Berniukų tvirkintoją pasvalietės auklėjo pagaliais

Teismas Panevėžyje netrukus atvers baudžiamąją bylą, kurioje 39 metų Pasvalio rajono gyventojas Jonas V. kaltinamas tvirkinęs tris mažamečius berniukus. Įtariama, kad mažiausiai tris vaikus – devynerių, dešimties ir dvylikos metų vyriškis tvirkino praėjusią vasarą bei šį pavasarį. Iš pradžių pareigūnai tik skėsčiojo rankomis – įrodymų, kad vyras prie berniukų seksualiai priekabiauja, nėra. Tačiau po to, kai neapsikentusios motinos pačios surengė savo vaikų skriaudikui linčo teismą, šis atsidūrė už grotų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Aug 23, 2012, 11:38 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:17 AM

Sudomino „dėdė Jonas“

„Mano vaikas iki šiol neatsigauna, pasidarė labai jautrus, jam būtina psichologo pagalba“, – sakė vieno iš nukentėjusių berniukų motina, lrytas.lt sutikusi papasakoti šią skaudžią jos šeimą palietusią istoriją.

Pasvalietė papasakojo apie „dėdę Joną“ atsitiktinai iš savo vaiko draugų išgirdusi praėjusią vasarą. Užsukę į svečius mažamečiai kalbėdami tarpusavyje pasidžiaugė, kad važiuos su dėde Jonu maudytis.

Pradėjusi vaikus klausinėti, koks dėdė su jais važinėja, moteris sunerimo išgirdusi jų pasakojimus. „Man plaukai ant galvos pasišiaušė“, – prisiminė ji metų senumo įvykius. Paaiškėjo, kad maždaug 5-6 pasvaliečius berniukus nuo 9 iki 12 metų kažkoks vyriškis jau kurį laiką vežiojasi į užmiestį.

Mokė plaukti ir vairuoti

Vaikai papasakojo, kad dėdė Jonas nuveždavo juos į nuošalenes vietas nusimaudyti. Suaugęs vyras mokė berniukus plaukti, po maudynių liepdavo jiems išsirengti plikiems, o pats gręždavo jų trumpikes. Kartą jis esą liepęs nuogiems berniukams pasilenkti ir iš nugaros juos fotografavęs.

Važiuojant miško keliukais paslaugus dėdė siūlydavosi pamokyti vaikus vairuoti ir sodindavosi juos ant kelių. Vaikams jis leisdavęs važiuoti ir užsikabarojus ant mašinos stogo, savo visureigiu su jais važinėdavęs karjero šlaitais.

Nuobodžiaujantys, daug laisvo laiko turintys mažieji pasvaliečiai, kurių dauguma auga skurdžiose probleminėse šeimose, nesuvokė, kad įvairių nuotykių siūlantis draugiškas dėdė turi kokių blogų ketinimų. Jis ne tik su vaikais pramogaudavo, bet ir duodavo jiems smulkių pinigų, nupirkdavo bulvių traškučių, saldumynų. Pats alų nuolat geriantis vyras savo mažiesiems draugams nupirkdavo sidro.

Moteris iš vaikų taip pat išgirdo, kad dėdė Jonas juos išsiveždavo į užmiestį po darbo, apie 17 val., nes dienomis dirba vienoje statybų bendrovėje. O apie tai, ką jie visi veikia, prigrasė tėvams nepasakoti – tai esanti jų paslaptis.

Susirūpino ir pedagogai

Vieno iš berniukų motina apie suaugusį vyrą, leidžiantį laiką su mažamečiais, nedelsdama pranešė policijai. Tačiau pareigūnai nieko blogo vyro veiksmuose neįžvelgė, paaiškino nerandantys jokių įkalčių, kad jis galimai tvirkina berniukus.

Kitaip atrodė mokyklų, kurias lanko šie vaikai, socialinėms pedagogėms ir mokytojoms, dienos centro, kurį lankė kai kurie šių berniukų, darbuotojoms. Jos mamas paragino susirūpinti keistu suaugusio nepažįstamo vyro bendravimu su jų atžalomis ir kraipė galvas išgirdusios, kad policija apie tai informuota, bet nieko blogo nemato. Pedagogai tvirtino, kad net šių vaikų elgesys pasikeitė.

