Kūdikį iš pradžių pakrikštijo, o vėliau nužudė

Prieš teismą Klaipėdoje stojusi 20-metė plungiškė Birutė Budginaitė prisipažino mirtinai sužalojusi ketveriais metais vyresnės draugės Renatos Tverijonaitės kūdikį. Tačiau neaišku, kodėl taip padarė.

Teisme kaltinamoji B. Budginaitė (nuotr. kairėje) tikino nenorėjusi nužudyti savo draugės R. Tverijonaitės dukters.<br>G. Pilaitis
Teisme kaltinamoji B. Budginaitė (nuotr. kairėje) tikino nenorėjusi nužudyti savo draugės R. Tverijonaitės dukters.<br>G. Pilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis ("Lietuvos rytas")

2012-09-06 09:18, atnaujinta 2018-03-16 22:32

Pernai rudenį B. Budginaitė po išgertuvių R. Tverijonaitės motinos namuose sužalojo savo krikštaduktę – draugės trijų mėnesių dukrelę Ugnę.

Motinai miegant mergina kūdikį išnešė į mišką ir paslėpė sausų lapų krūvoje net neįsitikinusi, ar jis jau miręs.

Po to ji grįžo į draugės namus, pagrobė vertingesnius daiktus ir paspruko.

Kūdikis pradingo iš namų

Tris kartus jau teista B. Budginaitė kurį laiką gyveno netoli Plungės esančiame Prūsalių kaime. R. Tverijonaitė draugę buvo įsileidusi į Nausodžio seniūnijoje motinai priklausantį sodų bendrijos namelį.

Pernai lapkričio 4-ąją merginos sumanė pasilinksminti – nusipirko sidro, degtinės, pasikvietė į svečius pažįstamų vaikinų.

Po vidurnakčio svečiai išsiskirstė, bet atėjo kiti. R.Tverijonaitė juos išprašė ir nuėjo miegoti. B. Budginaitė dar sėdėjo prie kompiuterio.

Šeimininkė paprašė draugės ją pažadinti, jeigu tame pačiame kambaryje mieganti dukrelė Ugnė atsibus, pradės verkti, o ji negirdės.

Anksti rytą Renatą pažadino kitame to paties sodo sklypo namelyje gyvenusi motina. Ji sunerimo pamačiusi atlapotas dukters kambario duris.

Abi moterys dar labiau susijaudino – įšalusiame kambaryje nebuvo R. Tverijonaitės dukters Ugnės. Buvo dingusi ir B. Budginaitė.

Miške – kraupus radinys

Duktė su motina iškart nuvažiavo į Plungę ieškoti B. Budginaitės. Ten gyveno jos motina su patėviu. Liudmila Budginienė jų neįsileido – sakė, kad Birutės nėra namuose. Kai moterys pagrasino kreiptis į policiją, į kiemą išlindo apsimiegojusi B. Budginaitė.

Birutė tvirtino naktį staiga sumaniusi išeiti iš namų, nežinanti, kas ten vyko. Abi draugės nuvyko į policiją.

Ten R. Tverijonaitė parašė pareiškimą dėl dukters dingimo. Po trijų valandų B. Budginaitei buvo uždėti antrankiai – mergina prisipažino išnešusi Ugnę į mišką.

Su tarnybiniais šunimis nuvykę į Prūsalių kaimą pareigūnai artimiausiame miškelyje greitai aptiko negyvą Ugnę.

Naktį sužalotą vaiką B. Budginaitė išnešė iš draugės namų suvyniotą į frotinį rankšluostį. Paguldytas prie medžio kūdikio lavonėlis buvo apkrautas sudžiūvusiais lapais.

Paslėpusi auką plėšikavo

B. Budginaitės motinos bute rasti Renatos daiktai – nešiojamasis kompiuteris, skaitmeninis fotoaparatas, mobilusis telefonas, rankinė, švarkelis.

