Dėl uošvės A. Venckus nori nušalinti Panevėžio apygardos teismą

Panevėžio apygardos teismui trečiadienio popietę nepavyko pradėti aiškintis, ar teisingai kaunietė Laimutė Kedienė pripažinta kalta viešai įžeidusi tris Panevėžio miesto apylinkės teismo teisėjus. Vos prasidėjus teismo posėdžiui, L. Kedienės gynėjas Aidas Venckus įteikė nušalinimo pareiškimą visam Panevėžio apygardos teismui. Ar iš tiesų minėtam teismui reikia nusišalinti nuo skundo nagrinėjimo, spręs Lietuvos apeliacinis teismas.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 12, 2012, 6:46 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:37 PM

Panevėžio apygardos teismui L. Kedienės gynėjas, jos žentas A. Venckus buvo apskundęs šių metų kovo 20 dienos Utenos rajono apylinkės teismo nuosprendį. Utenos teismas tuomet kaunietę pripažino kalta dėl nepagarbos teismui ir skyrė 2 tūkst. 600 litų baudą.

Šį nuosprendį L. Kedienė išgirdo už savo žodžius, viešai pasakytus 2010 metų lapkričio 17 dieną Panevėžio miesto apylinkės teisme. Pasibaigus teismo posėdžiui, kuriame baudžiamųjų bylų kolegija paskelbė sprendimą nutraukti vadinamąją Kauno pedofilijos bylą, šioje byloje nukentėjusiąja pripažintos mažametės močiutė L. Kedienė neslėpė nusivylimo. Žiniasklaidos atstovams ji pareiškė: „Čia nei vieno teisėjo nėra, čia banditai trys atėjo, paskaitė nutartį“.

Dėl šių per televizijos siužetą parodytų žodžių įsižeidę sprendimą priėmę Panevėžio teisėjai kreipėsi į prokuratūrą, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Per pirmuosius teismo posėdžius Utenoje teisiamoji L. Kedienė pripažino savo kaltę ir sakė norinti įžeistų teisėjų atsiprašyti. Tačiau vėliau, ją ginti ėmus žentui A. Venckui, moteris persigalvojo ir sakydama paskutinį žodį tvirtino nesijaučianti kalta.

Vis dėl to Utenos rajono apylinkės teismas L.Kedienę pripažino kalta ir skyrė 20-ies minimalaus gyvenimo lygio (MGL), arba 2 tūkst. 600 litų, dydžio baudą.

Nuteistoji pasinaudojo įstatymų nustatyta galimybe nuosprendį per 20 dienų apskųsti apygardos teismui. Jos advokatas balandžio 12 dieną pateikė apeliacinį skundą Panevėžio apygardos teismui.

Trečiadienį A. Venckaus skundo nagrinėti Panevėžio apygardos teisme nepavyko. Vos prasidėjus teismo posėdžiui, kaunietis teisininkas teimui įteikė nušalinimo pareiškimą. Jame A. Venckus išdėstė motyvus, dėl ko visas Panevėžio apygardos teismas turėtų nusišalinti ir perduoti skundą nagrinėti kitos apygardos teismui.

Kaip skunde rašo A. Venckus, beveik pusė Panevėžio apygardos teismo teisėjų yra anksčiau dirbę miesto apylinkės teisme ir pažįsta nukentėjusiais nuo L. Kedienės pripažintus teisėjus. Be to, viena iš nukentėjusiųjų, Daiva Gadliauskienė pasitraukė iš teisėjo pareigų ir Panevėžyje verčiasi advokato praktika, todėl darbo reikalais lankosi Panevėžio apygardos teisme, bendrauja su teisėjais.

Advokatas A. Venckus pabrėžė, kad Panevėžio apygardos teismo baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Pranas Šimkus anksčiau yra pasisakęs, kad šis teismas turi nusišalinti nuo kauniečio žmonos, buvusios teisėjos Neringos Venckienės įvairių skundų nagrinėjimo. Todėl, L. Kedienės gynėjo nuomone, minėtas teismas turi nusišalinti ir nuo jos motinos skundo nagrinėjimo.

Trumpai pasitarusi teisėjų kolegija nusprendė, kad Panevėžio apygardos teismo nusišalinimo klausimą turi spręsti Lietuvos apeliacinis teismas. Vis dėl to kolegija išreiškė apgailestavimą, kad turėdamas daug laiko nuo apeliacinio skundo įteikimo Panevėžio apygardos teismui, A. Venckus klausimą dėl teismo nusišalinimo iškėlė tik dabar.

Tuo tarpu po teismo posėdžio kalbėdamas su žurnalistais A. Venckus nesijautė kaltas, kad tik dabar paprašė Panevėžio apygardos teismo nusišalinti. Pasak teisininko, jis jokių įstatymų nepažeidė, nušalinimo pareiškimą įteikdamas per pirmąjį teismo posėdį, kai jau buvo žinoma skundą nagrinėsiančios teisėjų kolegijos sudėtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.