Pasvalietės išsiaiškino, kad įtartinai besielgiantis Jonas V. gyvena kaime netoli Pasvalio. Šeimos nesukūręs vyras gyvena kartu su savo motina. Gyventojai teigė, kad kadaise kaime buvo kilęs skandalas dėl jo elgesio, bet prigrasintas vyras prie vietinių vaikų artyn nebelenda. Mušė pagaliais

Atėjus rudeniui, kai orai atvėso, o vaikai grįžo į mokyklas, atrodė, kad jų draugystė su dėde Jonu baigėsi. Tačiau šį pavasarį moterys išgirdo, kad vyras vėl susitikinėja su jų berniukais.

Kaip lrytas.lt sakė vieno iš nukentėjusių berniukų motina, joms tuomet trūko kantrybė. Pora moterų gegužės mėnesį nuvažiavo į Jono V. darbovietę ir palaukė, kol jis baigs darbą ir eis prie savo automobilio. Užtvėrusios jam kelią dviračiu, jos iš pradžių dar bandė vyro klausti, ko jam reikia iš berniukų, tačiau šiam ėmus išsisukinėti ir viską neigti, moterys čiupo pagalius ir ėmė jį mušti, apdaužė vyriškio automobilį.

„Mušiau, kad net pagalys pusiau lūžo“, – sakė viena egzekucijos dalyvė, prisipažinusi, kad ją tuomet buvo apėmusi isterija. Nors šį incidentą matė ne vienas Jono V. bendradarbis, niekas jo gelbėti nepuolė.

Linčo teismą surengusios moterys tikėjosi, kad sukėlus triukšmą bus iškviesta policija ir pareigūnai pagaliau atkreips dėmesį į įtartinai besielgiantį „dėdę“. Tačiau, nors pačios pasvalietės siūlė jam kviesti policiją, Jonas V. tiesiog pabėgo.

Vis dėl to praėjus porai dienų po šio įvykio, Joną V. policija sulaikė kaip įtariamą mažamečių tvirkinimu, teismas leido jį suimti.

Policijos kaltės neįžvelgia

Pasvalio rajono policijos komisariato viršininkas Marius Jablonskas lrytas.lt sakė, kad jo pavaldinius nukentėjusių berniukų motinos neveiklumu kaltina nepelnytai.

„Po to, kai praėjusią vasarą sulaukėme pranešimo apie įtartiną šio vyro elgesį, pradėjome tyrimą. Tačiau jokių įrodymų, patvirtinančių, kad jis galėjo tvirkinti berniukus, tuomet nesurinkome“, – sakė M. Jablonskas.

Komisariato vadovo teigimu, patys nukentėjusieji klausinėjami pareigūnų, pasakojo vis kitaip, specialistai sakė, kad šie vaikai linkę meluoti, o kai kurių tėvai pareiškė, kad neturi Jonui V. jokių pretenzijų.

Šį pavasarį, kai pareigūnams pavyko surinkti įrodymų dėl nusikalstamų įtariamojo veiksmų, tyrimas buvo atnaujintas, o Jonas V. kuriam laikui netgi buvo uždarytas į areštinę.

Nustatė du tvirkinimo epizodus

Panevėžio apygardos prokuratūra jau baigė ikiteisminį šios bylos tyrimą ir perdavė ją į teismą.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, gegužės mėnesį Pasvalio mieste ir rajone Jonas V. , pasikvietęs tris mažamečius pasivažinėti automobiliu, įtariama, galėjo atlikti tvirkinamuosius veiksmus rankomis – lietė ir glostė jų kojas, lytinius organus.

Dar vieną tokią pat nusikalstamą veiką Jonas V. įtariamas padaręs pernai vasarą, kai savo automobiliu tuos pačius berniukus vežiojo nuošaliu kaimo keliuku. Pasisodinęs mažamečius ant kelių, leisdavo jiems vairuoti automobilį, nupirkdavo saldainių, ledų ir sidro.

„Su vaikais susijusių seksualinių nusikaltimų tyrimų daugėja, šio pakankamai sudėtingo ir ypatingo subtilumo reikalaujančio proceso metu siekiama apsaugoti nepilnamečius nukentėjusiuosius ir liudytojus, jiems įtvirtinamos papildomos garantijos atliekant tyrimą ir nagrinėjant bylas teisme, tačiau periferijoje ypač pasigendama tokiais atvejais būtinos psichologų pagalbos – šios srities specialistus mums tenka kviesti net iš sostinės“,- oficialiame prokuratūros pranešime cituojamas nepilnamečių justicijos sritį koordinuojantis Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Ignas Raila.

Už mažamečių tvirkinimą įstatymas numato laisvės atėmimo bausmę iki penkerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.