Nužudžiusi kūdikį Birutė pasisavino ir draugės dviratį. Su vogta manta numynė į Plungę. Viso jos grobio vertė – 2200 litų.

Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad mergaitė mirė nuo mirtinų sužalojimų. Ant kūnelio aptikę keturių smūgių į ribotus paviršius pėdsakų, jie neatmeta tikimybės, kad Ugnė kambaryje buvo daužoma į kažkokius daiktus. Nešamas į mišką sužalotas kūdikį dar galėjo būti gyvas.

Teisme B. Budginaitė iš karto pripažino kaltę, tačiau nepanoro aiškinti šiurpaus įvykio aplinkybių.

Perspėta teisėjų, kad toks prisipažinimas jos dalios nepalengvins, mergina, sunkiai rinkdama žodžius, nenoromis prabilo, kas tą naktį įvyko ją priglaudusios draugės namuose.

Vaikas iškrito iš rankų?

„Vakarodami išgėrėme tris butelius sidro. Vidurnaktį atvažiavę du vaikinai Marius ir Gediminas atsinešė alaus. Su Renata gėrėme degtinę. Jokio triukšmo nebuvo, kambaryje tyliai grojo muzika, Ugnė ramiai gulėjo savo lovelėje.

Kai vaikinai išėjo, dar buvo atėję kiti, bet Renata juos greitai išprašė ir nuėjo miegoti. Prašė, kad pabūčiau, todėl atsiguliau šalia jos”, – pasakojo B. Budginaitė.

Kas sužalojo Ugnės galvelę, B. Budginaitė nežino: „Mergaitė pradėjo verkti, pakėliau ją iš lovytės. Ji netyčia išslydo man iš rankų ir nukrito ant grindų. Jaučiausi girta, bet nebuvau supykusi, netrankiau vaiko. Nežinau, iš kur kiti sužalojimai. Nebuvo jokių smūgių.”

Teisiamoji neatskleidė, kodėl nusprendė nežadinti motinos: „Pamaniusi, kad kūdikis jau negyvas, išnešiau jį į lauką. Ten dar kelis kartus suklupau. Miške mergaitės nemėčiau, gražiai padėjau po medžiu.”

Atsiprašė už suteiktą skausmą

Paslėpusį draugės kūdikį miške B. Budginaitė grįžo į jos namus susišluoti vertingesnių daiktų. Šitaip mergina tikėjosi išvengti įtarimų: „Aš norėjau suvaidinti vagystę, kad niekas nesuprastų, kas nužudė vaiką.”

Sprukdama iš nusikaltimo vietos Birutė mobiliuoju telefonu dar paskambino savo dėdei Antanui Viršilui – paprašė, kad jis iš Plungės atvažiuotų jos pasitikti.

„Viską papasakojau dėdei. Net pamatęs rankinę su pavogtais daiktais jis nepatikėjo tuo, ką jam pasakiau”, – kalbėjo B. Budginaitė.

Tik teisėjos Violetos Miliuvienės paraginta B. Budginaitė pašoko ir atsiprašė buvusios draugės už suteiktą skausmą: „Anksčiau man nebuvo jokios galimybės tai padaryti.”

Meilės trikampio šešėlis

Ne tik kaltinamoji, bet ir nukentėjusioji R. Tverijonaitė teisme sėdėjo su antrankiais – prieš savaitę ji nuteista už vagystę.

„Plungės bažnyčioje Birutė mano vaiką laikė savo rankose.

Nesitikėjau, kad Ugnės krikštamotė šitaip pasielgs”, – sielojosi R. Tverijonaitė.

B. Budginaitės dėstoma nelaimingo atsitikimo versija tyrėjams sukėlė abejonių.

Paaiškėjo, kad Renatą ir vieną tą naktį jos namuose viešėjusį vaikiną sieja intymūs jausmai.

Jis patiko ir Birutei. Teismas aiškinasi, ar draugės nebuvo įsipainiojusios į meilės trikampį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.