Kupiškio policijos automobilių padegėjai kaltais nesijaučia

Panevėžio apygardos teisme į teisiamųjų suolą sėdo trys kupiškėnai, kaltinami prieš metus įvykdę įžūlų teroro aktą – padegę Kupiškio rajono policijos komisariato kieme stovėjusius tarnybinius automobilius. Manoma, kad šis nusikaltimas buvo įvykdytas norint pamokyti pernelyg uoliai dirbančius Kupiškio policijos pareigūnus.

E. Kvedaravičius kaltu neprisipažįsta.<br>R. Stundžienė
E. Kvedaravičius kaltu neprisipažįsta.<br>R. Stundžienė
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 11, 2012, 7:05 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:05 PM

Anksčiau teisti 22 metų Vilmantas Pekarskas, 23 metų Gytis Melnikas ir 24 metų Edgaras Kvedaravičius savo kaltės nepripažįsta, o parodymus pareiškė duosiantys tik išklausę visų liudytojų parodymus.

Padegė naktį

Aptvertame Kupiškio rajono policijos komisariato kieme nakčiai palikti automobiliai suliepsnojo pernai, rugsėjo 18-osios paryčiais.

Tuo metu komisariate budėjo tik vienas policijos pareigūnas, Mantas Morkvėnas. Prieš pat 4 val. nakties jis išgirdo kažkokį keistą garsą kieme. Pažvelgęs į stebėjimo vaizdo kamerų monitorių, budėtojas pamatė liepsnojantį po pat komisariato langais stovėjusį tarnybinį automobilį „Škoda Octavia“.

Palikti tarnybos vietą vienas budėjęs M.Morkvėnas negalėjo. Apie gaisrą jis pranešė ugniagesiams ir patruliavusiam mieste vieninteliam policijos ekipažui. Maždaug tuo pačiu metu gaisrą pamatė pradėjusios kaukti automobilinės signalizacijos prikelta šalia komisariato gyvenanti moteris. Ji taip pat puolė skambinti ugniagesiams.

Atskubėjus kolegoms, budėtojas su vienu jų puolė traukti šalin dar liepsnos nepaliestų mašinų. Tuo metu užsidegė greta liepsnojančio automobilio „Škoda Octavia“ stovėjęs visureigis „Mitsubishi Pajero Sport“.

Gaisrą numalšino atskubėję ugniagesiai, tačiau minėti du automobiliai sudegė nepataisomai. Dar šešis kieme stovėjusius tarnybinius ir asmeninius pareigūnų automobilius pavyko išgelbėti. Nors jie taip pat buvo aplieti degiu skysčiu, ugnis jų nespėjo pasiekti.

Patirtą 49 tūkst. 583 litų žalą policios komisariatui atlygino draudimas. Šią sumą draudikai tikisi prisiteisti iš kaltininkų.

Vaizdo kameros nepadėjo

Šis prieš policiją nukreiptas nusikaltimas sukėlė didelį visuomenės susidomėjimą ir nerimą. Ir antradienį teisme liudijusi teisiamųjų pažįstama Santa Kleizaitė pasakojo, jog kupiškėnai buvo šokiruoti, kad jų ramiame mieste buvo įvykdytas toks rimtas nusikaltimas.

Iškart po šio reto įžūlumo nusikaltimo jo tirti buvo mestos didelės teisėsaugos pareigūnų pajėgos. Tyrimą pareigūnai pradėjo nuo nulio. Policijos komisariato teritorijoje įrengtos vaizdo kameros tą naktį užfiksavo pro plyšį tvoroje į komisariato kiemą įsėlinantį žmogų, kurio veidą dengė gobtuvas. Apliejęs kieme stovėjusius automobilius degiu skysčiu, jaunuolis vieną jų – „Škoda Octavia“ padegė ir nubėgo.

