuris daugelį metų vadovavo tyrimui ir išsiaiškinti kai kurias abejonių keliančias aplinkybes“, - paaiškino vieno kaltinamųjų Egidijaus Abariaus advokatas Marius Navickas.

Kai kurie kaltinamieji, ikiteisminio tyrimo metu davę parodymus, dėl kai kurių teiginių vėliau išsigynė. Buvo ir liudytojų, kurių vėlesni parodymai teisme skyrėsi nuo duotų ikiteisminio tyrimo pareigūnams. R. Martišius nė kiek nesutriko, tik patikino, kad ne visus didžiulės apimties bylos dokumentus ir epizodus prisimena. Jis teigė parašus padėjęs tik po tais duomenimis, dėl kurių abejonių nekilo, todėl nematė reikalo to iš naujo aptarinėti.

Iš savo vietos pakilo ir apklausą stebėjęs pagrindinis kaltinamasis H. Daktaras. „Kodėl, kai sulaikėte Vidmantą Gudzinską, neatvažiavote pas mane į namus? Mano namą apšaudė, kitą dieną įmetė granatą, o aš juk buvau namie“, - įvykius prieš slapčia išvykstant į Bulgariją, priminė jis. Tačiau patyręs pareigūnas R. Martišius provokacijoms nepasidavė. Jis tvirtino, jog tuokart buvę pakankamai duomenų, kad H. Daktaro namie nėra.

H. Daktaras ir jo bendrai pareigūno pusėn metė kaltinimus esą kai kurie parodymai iškreipti, pritempti. Tačiau R. Martišius priminė, kad visi kaltinamieji turėjo galimybę susipažinti su duotais parodymais ir po jais pasirašė. Daugelis jų ne kartą yra turėjęs reikalų su teisėsauga, todėl esą tvarką gerai žino.

Byla, kurioje garsiausia Kauno Daktarų nusikalstama grupuotė kaltinama nužudymais, neteisėtu disponavimu ginklais, plėšimais, turto prievartavimu ir kitais nusikaltimais, Klaipėdos apygardos teisme ypatingo saugumo sąlygomis nagrinėjama jau daugiau kaip metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.