H. Daktarą siūloma įkalinti iki gyvos galvos (papildyta)

Klaipėdos apygardos teisme baigta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje pagaliau tikimasi padėti tašką nusikalstamo Daktarų susivienijimo istorijoje.

Nuosprendį už įvykdytus nusikaltimus H. Daktaras turėtų išgirsti dar šiemet.<br>V. Balkūnas
Nuosprendį už įvykdytus nusikaltimus H. Daktaras turėtų išgirsti dar šiemet.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jul 10, 2012, 8:31 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 6:36 AM

Antradienį prokuroras Zdislavas Tuliševskis teismo paprašė gaujos vadeivoms Henrikui Daktarui ir Egidijui Abariui skirti kalėjimą iki gyvos galvos. Rolandą Zavecką prokuroras pasiūlė įkalinti 16 metų. Kitiems trylikai kaltinamųjų siūlomos kiek švelnesnės bausmės.

Rimgaudą Lantuchą siūloma įkalinti 14 metų, Arūną Šimėną - 13 metų, Gytį Ježerį - 12 metų, Audrių Gudomską - 10 metų ir 6 mėnesius, Virginijų Silvestravičių - 9 metus, Vaidą Vansevičių - 8 metus, Kazimierą Petronį - 7 metus ir 6 mėnesius, Ramūną Stanionį - 7 metus, Nikolajų Archipovą - 6 metus ir 6 mėnesius, Ramūną Stanionį ir Vidmantą Gudzinską - 5 metus, Saulių Vaitukaitį - 4 metus.

Bausmės bus atliekamos pataisos namuose. Švelniausia bausmė siūloma Rimvydui Žilinskui, prisipažinusiam dėl įvykdytų nusikaltimų ir noriai bendradarbiavusiam su pareigūnais.

"To ir tikėjomės. Po viso šio sukelto furoro nieko kitaip ir negalėjo būti. Vienam iš kaltinamųjų prokuroras prašė dėl dviejų žmonių nužudymo skirti tris mėnesius arešto, tai kokio teisingumo galima tikėtis?", - po posėdžio kalbėjo H. Daktaro advokatas Kristupas Ašmys. H. Daktaro žmona Ramutė Daktarienė, išgirdusi negailestingą prokuroro verdiktą, atrodė priblokšta ir netarusi nė žodžio kartu su dukra išskubėjo iš teismo pastato.

Prisipažino ne visi

Prokuroro teigimu, nusikalstamo susivienijimo lyderiui H. Daktarui ir vadinamajam "pilkajam kardinolui" E. Abariui tenka didžiausia atsakomybė už prieš kone du dešimtmečius įvykdytus nusikaltimus. Abu vadeivos griežčiausios bausmės esą nusipelnė ir dėl to, kad nuo pradžių savo kaltę neigė, be to, visaip bandė trukdyti tyrimui. Septyni iš šešiolikos kaltinamųjų sutiko bendradarbiauti su teisėsauga ir bent iš dalies pripažino savo kaltę. Tai V. Silverstravičius, V. Vansevičius, V. Gudzinskas, R. Stanionis, S. Vaitukaitis, R. Stončius ir R. Žilinskas. Tačiau tik pastarasis gali išvengti pataisos namų, jam siūloma tik apriboti laisvę, įpareigojant nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto būti namie metus ir tris mėnesius.

„Lietuvos istorija verta pasididžiavimo, tačiau ji turi ir tamsiąją savo pusę – nusikalstamumą. Tikiuosi, kad šis teismo procesas leis mums užbaigti šį tamsųjį, vadinamąjį Daktarų laikmetį. Manau, kad šioje byloje ėjome teisingu keliu, tai turėtų parodyti ir priimtas nuosprendis“, - pradėdamas baigiamąją kalbą sakė prokuroras Z. Tuliševskis.

Pareigūnams pavyko surinkti pakankamai įrodymų, kad Kaune paskutinį praėjusio amžiaus dešimtmetį viešpatavo Daktarų nusikalstamas susivienijimas, be kurio žinios nebuvo įmanoma užsiimti verslu ir ramiai gyventi turint bent kiek turto.

Siekė įbauginti ir savus

Išnarplioti didžiulės apimties bylą pareigūnams labai padėjo kai kurie kaltinamieji, sutikę bendradarbiauti, taip tikėdamiesi švelnesnės bausmės. Kiti keitė parodymus, bandė klaidinti pareigūnus. Tai nė kiek nestebino bylos tyrėjų, nes grupuotės nariams buvo įkalta į galvą, kad išduoti bendrininkų nevalia. Visi žinojo, kas laukia tų, kurie pažeis nerašytus nusikalstamo susivienijimo įstatymus. Egzekucijose paprastai dalyvaudavo ir apie jas žinojo nemažai gaujos narių. Nustatyta, kad taip buvo elgiamasi tyčia, siekiant į nusikaltimą įtraukti kuo daugiau asmenų, taip įbauginti, o kartu ir padaryti bendrininkais.

Remiantis kai kurių kaltinamųjų ir nukentėjusiųjų parodymais, nustatyta, kad prie Daktarų grupuotės prisišlieję vadinamieji Šampaniniai  gavo teisę naudotis Daktarų vardu ir net savarankiškai vykdyti nusikaltimus. Įvykdę jie pranešdavo savo kuratoriui Vidmantui Siaurusevičiui, o šis – grupuotės „seniams“ – H. Daktarui ir E. Abariui.