Kriminalistai jau po dešimt dienų sulaikė įtariamuosius G. Melniką, V. Pekarską ir E. Kvedaravičių. Prokurorai surinko pakankamai jų kaltės įrodymų.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad trijulė gerai pasiruošė nusikaltimui. Padegimui jie pasiruošė septynis vadinamuosius Molotovo kokteilius –į butelius pripylę senos automobilių alyvos ir pritvirtino iš skudurų padarytus dagčius. Vis dėl to komisariato kieme buvo panaudoti tik du buteliai.

Norėjo pareigūnus „pamokyti“?

Prokurorų nuomone, šio nusikaltimo motyvas – noras atkeršyti policijos pareigūnams. Prieš kurį laiką vienas iš kaltinamųjų, V. Pekarskas, buvo pareigūnų sulaikytas su dideliu kiekiu narkotikų – marihuanos. Manoma, kad jaunuoliai norėjo „pamokyti“ pernelyg uoliai, jų nuomone, dirbančius Kupiškio policijos pareigūnus.

Tačiau pirmajame teismo posėdyje liudijusios V. Pekarsko ir E. Kvedaravičiaus motinos tvirtino, kad neapykantos policijai jų atžalos nejautė, o šio nusikaltimo padaryti negalėjo. Pirmojo motina teigė, kad pas draugą kortomis žaidęs sūnus tąnakt grįžo apie 3 val. nakties, t.y. dar prieš padegimą. O E. Kvedaravičius, jo motinos teigimu, tą naktį nakvojęs pas draugę kaime.

Antradienį teisme liudijęs teisiamųjų pažįstamas Tomas Kujanauskas pasakojo, kad tą naktį nemaža jaunimo kompanija buvo susirinkusi pas G. Melniką pažaisti pokerio. Dvi merginos apie 1 val. nakties automobiliu buvo išvažiavusios pirkti alaus į degalinę. Grįžusios jos papasakojo, kad dėl nedegančio priekinio „Volkswagen Passat“ žibinto jas sustabdė Kupiškyje patruliavęs policijos ekipažas. Pareigūnai vairuotojos nebaudė, tik įspėjo.

Apie pusę trijų nakties dauguma kompanijos išsiskirstė, T. Kujanauskas su savo panele S. Kleizaite taip pat išvažiavo namo. O rytą sužinojo apie padegtus policijos automobilius.

Po kelių dienų V. Pekarskas, su draugais važiuodamas pro policijos komisariatą ir pamatęs einantį policijos pareigūną, jam negirdint mestelėjo: „Ubage, aš tavo mašiną padegiau“. Vėliau jis draugams yra apgailestaudamas sakęs, kad reikėjo visus automobilius padegti, o ne vien aplieti degiu skysčiu. Tačiau teisme liudiję jo bičiuliai tvirtino galvoję, kad V. Pekarskas, jiems prisipažindamas dėl padegimo, tiesiog juokavo.

Gresia iki 12 metų nelaisvės

Visi trys kaltinamieji anksčiau teisti, darbą nusikaltimo padarymo metu turėjo tik G. Melnikas. Jis vienintelis iš trijulės į teismo posėdžius vaikšto būdamas laisvėje. Likę du kaltinamieji tebėra suimti.

Pareiškę, kad dėl padegimo nekalti, visi trys kaltinamieji pageidavo parodymus duoti po to, kai bus apklausti visi liudytojai.

Iš pradžių pradėję ikiteisminį tyrimą dėl didelės vertės turto sunaikinimo, vėliau Panevėžio apygardos prokurorai šį nusikaltimą perkvalifikavo į sunkesnį – teroro aktą.

Įstatymas už teroro aktą tam, kas žmonių gyvenamojoje, darbo, susibūrimo ar viešojoje vietoje padėjo sprogmenų siekdamas sukelti sprogimą ir buvo sunaikintos ar sugadintos transporto priemonės, statinys ar statinyje buvusi įranga, numato laisvės atėmimo bausmę nuo 3 iki 12 metų. Kaltinamiesiems taip pat reikės atlyginti komisariatui padarytą žalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.