Kėdainių rajone medkirtys įtariamas subadęs du brolius ir 19-metę (atnaujinta)

Kėdainių rajone sekmadienį nužudyta jauna moteris ir du broliai. Kaip pranešė Policijos departamentas, nužudytųjų kūnai buvo aptikti sekmadienio vakarą, 21 val. 55 min.

Tris žmones šioje sodyboje nužudęs Vitalijus Zaikinas uždarytas į areštinę.<br>lrytas.lt fotomontažas
Tris žmones šioje sodyboje nužudęs Vitalijus Zaikinas uždarytas į areštinę.<br>lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 10, 2012, 6:53 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:37 PM

Margininkų kaime esančiuose namuose iš pradžių rastas 19-metės Deimantės Staniulytės lavonas perpjauta gerkle ir daugybinėmis durtinėmis žaizdomis kūne. Iki pusės išrengtos moters kūnas gulėjo virtuvėje, o gretimame kambaryje miegojo du jos 2 ir 3 metų vaikai – sūnus ir dukra.

Netrukus, iškviestiems policijos pareigūnams apžiūrint įvykio vietą, kitoje to paties namo dalyje buvo rasti ir dviejų brolių, D. Staniulytės sugyventinio Nerijaus Petrausko dėdžių, lavonai.

Kambaryje stovinčiame fotelyje susmukusio Vido Petrausko (g. 1964) kūne buvo matyti pjautinė žaizda kakle ir durtinės žaizdos krūtinėje, prie išėjimo durų ant grindų gulėjusio Audriaus Petrausko (g. 1967) kūnas taip pat buvo nusėtas durtinėmis žaizdomis.

Įtariamasis, gretimame Vikaičių kaime gyvenantis 23 metų medkirtys Vitalijus Zaikinas, uždarytas į areštinę.

Prie namo - akistata su žudiku

Kraupus nusikaltimas įvykdytas nuošalioje vietoje esančioje sodyboje. Vienoje namo dalyje gyveno trys broliai Petrauskai (abu nužudytieji ir ir 48 metų Dangiras), o kitoje namo pusėje maždaug prieš pusmetį apsigyveno šių vyrų sūnėnas, atskirai gyvenančio vyriausiojo brolio Zenono 29 metų sūnus Nerijus Petrauskas su šeima – 19 metų sugyventine D. Staniulyte ir dviem mažamečiais vaikais.

Tuo metu, kai buvo įvykdyta triguba žmogžudystė, N. Petrausko namuose nebuvo – jaunas vyras uždarbiavo kaime. Apie pusę dešimtos vakaro grįžęs namo jis pamatė iš namo vidaus išeinantį gretimame Vikaičių kaime gyvenantį 26 metų Vitalijų Zaikiną.

Kruviną peilį rankoje laikęs V. Zaikinas namo šeimininkui ištarė: „Aš tavo bobą papjoviau.“ Po šių žodžių išsigandęs Nerijus P. nubėgo į kaimą ir iškvietė medikus bei policijos pareigūnus.

Atvykę policijos pareigūnai viename namo gale, virtuvėje rado iki pusės išrengtą nebegyvą D. Staniulytę, kuriai buvo perpjauta gerklė. Namuose tuo metu buvę abu mažamečiai poros vaikai miegojo. Jie prabudo tik tuomet, kai kilo bruzdesys išnešant jų nužudytos motinos kūną.

Kiek vėliau kitame namo gale pareigūnai aptiko dviejų brolių Petrauskų kūnus. Vienas rastas fotelyje, kitas - sukniubęs ant grindų.

Moteris rasta išrengta

Kaip lrytas.lt pasakojo nužudytųjų brolis Dangiras Petrauskas, sekmadienio vakare jie namuose girtavo. Pritrūkus alkoholio, Audrius dviračiu nuvažiavo į netoliese esantį kaimą dar jo nusipirkti. Iš parduotuvės jis grįžo ne tik su dar viena „pūsle“ stipraus alaus, tačiau ir svečiu – V. Zaikinu. Parduotuvėje sutiktas vyriškis į svečius atsinešė dar 2 plastikinius butelius alaus.

Pasak D. Petrausko, vyrai gėrė vieni. Kitoje namo dalyje gyvenanti sūnėno gyvenimo draugė išgertuvėse nedalyvavo. „Ji nė lašo į burną neimdavo, net stikliuko jai, būdavo, neįsiūlysi“, – apie nužudytą jauną moterį sakė D. Petrauskas.

Begeriant jis sumanė kažkur išeiti ir taip galbūt išvengė mirties. Vyriškio teigimu, geriantys vyrai buvo nusiteikę taikiai, nesipyko. Todėl jis neįsivaizduoja, kodėl V. Zaikinas čiupo peilį ir puolė visus žudyti.

D. Petrausko ir nužudyto jo brolio Vido sūnaus, 23 metų Žilvino nuomone, greičiausiai žudikas Vidą subadė miegantį ant fotelio. Gali būti, kad išgirdęs triukšmą A. Petrauskas ėjo brolio ginti, tačiau taip pat buvo mirtinai subadytas. Vyrai spėjo, kad jis buvo užkluptas gyvenamajame kambaryje, kur ant grindų telkšo kraujo klanas, o vėliau dar bandė ieškoti pagalbos ir susmuko prie lauko durų.

Susidorojęs su vyrais, žudikais nuėjo pas kitoje namo pusėje gyvenančią D. Staniulytę. Aukų artimieji neatmeta galimybės, kad V. Zaikinas bandė ją išprievartauti – moteris perpjauta gerkle rasta virtuvėje apnuoginta apatine kūno dalimi. Žmonės guodžiasi tik tuo, kad paklaikęs medkirtys nenužudė čia pat miegojusių jos mažylių.

