LŽS pirmininkas D. Radzevičius buvo pripažintas šmeižiku teismui jo net neapklausus

Kaltu dėl „Respublikos leidinių“ grupės vadovo Vito Tomkaus apšmeižimo pripažintas Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius siekia išteisinimo. Antradienį jo apeliacinį skundą pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismas.

LŽS pirmininkas D. Radzevičius siekia būti išteisintas dėl V. Tomkaus apžmeižimo.<br>V. Balkūnas
LŽS pirmininkas D. Radzevičius siekia būti išteisintas dėl V. Tomkaus apžmeižimo.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Sep 11, 2012, 4:19 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:10 PM

Pirmasis teismo posėdis truko mažiau nei pusvalandį. Apeliacinį skundą nagrinėjanti Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija patenkino visus D. Radzevičiaus ir jo advokatės pateiktus prašymus - prie bylos prijungė viename iš V. Tomkaus leidinių išspausdintą straipsnį, kuriame dar teismo procesui nesibaigus, LŽS pirmininkas buvo išvadintas melagiu bei Žurnalistų etikos inspektorės sprendimą, kad straispnyje pažeista žurnalistų etika.

Teisme paaiškėjo, kad bylą pirmosios instancijos teisme nagrinėjusi Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo teisėja Ainora Kornelija Macevičienė į nutartį įrašė išvadas byloje davusio Antano Smetonos žodžius, kurių jis visai nesakė, o D. Radzevičius buvo nuteistas net jo neapklausus.

Todėl nusprestą į kitą teismo posėdį iškviesti ir dar kartą apklausti A. Smetoną bei išklausyti patį LŽS pirmininką.

Už V. Tomkaus apšmeižimą D. Radzevičiui buvo skirta 2,6 tūkst. litų bauda bei priteista 10 tūkst. litų V. Tomkui neturtinei žalai atlyginti. Pats leidėjas jam esą padarytą skriaudą buvo įvertinęs daug daugiau - 1 milijonu litų.

Į teismą privataus kaltinimo tvarka V. Tomkus kreipėsi dėl asmeniniame D. Radzevičiaus tinklalapyje išsakytos nuomonės, kurią grindė viešai išplatinta „Wikileaks“ informacija. „Wikileaks: Tomkaus „Respublika“ išdavė ir pardavė žurnalistiką“, - taip vadinosi LŽS pirmininko straipsnis.

Bylą išnagrinėjusios teisėjos A. K. Macevičienės teigimu, nuomonė nėra absoliuti, o prieš paskleisdamas tokią informaciją D. Radzevičius turėjo įsitikinti informacijos tikslumu, teisingumu, turėjo ją patikrinti kitais šaltiniais.

Nuosprendis D. Radzevičiui sukėlė ne tik didelį pasipiktinimą Lietuvoje, bet sulaukė ir tarptautinio dėmesio. Nuo pradžios šį teismo procesą sekę tarptautinės organizacijos ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija) nariai pareiškė susirūpinimą dėl žodžio laisvės Lietuvoje.

„Wikileaks“ pasklelbtą informaciją apie V. Tomkų buvo išsispausdinę ir keli naujienų portalai. Su jais „Respublikos leidinių“ grupės vadovas taip pat bandė teistis, tačiau ieškiniai buvo tik civiliniai ir visi jie buvo atmesti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.