Gaujai inkriminuojami nusikaltimai įvykdyti 1993-2000 metais. Atliekant tyrimą nustatyta, kad gaujos nariai kelerius metus susitikinėdavo kasdien, jiems dalyvavimas susivienijimo veikloje buvo ir darbas, ir laisvalaikis. Visus viliojo galimybė nesunkiai užsidirbti ir praturtėti.

Prokuroro manymu, iš kaltinamųjų giminių ir pažįstamų valstybės naudai turėtų būti konfiskuotas jų, kaip teigiama, neteisėtai įgytas turtas. Neabejojama, kad gaujos narių šeimų nariai pralobo iš nusikalstamos grupuotės veiklos. Esą neseniai iš įkalinimo įstaigų sugrįžę ir jokio legalaus darbo neturėję asmenys negalėjo taip staiga praturtėti. Nustatyta, kad gaujos nariai įsigytus sklypus, butus, namus, akcijas skubiai registravo savo giminaičių vardu.

Dėl nužudymų - jokių abejonių

Nors dviejų nužudytųjų - Vladimiro Seneckio, pravarde Turistas, bei Rimanto Ganusausko, pravarde Mongolas, kūnų rasti nepavyko, nekilo abejonių, kad jie buvo nužudyti būtent Daktarų grupuotės. Tai savo parodymais patvirtino kai kurie kaltinamieji ir nukentėjusieji. Dėl Kauno verslininko Sigito Čiapo, jo vairuotojo Vinco Varno nužudymo taip pat netrūksta įrodymų. Ir nors H. Daktaras bei jo gynėjai visaip bandė įrodyti, kad 1996-ųjų balandžio 5-osios rytą Henytė sėdėjo už grotų ir esą niekaip negalėjo dalyvauti vykdant žmogžudystę, prokuroro nuomone, jis galėjo viskam vadovauti, galbūt papirkdamas įkalinimo įstaigos darbuotojus ir taip gavęs galimybę pasinaudoti ryšio priemonėmis. Nustatyta, kad S. Čiapo egzekuciją organizavo H. Daktaro dešinioji ranka E. Abarius. Turtą Daktarams susikrauti padėjusį S. Čiapą nuspręsta pašalinti dėl to, kad šis vėliau atsisakė dalintis pelną.

Griežčiausios bausmės, prokuroro teigimu, grupuotės vadeivos nusipelnė ir už itin žiaurų gaujos nario Arvydo Mučinsko, pravarde Mačialka, nužudymą. Jam egzekucija surengta dėl konflikto su kitu grupuotės nariu Kęstučiu Martuzevičiumi, taip pat jis nubaustas už Deivio Ganusausko namo apšaudymą. Neabejojama ir motyvu nužudyti Robertą Borchertą. Su juo susidorota, nes R. Borchertas buvo R. Ganusausko nužudymo liudininkas, turėjęs planų už tai atkeršyti H. Daktarui.

Prokuroras paprašė teismo remtis ikiteisminio tyrimo metu duotais kaltinamųjų parodymais, nes vėliau kai kurie ėmė neigti ką kalbėję neatlaikę buvusių vadų spaudimo.

Gynyba - „nešvari“

Kliuvo ir kaltinamųjų advokatams, kurių organizuotą gynybą prokuroras vadino nešvaria. Pareikalavę papildomai apklausti kai kuriuos liudytojus, skirti pakartotines ekspertizes esant nenuginčijamiems įrodymams, advokatai esą apsunkino teismo darbą ir rodė nepagarbą proceso dalyviams.

Pagrindiniai kaltinamieji, grupuotės vadeivos H. Daktaras ir E. Abarius gynėsi neigdami neva akivaizdžius faktus, nurodė aplinkybes, kurių neįmanoma patikrinti, esą rėmėsi prasimanymais, bandė įtikinti, kad yra spaudžiami, kad jiems grasinama.

Daktarams  inkriminuojama iš viso daugiau kaip 20 nusikalstamų veikų, tarp jų šeši nužudymai, taip pat plėšimai, vagystės, turto prievartavimas, neteisėtas disponavimas ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis. Teisiama iš viso 16 asmenų, nors gaujai priklausė ir daugiau. Tačiau devyniems asmenims, įtariamiems dalyvaujant nusikalstamo susivienijimo veikloje, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas dėl jų mirties. Keturiems asmenims ikiteisminis tyrimas nutrauktas suėjus baudžiamosios atsakomybės senačiai.

Gaujos vadeiva H. Daktaras prisipažino tik dėl vieno epizodo – neteisėto disponavimo suklastotais dokumentais, kai nuo 2008-ųjų pabaigos beveik dvejus metus prisidengęs kito asmens vardu gyveno Bulgarijoje.

Paskutiniai teismo posėdžiai vyks po pertraukos, spalį. Tada savo baigiamąsias kalbas sakys visų kaltinamųjų advokatai, taip pat ir patys kaltinamieji. Daktarų gaujos nariai nuosprendį turėtų išgirsti dar šiemet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.