Marijampolės pataisos namuose kilo riaušės, yra sužeistų (papildyta)

Šeštadienio vakarą Marijampolės pataisos namuose kilo riaušės, per kurias, kaip teigia patys nuteistieji, buvo sužeistas ne vienas žmogus, nors policijos atstovams Pataisos namų vadovybė tvirtina, kad sužeistas tik vienas nuteistasis. Į Marijampolę iš Kauno iškviesti Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai iš įkalinimo įstaigos išvyko tik ankstų sekmadienio rytą.

Marijampolės pataisos namuose šeštadienio vakarą kilusios riaušes numalšintos tik sekmadienio rytą.<br>R. Pasiliauskas
Marijampolės pataisos namuose šeštadienio vakarą kilusios riaušes numalšintos tik sekmadienio rytą.<br>R. Pasiliauskas
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Sep 2, 2012, 10:41 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:09 AM

Keli pareigūnai Pataisos namuose, baiminantis pakartotinų neramumų, budėjo ir sekmadienį.

Lrytas.lt duomenimis, Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai į Marijampolės pataisos namus buvo iškviesti prieš 23 val., kai Marijampolės pataisos namų vadovybė suprato, jog tarp kalinčiųjų kilusio konflikto ir prasidėjusių muštynių jie vieni, tik savo jėgomis nesuvaldys. Teigiama, kad riaušes pradėjo žemesnei kastai priskiriami nuteistieji, neapsikentę nuolatinių patyčių ir spaudimo iš, taip vadinamųjų, „verchų“.

Raušės nuramintos paryčiais. Iškart po jų teigta, kad per neramumus žuvo vienas žmogus, tačiau Policijos departamentas sekmadienio rytą lrytas.lt teigė, jog žuvusiųjų nėra. Esą vienas nuteistasis buvo išvežtas į ligoninę, tačiau dėl ko, neskelbiama. „Diagnozė nežinoma“, - sakė Policijos departamento atstovai.

lrytas.lt pavyko išsiaiškinti, kad neramumai Marijampolės pataisos namuose prasidėjo dar šeštadienio rytą, apie 9-10 val., kai kalinčiųjų "grietinėlė" užpuolė kitus pataisos namų gyventojus. Dieną buvo ramu, tačiau vakare užpultieji susivienijo su kitais likimo draugais ir "verchams" davė atkirtį.

Pasak vieno nuteistojo žmonos, ji su Marijampolėje bausmę atliekančiu vyru telefonu bendravo ir šeštadienio dieną, po pirmųjų neramumų, ir sekmadienio rytą, kai iki paryčių kolonijos kieme išlaikytiems nuteistiesiems buvo leista grįžti į savo kameras.

Moteris pasakojo, kad dieną į koloniją atvykęs jos viršininkas Tadas Klusevičius su nuteistaisiais bandė derėtis, esą vyrai, ką darote, kam jums to reikia, greitai prasidės lygtinis paleidimas, galėsite greičiau išeiti į laisvę, tačiau nesiėmė jokių priemonių nubaudžiant muštynes sukėlusius nuteistuosius. 

Todėl šie vakare nusprendė atsilyginti tuo pačiu ir pataisos namų "grietinėlę" puolė daug didesne jėga. "Jėgų santykis buvo nelygus", - lrytas.lt sekmadienio popietę sakė vienas iš nuteistųjų.

Vyro teigimu, muštynės prasidėjo apie 21-22 val., kai apie 23 val. 30 min. atvyko Viešojo saugumo tarnybos pajėgos, jos jau buvo pasibaigusios. "Viskas vyko apie 1 val. 40 min. Po to, kai atvažiavo pastiprinimas, visi iš kamerų buvo išvaryti į kiemą, atlikta krata, atimti visi metaliniai daiktai", - nakties įvykius pasakojo Marijampolės pataisos namuose bausmę atliekantis vyras.

Nuteistojo teigimu, tiek Pataisos namų vadovė, tiek Policijos departamentas stengiasi nuo žiniasklaidos ir visuomenės nuslėpti tikruosius riaušių padarinius. "Sužeistas tikrai ne vienas žmogus, kaip jie sako", - tvirtino lrytas.lt pašnekovas.

Vyras tikina, kad sužeistųjų yra nemažai, tačiau tik vienas, labiausiai nukentėjęs buvo išvežtas į ligoninę. "Pats savo akimis mačiau, kaip buvo išnešami sužeistieji, kai kurių būklė itin sunki, jiems praskeltos galvos, tačiau Pataisos namų vadovybė nekviečia medikų, bando juos gydyti savo jėgomis, kad tik niekas nesužinotų, kas čia įvyko", - kalbėjo nuteistasis.

"Vyras man pasakojo, kad buvo baisu, buvo mušamasi su metaliniais strypais. Jis sakė, kad tokias kalinių muštynes yra matęs tik filmuose ir niekada negalvojo, kad teks jas pamatyti iš taip arti", - antrino ir su redakcija susisiekusi nuteistojo žmona.       

Su Marijampolės pataisos namų vadovybe nei sekmadienio rytą, nei popietę susisiekti nepavyko. Pataisos namų direktoriaus budintis pavaduotojas komentuoti įvykį atsisakė, teigdamas, kad tam neturi įgaliojimų.

„Aš atėjau į darbą tik ryte, kai jau viskas buvo nurimę“, - sakė jis ir patarė pakalbėti su Pataisos namų direktoriumi T. Klusevičiumi. Su juo iki 15 val. susisiekti nepavyko, į telefono skambučius neatsiliepia ir Kalėjimų departamento atstovė spaudai Audrė Mišeikienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.