Peilį iš žudiko atėmė motina

„Neįsivaizduoju, kas jam užėjo, kad šitaip protas pasimaišė“, – lrytas.lt sakė triguba žmogžudyste įtariamo V. Zaikino motina, 56 metų Dalia Zaikinienė.

Jos teigimu, sūnus sekmadienį dalyvavo talkoje – kasė bulves. Tačiau į namus jis grįžo tik vėlai vakare – prieš pat 22 val. Uždegusi šviesą lauke prie namo, moteris išsigando pamačiusi, kaip Vitalijus atrodo – jo veidas buvo kruvinas, kelnės iki kelių ir šlepetės permirkę kraujuose. Rankoje jis turėjo taip pat kraujais aptekusį didelį peilį. Vyriškis motinai liepė išjungti šviesą, nes jo ieško policija.

„Tokio aš jo niekada nebuvau mačiusi“, – pasakojo moteris. Supratusi, kad sūnus įvykdė kažkokį nusikaltimą, motina ėmė jį raminti. Bijodama, kad tarsi proto netekęs Vitalijus nepultų žudyti ir artimųjų, D. Zaikinienė paėmė jo atsineštą peilį ir perlaužusi numetė, surinkusi paslėpė visus namuose buvusius peilius.

Su apdujusiu vyru susikalbėti nepavyko ir jo broliui dvyniui Audriui. Vitalijus jiems tesugebėjo paaiškinti, kad „paklojo“ tris žmones. Artimųjų prikalbintas V. Zaikinas nusiprausė, persirengė švariais rūbais, pavalgė ir atsigulė miegoti. Tuo metu atvažiavo policijos pareigūnai. Jiems vyras nesipriešino ir buvo išvežtas į Kėdainių rajono policijos komisariatą.

Artimųjų teigimu, V. Zaikinas buvo ramaus būdo, nepiktnaudžiaudavo alkoholiu. „Pažiūrėkit, kaip tvarkingai jis gyveno, pats ir grindis plaudavo, ir kambarius tvarkydavo. Bulvių buvo pasisodinęs, daržą turėjo“, – pasakojo D. Zaikinienė, gyvenusi kitoje to paties namo dalyje. 

Motina spėja, kad sūnui galėjo pašlyti nervai nuo pastarųjų išgyvenimų. Prieš kurį laiką išsiskyręs su žmona, jis beveik pusmetį gyveno su moterimi, kartu augino jos kūdikį. Tačiau neseniai ši su 7 mėnesių mažyliu išvažiavo ir nebegrįžo, Vitalijus sužinojo, kad ji turi kitą vyrą, o juo tik naudojosi. „O jis gal tris tūkstančius litų greitųjų kreditų buvo prisiėmęs, skolos kaupėsi, tai gal ir pasimaišė protas“, – verkdama pasakojo D. Zaikinienė.

Jauna šeima mieste neišsilaikė

Neregėto nusikaltimo sukrėsti kaimelio gyventojai gailėjo ir aukų, ir V. Zaikino. Jų teigimu, pastarasis, nors pastaruoju metu pradėjo daugiau gerti, nebuvo agresyvus. Nepikto būdo buvę ir nužudyti broliai Petrauskai.

Nors ir mėgėjai išgerti, jie buvo darbštūs, todėl gyventojai mielai juos samdydavosi padieniams darbams – malkoms sukapoti ar bulviakasiui.

Atsitiktine žmogžudžio auka tapusi D. Staniulytė pagal išgales rūpinosi savo vaikais, negirtavo. Itin anksti motina tapusios merginos gyvenimas nebuvo rožėmis klotas. Anksčiau Kėdainiuose su vaikais ir sugyventiniu gyvenusiai moteriai teko kraustytis į gūdų užkampį, apleistą sodybą, nes šeima mieste pragyventi nebepajėgė.

Girtumas – nedidelis

Dėl šio brutalaus nusikaltimo pirmadienio popietę Kauno apygardos prokuratūroje buvo surengta trumpa spaudos konferencija. Prokuratūros atstovų teigimu, sekmadienio vakare dėl trigubos žmogžudystės sulaikytam V. Zaikinui buvo nustatytas lengvas girtumo laipsnis – 0,34 promilės. Vyriškis iki šiol nebuvo teistas, tik 2006 metais jo atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos sutrikdymo. Tačiau V. Zaikinui susitaikius su nukentėjusiuoju, tyrimas buvo nutrauktas.

Pasak prokurorų, dar nebaigta įtariamojo apklausa, todėl tikslūs nužudymo motyvai dar nežinomi. Pareigūnų teigimu, V. Zaikinas prisimena viską, kas vyko sekmadienio vakare Margininkų kaimo sodyboje ir duoda parodymus.  Jis prisipažįsta dėl visų trijų žmonių nužudymo ir gailisi tai padaręs. Ar nužudyta moteris prieš mirtį patyrė seksualinę prievartą, prokrorai neatskleidė.

Antradienį Kėdainių rajono apylinkės teismo planuojama prašyti leidimo jį suimti. Manoma, kad V. Zaikinui artimiausiu metu bus skirta psichiatrinė ekspertizė, padėsianti nustatyti, ar jis yra pakaltinamas. Suabejoti jo psichikos būkle verčia jo įvardijami nužudymo motyvai. Pirminiais duomenimis, vyrus jis puolęs peiliu, kai begeriant kilo konfliktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.