Iš R. Adomavičiaus teisėsauga paėmė sumą grynųjų pinigų, jis pats įtaria politinį susidorojimą

Ketvirtadienį vakare per kratą teisėsauga Vilniaus vicemero Romo Adomavičiaus rankinėje rado keliasdešimt tūkstančių litų. Jis įtariamas ėmęs kyšį dėl „Vilniaus vandenų“ viešojo pirkimo konkurso, kurį laimėjo „Utenos melioracija“. Socialdemokratas R. Adomavičius tikina kyšio neėmęs ir įžiūri politinį konservatorių susidorojimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

2012-09-28 18:37, atnaujinta 2018-03-16 12:07

„Aš jo neėmiau. Aš neėmiau kyšio, - penktadienį spaudos konferencijoje kalbėjo R. Adomavičius. - Pareigūnai įtaria. Čia ir yra visa tyrimo esmė - reikia išsiaiškinti.“

Tačiau vicemeras neatsakė į žurnalistų klausimą, ar buvo bandoma jam duoti kyšį. „Negaliu komentuoti, ar buvo bandoma, ar ne – tai objektas, kuris turi būti išaiškintas. Dar kartą sakiau – nei ėmiau, nei ruošiausi imti“, - aptakiai kelis kartus pakartojo R. Adomavičius.

Jis patvirtino, kad ketvirtadienį vakare socialdemokratų partijos būstinėje vyko krata, jo rankinėje pareigūnai rado grynųjų pinigų. R. Adomavičius nebuvo sulaikytas. Kaip kandidatas Seimo rinkimuose jis turi teisinę neliečiamybę.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai ketvirtadienį atliko kratas sostinės savivaldybėje, vicemero kabinete, Lietuvos socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus būstinėje ir bendrovėje „Vilniaus vandenys“.

„Vakar vakare socialdemokratų Vilniaus būstinėje apsilankė pareigūnai ir atliko procedūras, kurių tikslas buvo surasti juos dominančią medžiagą. Tai ir buvo padaryta. Jie pasakė, kad galimai tiria bylą, pradėjo ikiteisminį tyrimą, susijusį su viešaisiais pirkimais „Vilniaus vandenų“ vykdyti rengiamuose projektuose, susijusiuose su nuotekų ir vandens tiekimu nutolusioms miesto teritorijoms. Į Trakų Vokę ir Šeškinę, jei neklystu.

Nei dalyvauju tose procedūrose, nei tiksliai žinau, kokia situacija. Žinau tiek, kiek informuoja „Vilniaus vandenų“ vadovas.

Jokių sprendimų vicemeras viešuosiuose pirkimuose nepriiminėja, tai sprendžia Aplinkos apsaugos ministerija, speciali agentūra kartu su Viešųjų pirkimų tarnyba ir įmonės Viešųjų pirkimų komisija. Su jais tomis temomis nesu diskutavęs, jokių su tuo susijusių dokumentų neturiu.

Paklausiau pareigūnų, ką man daryti. Sako: „Keliaukite namo.“ Tą ir padariau. Paklausiau, kas dabar bus – sakė: „Dirbkite savo darbą.“ „Laisvas žmogus“, - buvo pasakyta. Tokia situacija“, - pasakojo R. Adomavičius. 

„Tiesą pasakius, norėčiau jums prisipažinti, kad jūs žinote daugiau už mane, todėl norėčiau iš jūsų išgirsti, - tvirtino jis. - Kol kas nėra pareikšti įtarimai, nežinau, ką komentuoti. Temą žinau, bet kuo konkrečiai kaltina, nežinau. Mano nuomone, kaltinti nėra kuo.“

Jis patvirtino, kad pareigūnai jo rankinėje ketvirtadienį rado didelę grynųjų pinigų sumą. Tai, tikino jis, buvo asmeninės lėšos, kurias jis ketino panaudoti savo rinkimų kampanijoje.

Pareigūnai paėmė R. Adomavičiaus kompiuterį, mobilųjį telefoną, kompiuterio laikmenas („atmintines“).

„Taip, rado pinigų“, - sakė R. Adomavičius.

„Aš dalyvauju kampanijoje. Kadangi paramos partija negalėjo suteikti, tai aš savo asmeniniais pinigais turiu finansuoti. Pinigais, kuriuos norėjau įnešti į sąskaitą, norėjau apmokėti už gamybą ir patalpinimą. Vakar dalį apmokėjau, kitų negaliu apmokėti. Taip, viską paėmė. Paprašiau, kad gal gali kuo greičiau grąžinti. Sakė, patikrins ir grąžins. Tai įrodymai, kuriuos paėmė pareigūnai. Jie turi tokias procedūras“, - aplinkybes aiškino R. Adomavičius.

Tai buvo jo asmeniniai pinigai. „Aš juos esu deklaravęs, aš juos turiu. Tai nuosavi mano pinigai. Juos paėmė iš mano rankinės“, - kalbėjo jis.

Vicemeras tvirtino, kad pirmą kartą apie įmonę, iš kurios yra įtariamas ėmęs kyšį, jis sužinojo iš pačių pareigūnų. Tai buvo „Utenos melioracija“.

„Būtent Aplinkos valymo projektų agentūra priima galutinį sprendimą, kad viskas yra gerai ir su ta kompanija galima pasirašyti sutartį. Čia nei aš galiu dalyvauti, nei yra ko kalbėti.

Kompanija, kuri juos domina, yra laimėjusi konkursą. Ji pasiūlė mažiausią kainą. Tai kokios jai pagalbos galėjo reikėti? Kodėl?“ - klausinėjo vicemeras.

R. Adomavičius nevengė aiškinti, kad kaltinimai jam – tai bandymas susidoroti su jo partija. R. Adomavičius yra socialdemokratų Vilniaus skyriaus vadovas, jis dalyvauja Seimo rinkimuose partijos sąraše bei Lazdynų apygardoje.

„Turėčiau jums pasakyti, mieli žurnalistai, kad visa ta istorija - jau rinkimų finišo tiesioji, įkarštis. Visos partijos, kurios yra priekyje, turi didesnių ar mažesnių dėmelių – Vitas Matuzas, Viktoras Uspaskichas. Reikia dėmelę ir socialdemokratams uždėti. Aš nieko nenoriu teigti, aš įtariu, kaip ir pareigūnai įtaria“, - sakė R. Adomavičius.

Jis ilgai žurnalistams pasakojo, kaip, jo nuomone, nesąžiningai su juo elgiasi politiniai oponentai.

„Tokie nuolatiniai konservatorių puolimai prieš mane asmeniškai. Manau, tai yra logiškas tęsinys. Bet tai, viso labo, galimai... Įtariu“, - sakė R. Adomavičius.

Jis sustabdė savo veiklą socialdemokratų partijoje ir dviem savaitėms nusišalino nuo vicemero pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.