K. Lančinskas teisinasi dėl sumušto vilniečio: „Pareigūnai niekada be reikalo nenaudoja jėgos“

Ketvirtadienį „Lietuvos rytui“ paskelbus apie policijos pareigūnų smarkiai sumuštą vilnietį Algirdą Stasiūną, sostinės policija suskubo neigti straipsnyje išdėstytas aplinkybes. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas teigia, kad dėl visko vilnietis kaltas pats, esą buvo neblaivus, agresyvus, priešinosi pareigūnams, apgadino patrulių automobilį, sudaužė mašinos lango stiklą. Kaip matyti iš pačių pareigūnų pateiktų nuotraukų - priekinį, vairuotojo pusėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2012-07-13 09:35, atnaujinta 2018-03-18 05:00

Pasak K. Lančinsko, pranešimas apie iš L. Asanavičiūtės gatvėje esančio alaus baro (A. Stasiūno draugo alaus parduotuvė yra V. Druskio gatvėje) sklindantį triukšmą buvo gautas birželio 10 d. 2 val. 30 min.

„Gavome pranešimą iš Bendrojo pagalbos centro, kad netoli „Rimi“ parduotuvės, L. Asanavičiūtės gatvėje esančiame alaus bare triukšmaujama. 3 val. 19 min. buvo gautas pakartotinas pranešimas apie tai“, - ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Vilniaus policijos vadovas.

Anot jo pareigūnams atvykus į įvykio vietą, buvo rasti keturi piliečiai, kurie garsiai klausėsi muzikos, nevykdė pareigūnų reikalavimo ją pritildyti, elgėsi agresyviai, provokavo konfliktą su pareigūnais.

„Mėginant sulaikyti du piliečius, jie aktyviais veiksmais pasipriešino, dėl ko buvo panaudotos koviniai – imtynių veiksmai, asmenys buvo paguldyti ant žemės, uždėti antrankiai. Vykdant sulaikymą piliečiai buvo agresyvūs, sulaužė patrulinio automobilio veidrodėlį, vieną iš jų talpinant į automobilį jis išdaužė galva priekinį šoninį automobilio stiklą, taip pat koja sulankstė automobilio sparną“, - aiškino K. Lančinskas.

Anot jo, policija jau kitą dieną gavusi informaciją iš ligoninės apie pristatytą sumuštą vyrą, patys pradėjo tarnybinį patikrinimą ir ikiteisminį tyrimą, kurio metu bus įvertinta, ar pareigūnų veiksmai buvo adekvatūs situacijoje, kuri buvo.

Lrytas.lt paklaustas, kodėl policijos komisariate buvo ištrinti paties A. Stasiūno mobiliuoju telefonu filmuoti vaizdai, kuriuose užfiksuota, kaip iki atvykstant pastiprinimui pareigūnai ramiai vaikšto po parduotuvę ir lyg niekur nieko apžiūrinėja patalpas, o vėliau tai, kas dėjosi atvykus papildomiems trims ekipažams, kai žmonėms buvo papurkšta dujų ir užlaužus jiems rankas, jie išvesti į lauką, K. Lančinskas atsakyti negalėjo.

Jis tikino, kad apie šiuos įrašus nieko nežino.

Pasak sostinės policijos vadovo, tai, kad į „pastiprinimą“ atvyko dar trys policijos ekipažai yra normalu. „Pareigūnai vertina situaciją, suprato, kad dviem lysti į konfliktą su keturiais neblaiviais asmenimis neapsimoka. Natūralu, kiek tuo metu yra laisvų ekipažų ir, kur tuo metu būna jų dislokacijos vieta“, - kalbėjo K. Lančinskas.

Paklaustas, ar normalu mušti žmones taip, kad jiems plyštų žarnos (A. Stasiūnui plyšo plonžarnė), Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas neatmeta galimybės, kad šiuos susižalojimus vilnietis verslininkas galėjo pasidaryti ir pats.

„Iš turimos medžiagos mes negalime pasakyti, kaip tie sužalojimai asmeniui yra padaryti, bet turima medžiaga mums leidžia teigti, kad ponas A. Stasiūnas keikėsi necenzūriniais žodžiais, taip pat grasino pareigūnams susižaloti pats, tam, kad jie būtų atleisti iš darbo“, - tikino K. Lančinskas.

Anot jo, kiekvieną žmogų alkoholis veikia skirtingai, todėl A. Stasiūnas (jam nustatytas 1,71 promilės girtumas) esą ir elgėsi agresyviai. „Žmogus buvo stiprus“, - aiškino policijos vadovas. Ir pabrėžė, kad dėl savo stiprumo A. Stasiūnas galėjo ir galva sudaužyti automobilio lango stiklą ir nuspirti mašinos veidrodėlį.

Ar policijos pareigūnai negali meluoti? „Pareigūnų yra ne vienas“, - atsakė K. Lančinskas.

Anot jo ikiteisminis tyrimas vyksta, iki šiol dar nėra įvertinta vaizdo medžiaga, kurią užfiksavo policijos automobiliuose įmontuotos vaizdo kameros. Esą jose vaizdas yra formatuojamas kitaip ir norint jį peržiūrėti reikia laiko.

K. Lančinskas tikina, kad šio įvykio metu buvo sužalotas tik vienas žmogus, pats A. Stasiūnas. Nei jo trys draugai, nei policijos pareigūnai, kuriems, anot pačio komisaro, labai smarkiai priešinosi verslininkas, nenukentėjo.

„Policijos pareigūnai niekada be reikalo nenaudoja jėgos, policijos pareigūnai puikiai supranta savo atsakomybę“, - teigė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.