Teisėjai nepavyko įrodyti, kad turint svarbių reikalų galima važinėti greičiau nei leidžiama

Palangos teisėjai 42 metų Dianai Jakštienei nepavyko įrodyti, kad jeigu turi neatidėliotinų reikalų, šalies keliuose gali važiuoti greičiau, nei leidžiama.

D. Jakštienei teks atverti piniginę.
D. Jakštienei teks atverti piniginę.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus ("Lietuvos rytas")

Aug 20, 2012, 12:53 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:59 AM

Teisėja D. Jakštienė turės sumokėti 400 litų baudą už beveik prieš dvejus metus padarytą šiurkštų Kelių eismo taisyklių pažeidimą.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas jos kasacinį skundą atmetė.

Nuslėpė esanti teisėja

Nemalonumai D. Jakštienę užklupo 2010 metų lapkričio pabaigoje. Sekmadienį po pietų važiuodama iš Klaipėdos į Palangą tuometė Palangos apylinkės teismo pirmininkė lėkė 110 kilometrų per valandą greičiu ir leistiną greitį viršijo 40 kilometrų.

Pažeidimą užfiksavo pakelėje stovintis greičio matuoklis. Į Klaipėdos kelių policijos biurą iškviestai D.Jakštienei buvo skirta 400 litų bauda.

Tačiau rašant administracinio teisės pažeidimo protokolą moteris pareigūnui nepasisakė dirbanti teisėja. Pagal įstatymą teisėjų ir prokurorų administracines bylas nagrinėja ir bausmes skiria tik apylinkių teismai.

Vėliau prisiminusi, kuo dirba, D. Jakštienė paskirtą baudą apskundė Klaipėdos apygardos administraciniam teismui.

Policijos pareigūno nutarimas buvo panaikintas, o administracinė byla perduota nagrinėti Klaipėdos rajono apylinkės teismui.

Bandė išvengti baudos

Tačiau sumokėti ir teismo skirtos 400 litų baudos D. Jakštienė nenorėjo.

Teisėja tvirtino, kad Kelių eismo taisykles pažeidė dėl būtinojo reikalingumo, ir prašė administracinę bylą nutraukti arba skirti švelnesnę bausmę.

Anot jos, skubėti į Palangą vertė 14 valandą jos pačios paskirtas teismo posėdis, kuriame reikėjo skirti kardomąją priemonę sulaikytam asmeniui.

„Ikiteisminio tyrimo teisėjo pareiga yra nedelsiant spręsti teismui pristatyto asmens kardomosios priemonės klausimą. Tinkamai ir laiku įvykdyta ši pareiga yra svarbi ir reikšminga valstybei bei teisingumui”, – savo skunde dėstė teisėja.

Pavojus valstybei negrėsė

Tačiau šie argumentai neįtikino D.Jakštienės skundą nagrinėjusio Vyriausiojo administracinio teismo (VAT).

VAT pažymėjo, jog būtinasis reikalingumas, kuriuo bandė dangstytis teisėja, yra teisėtas, jei gresia pavojus valstybinei ar viešajai tvarkai, nuosavybei, piliečių teisėms ir laisvėms bei nustatytai valdymo tvarkai.

Maža to, teisėjai strimgalviais lėkti į Palangą nebuvo jokios būtinybės.

Kelio Klaipėda–Palanga 17- ajame kilometre greičio viršijimas buvo užfiksuotas 13 val. 39 min., iki kurorto teismo pastato likus mažiau nei 11 kilometrų.

Tad į 14 valandą paskirtą teismo posėdį D.Jakštienė būtų spėjusi ir nepažeisdama Kelių eismo taisyklių.

Be to, asmens sulaikymo terminas turėjo baigtis tik kitą dieną, todėl nebuvo jokios grėsmės, kad nebus spėta laiku paskirti suėmimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.