M. Milinienė: „Mano sūnaus, kaip ir J. Furmanavičiaus, šmeižto bylą turi tirti prokurorai“

Kauno rajono apylinkės prokuratūra nusprendė, kad sūnaus šmeižikų ir šmeižto užsakovų ieškantys Vaido Milinio tėvai į teismą turėtų kreiptis privataus kaltinimo tvarka, tačiau 2010 metų gruodį nužudyto jaunuolio tėvai su tokiu sprendimu nesutinka.

M. Milinienė nori, kad jos sūnų nuo paskleisto šmeižto apgintų prokurorai.<br>M. Patašius
M. Milinienė nori, kad jos sūnų nuo paskleisto šmeižto apgintų prokurorai.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jul 16, 2012, 9:06 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:29 AM

„Mes kreipėmės į aukštesnįjį prokurorą prašydami panaikinti nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, nes tai yra byla, sukėlusi didelį visuomenės susidomėjimą. Vaidas yra minimas, kaip trečias pedofilas garsioje byloje, todėl ne mes turime įrodinėti, kad jis buvo apšmeižtas, o šmeižikai turi įrodyti, kad arba jis buvo pedofilas, arba privalo būti nubausti už savo nusikaltimus“, - lrytas.lt sakė V. Milinio mama Marija Milinienė.

Šmeižikų ieško ir J. Furmanavičiaus seserys

Anot jos, precendentas jos sūnaus juodinimą po mirties tirti kaip baudžiamąją bylą yra. Kad byloje dėl šmeižto valstybinį kaltinimą palaikytų prokuroras, pasiekė ir pedofilu išvadinto bei nužudyto Kauno apygardos teismo teisėjo Jono Furmanavičiaus seserys. Ši byla taip pat buvo sustabdyta, seserims pasiūlyta dėl šmeižto kreiptis privataus kaltinimo tvarka, tačiau jos nutarimą apskundė ir tyrimas prokuratūroje vėl buvo atnaujintas.

Neseniai šią bylą tiriantis Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros antrojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus prokuroras Valdemaras Baranauskas lankėsi buvusioje J. Furmanavičiaus darbovietėje, klausinėjo jo buvusių kolegų apie Joną ir jo galimus šmeižikus.

„Byloje yra paskirtos ekspertizės, tyrimas vyksta“, - lrytas.lt sakė V. Baranauskas.

Ar M. Milinienei pavyks pasiekti, kad ir jos sūnaus šmeižto byloje valstybinį kaltinimą palaikytų prokuroras, kol kas neaišku. „Sprendimas dėl to dar nepriimtas. Dar turime laiko“, - teigia Kauno rajono apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotoja Laima Šatkienė.

„Jei sprendimas bus neigiamas, skųsime jį teismui“, - rankų nuleisti neketina M. Milinienė.

Tyrimas pradėtas po straipsnio

Ikiteisminis tyrimas dėl V. Milinio šmeižto buvo pradėtas pernai pavasarį, kai viename interneto portale buvo išspausdintas tuomet prie Venckų ir Kedžių tvoros gyvenusio Vitalijaus Keršio straipsnis, jo paties vadintas „užklasine veikla“.

Jame V. Milinis įvardijamas trečiuoju pedofilu Aidu, kurio ieškojo, bet taip ir nerado J. Furmanavičių, Andrių Ūsą, Laimutę Stankūnaitę ir jos seserį Violetą Naruševičienę pedofilija kaltinęs Drąsius Kedys.

Straipsnyje pateikti ir tariamai neginčytini šios nusikalstamos veikos įrodymai, esą jaunuolis gyveno visai netoli kitų pedofilijos bylos veikėjų, todėl neabejotinai turėjo juos pažinoti. Taip pat nurodyta, kad V. Milinis kilus pedofilijos bylos skandalui vos už kelis šimtus litų pardavė savo raudoną prabangų automobilį, apie kuri esą savo liudijimuose kalbėjo ir D. Kedžio bei L. Stankūnaitės dukra.

Pasirodžius šiam tekstui viešumoje interneto komentaruose pasipylė kaltinimai V. Miliniui. Jo mama nusprendė išsiaiškinti, ar šiuose skleidžiamuose ganduose yra bent mažiausia dalelytė tiesos.

