Kalėjimas – ne sanatorija

Žmogžudystę užsakiusiam buvusiam Telšių policijos kriminalistinių tyrimų poskyrio vadovui 52 metų Algirdui Norkui, besiskundžiančiam sveikata, nepavyko ištrūkti į laisvę.

Dėl užsakytos žmogžudystės teisiamas A. Norkus už grotų pradėjo negaluoti.<br>G. Šiuparys
Dėl užsakytos žmogžudystės teisiamas A. Norkus už grotų pradėjo negaluoti.<br>G. Šiuparys
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas")

Aug 25, 2012, 10:40 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:08 AM

Telšiškį vaikiną nužudyti užsakęs A. Norkus pareiškė, kad už grotų jo sveikata prastėja, todėl jam būtina kuo greičiau išeiti į laisvę.

Kadangi kalėjimas nėra sanatorija, kur žmogaus sveikata turi gerėti, Šiaulių apygardos teismas neišleido teisiamojo į laisvę ir nutarė, kad buvęs pareigūnas gali sėkmingai gydytis už grotų.

Įklimpo dėl menkos skolos

17 metų pareigūnu išdirbęs A. Norkus įklimpo prieš trejus metus, kai telšiškis Vladas Pocius paprašė Gražvydo Laurinavičiaus grąžinti 400 litų.

G. Laurinavičius pasiūlė paėjėti iki bankomato, bet pats paskambino savo artimam bičiuliui kriminalistui A. Norkui ir pasiguodė, kad yra reketuojajamas. Pareigūnas nedvejojo – atlėkė su pagalbininku Tomu Lidikausku, nusivežė tariamą reketuotoją į mišką ir sumušė.

Sumuštas V. Pocius dėl galvos traumos atsidūrė ligoninėje, o policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Tada buvo apklausiamas ir A. Norkus, bet jis tikino, kad tariamas reketininkas iššoko iš važiuojančio automobilio pakeliui į komisariatą.

Įtarimų kilo prokurorams

Pradėtas ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, nes prieštaringas versijas pateikė liudytojai. Tačiau į tai dėmesį atkreipė ikiteisminį tyrimą kontroliuojantys prokurorai.

Buvo pradėtas tyrimas dėl melagingų parodymų ir tai išgąsdino nukentėjusįjį V.Pocių. Telšiškis vėl ėmė teigti, jog jį mušė būtent pareigūnas A. Norkus.

2010 m. pabaigoje ikiteisminis tyrimas dėl sumušimo buvo atnaujintas

Už nužudymą gavo pinigų

Atnaujinus tyrimą A. Norkui iškilo grėsmė prarasti viską – gerą vardą, beveik užtarnautą pareigūno pensiją. Pareigūno išgelbėti nebegalėjo net ir dar kartą pakeisti nukentėjusiojo parodymai, nes bylai pasiekus teismą būtų pasibaigusi jo karjera. Todėl nutarta nebedelsti ir atsikratyti pavojų keliančio liudytojo.

Atsikratyti V. Pociaus pareigūnas paprašė gero pažįstamo buvusio vaikų globos namų auklėtinio. Praeityje už vagystes ir plėšimus teistam Donatui K. buvo pažadėtas 6 tūkst. litų atlygis. Pusė sumos buvo duota avansu, o likusi dalis pažadėta po V.Pociaus nužudymo.

A. Norkus davė ir ginklą, o pats išvažiavo į komandiruotę. Telšiškis net neįtarė, kad samdytas žudikas nuėjo į prokuratūrą.

2010 m. gruodžio 2-ąją vyriškis prisipažino, kad jį nužudyti žmogų pasamdė A.Norkus.

Žudiką vaišino alkoholiu

Telšiškį kriminalistą imta sekti. Kai jis gruodžio 10 d. grįžo į Telšius iš komandiruotės Vilniuje, samdytas žudikas jam pranešė, kad V. Pociaus nebėra.

A. Norkus net netikrino, ar žudikas kalba tiesą. Pareigūnas su žudiku degtine aplaistė sėkmingai įvykdytą užduotį.

Kitą rytą A.Norkų ištiko šokas – jam buvo uždėti antrankiai ir pateikti kaltinimai žmogžudystės organizavimu.

Nagrinėja ir lytinį gyvenimą

Šiaulių apygardos teismas šią bylą atvertė šių metų pradžioje, bet jos nagrinėjimas stringa.

Pirmajame posėdyje kaltinimą palaikantis prokuroras pareikalavo nušalinti A. Norkaus advokatą – mat jis dirba kartu su ikiteisminį tyrimą šioje byloje atlikusiu buvusiu Šiaulių apygardos prokuroru. Šis prašymas buvo patenkintas.

Vėliau A.Norkus ir jo sutuoktinė Aldona pareikalavo uždaro teismo proceso. Teisiamojo advokatas patikslino, kad byloje yra duomenų apie asmeninį Norkų šeimos gyvenimą ir „lytinio gyvenimo tam tikras ypatybes”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.