Ji su sūnaus nuotraukomis nuskubėjo pas tuomet Kauno apygardos teisme dirbusią Neringą Venckienę ir paprašė šias nuotraukas parodyti mergaitei. Kitą dieną fotografijos jai buvo grąžintos, N. Venckienė suburbėjo, esą mergaitė jo nepažino, tačiau apšmeižtos šeimos taip ir neatsiprašė.

M. Milinienė kreipėsi į policiją prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą. Apklausus straipsnio autorių V. Keršį, byla įgavo visai kitą atspalvį, o kai 2010 m. vasarą prisiminė kiti liudininkai, paaiškėjo daug kraupių dalykų.

Ištakos veda į Klonio gatvę

V. Keršis tyrėjams papasakojo, kad 2010 m. vasarą iš N. Venckienės ir jos tetos Audronės Skučienės sulaukė nurodymų sekti V. Milinį bei kitus tuomečio N. Venckienės vadovo, Kauno apygardos teismo pirmininko Alberto Milinio, šeimos narius.

N. Venckienės namų virtuvėje A. Skučienė sudarė asmenų, kuriais reikia pasidomėti, sąrašą, nurodė, kaip jie vienas su kitu susiję.

A. Skučienės rašytame raštelyje, kurio kopiją turi ir lrytas.lt, nurodyta ne tik V. Milinio bei jo įtėvio pavardė. Jame minima advokatė Loreta Kraujutaitienė, šokėjos Editos Daniūtės vyras Mindaugas Vasiliauskas, sodybos, kurioje A. Ūsas praleido paskutines savo gyvenimo valandas, savininkas Gintaras Bašinskas ir kiti.

V. Keršis tvirtina, kad jam buvo nurodyta šiuos žmones sekti, domėtis, kaip jie gyvena, kur važiuoja, kas atvyksta pas juos. Vėliau jis savo liudijimus papildė naujais epizodais - papasakojo apie šeimos duotas kaukes, vaizdo kamerą, kurią galima išvysti N. Venckienės sūnaus rankose per jos knygos pristatymą Klaipėdoje.

Apie tai, kad V. Milinį dar šiam esant gyvam buvo stengiamasi padaryti trečiuoju pedofilu Aidu, liudijo ir kiti asmenys. Jie nurodė, kad tą pačią vasarą N. Venckienė ir jos aplinka aktyviai pradėjo skleisti informaciją, esą mergaitė neištaria „v“ raidės, todėl Vaidą gali vadinti Aidu. „Ji sako ne „vienas“, o „ienas“, - tą vasarą nuolat kartojo tuometė teisėja, nors paties D. Kedžio filmuotose įrašuose puikiai girdima, kad mergaitė neturi jokių problemų dėl tarimo, puikiai ištaria ir tą patį žodį „vienas“.

V. Milinio byloje apklaustos N. Venckienė ir A. Skučienė kaltomis neprisipažino, jos visiškai atsiribojo nuo V. Keršio apkaltinusios jį melagyste, išdavyste ir net bendradarbiavimu su VSD. Panašiais žodžiais buvo išvadinti ir kiti šios bylos liudininkai.

Nurodyta neieškoti šmeižto iniciatorių

Nutraukti V. Milinio šmeižto bylą buvo bandoma jau ne kartą. Pernai spalį bylą tyrusi Kauno policija buvo sulaukusi daugiau negu keistų išvadų iš Generalinės prokuratūros. Jose buvo nurodyta, kad Kauno rajono policijos komisariate byla buvo tiriama blogai, esą suradę šmeižto paskleidimo šaltinį, t. y. laišką iš savo pašto išsiuntusį V. Keršį, tyrimas turėjo būti baigtas, o tyrėjai ieškodami šio šmeižto iniciatorių peržengė savo kompetencijos ribas.

Tyrėjams buvo nurodyta tyrimą dėl V. Milinio šmeižto nutraukti, o jo mamai pasiūlyta kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka.

M. Milinienė tada Kauno rajono policijos komisariato viršininkui įteikė kitą prašymą - pradėti ikiteisminį tyrimą dėl jos sūnaus ir jos šeimos sekimo. Šis tyrimas vyksta iki šiol.

Kauno apygardos prokuratūroje taip pat tęsiamas ikiteisminis tyrimas dėl V. Milinio nužudymo. Lrytas.lt žiniomis, tirdami jaunuolio nužudymą tyrėjai jau pasistūmėjo gana toli.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.