Teisiamasis pats stebėjosi, kodėl nužudė du žmones

Prieš Klaipėdos apygardos teismą stojęs šilališkis Rolandas Jovaišas iškart pripažino nužudęs du vyrus ir pasikėsinęs pasmaugti moterį, bet negalėjo paaiškinti, kas išprovokavo tokį jo žiaurumą. Jis teigė net ir pats sau negalįs atsakyti į šį klausimą.

R. Jovaišas prisipažino nužudęs du vyrus ir pasikėsinęs pasmaugti moterį.<br>A. Pilaitienė
R. Jovaišas prisipažino nužudęs du vyrus ir pasikėsinęs pasmaugti moterį.<br>A. Pilaitienė
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas")

Oct 13, 2012, 10:58 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:34 AM

Išgirdęs nuosprendį, kad nuteistas kalėti iki gyvos galvos, 36 metų R. Jovaišas išliko visiškai ramus. Jam nesuvirpėjo nė vienas veido raumuo, kai atsakinėjo į teisėjo klausimus, ar suprato, kad laisvės jau niekada nebeišvys.

Tragiški įvykiai Šilalėje prasidėjo 2012 metų sausio 16-osios vakarą. Būsimo žudiko aukos gyveno tame pačiame daugiabutyje Žemaitės gatvėje. Čia buvo užsukusi ir pusamžė moteris, kuriai pavyko išlikti gyvai. Tame pačiame name gyvena ir nusikaltėlio motina.

Pasmaugė televizoriaus laidu

Kelis kartus anksčiau teistas R. Jovaišas tą vakarą atvažiavo į Šilalę pas motiną iš kaimo, kuriame glaudėsi su sugyventine.

Vyras atsivežė krepšį su daiktais – kitą dieną Šilalės teisme turėjo būti nagrinėjama byla, kurioje jis buvo kaltinamas vagyste. R. Jovaišas manė, kad jam bus skirtas laisvės atėmimas, todėl iš anksto susikrovė reikalingą mantą.

Apie 23 valandą R. Jovaišas sutiko bičiulį, kuris turėjo butelį naminės, bet nebuvo kuo užkąsti. Tada jie atėjo pas R. Jovaišo motiną, bet ji pasipiktino vėlyvais svečiais ir juos išvarė.

Bičiuliai užsuko pas 50-metį Alvydą Jovarauską. Tas surado užkandai pyrago, išvirė makaronų. Po kiek laiko vieni likę A. Jovarauskas ir R. Jovaišas turėjo apie ką pasikalbėti, mat pastarasis prieš porą metų čia pusmetį nuomojosi kambarį.

„Alvydas ėmė priekaištauti, jog jam per mažai mokėjau nuompinigių. Susinervinau, kad po tiek laiko jis ėmė reikšti pretenzijas. Tiesiog įsiutau. Nuo spintos pačiupau stalinį laikrodį mediniais rėmais, kurį pats buvau kažkada palikęs, ir trenkiau į galvą. Norėjau tik trinktelėti, o jis pargriuvo ant grindų.

Pamačiau, kad nebejuda, tuomet du ar tris kartus apsukau kaklą televizoriaus kabeliu. Jis dar spardėsi, o paskui nurimo ir ėmė mėlti”, – teisme pasakojo R. Jovaišas.

Užmušė nusikaltimo liudininką

Žudikas užrakino buto duris, įsidėjo raktą į kišenę. Iš trečiojo laiptinės aukšto sklido triukšmas – ten dėl dešimties litų ginčijosi Lijana Juraškienė ir Joana Petkutė.

Po kiek laiko R. Jovaišas kartu su J. Petkute, kuri turėjo butelį alaus, užsuko pas 63 metų Stasį Vanagą, čia visi trys girtuokliavo.

„Besėdint nei iš šio, nei iš to man kilo mintis pasmaugti Joaną. Pamačiau numestus batus, išvėriau raištelius ir priėjęs prie jos iš nugaros ėmiau smaugti. Ji priešinosi, batraištis nutrūko. Joana išbėgo”, – ramiai kalbėjo R. Jovaišas.

S. Vanagas ėmė priekaištauti svečiui dėl jo išpuolio prieš moterį, pagąsdino, kad apie tai papasakos žmonėms ir policijai.

Tuomet R. Jovaišas čiupo bute gulinčią plytą ir trenkė ja S. Vanagui į galvą. Iš pakaušio ir nosies pasipylė kraujas, vyras ėmė gargaliuoti. Tada R. Jovaišas jį pasmaugė.

Žudikas vėl užrakino duris ir išėjo. Abiejų butų raktus jis išmetė į Šilalės tvenkinį.

Siautėjo svetimame name

Kažkur praleidęs naktį rytą R. Jovaišas užsuko pas motiną, nusiprausė ir išėjo į teismo posėdį.

Po jo patraukė kur akys veda. Radęs negyvenamą namą šalia Nevočių kaimo, čia ir pasiliko. Sausio 20-ąją jį sulaikė policijos pareigūnai.

„Po tų įvykių man tiesiog ėmė važiuoti stogas.

Iš vieno vyro į skolą nusipirkau raminamųjų. 30 tablečių išgėriau per vieną dieną, kad neišprotėčiau. Tame name alkoholio negėriau, bet nepamenu, ką ten veikiau”, – kalbėjo R. Jovaišas.

Į savo vasaros sodybą nuvykęs savininkas buvo priblokštas: viskas atrodė tarsi po karo – išdaužyti langai, sulaužytos ir išvartytos spintelės, kiti baldai, išardytas televizorius, krosnyje buvę pelenai paskleisti po visus kambarius.

Šilališkis mano, jog R. Jovaišas ieškojo pinigų. Patirtą žalą įvertinęs dviem tūkstančiais litų jis savo ieškinio atsisakė, nes vis vien nesitiki sulaukti kompensacijos.

Su aukomis nesipyko

* R. Jovaišas teigė nusikaltimo dieną išgėręs nedaug, bet sutiko, kad menkas apsvaigimas galėjo išprovokuoti agresiją. Jis tikino, kad santykiai su aukomis iki konflikto buvo normalūs, kartais kartu išgerdavo.

* Kaltinamasis nepyko ant A. Jovarausko, kad šis jį su policija iškraustė iš savo buto, kai pasigedo pavogto dujų baliono. Nepyko ir ant J. Petkutės, kuri buvo parašiusi pareiškimą policijai dėl išžaginimo. Juo labiau kad tyrimas nebuvo pradėtas.

* Vienišų nužudytų vyrų kelias dienas niekas nepasigedo. S. Vanagą rado pas jį atvažiavęs giminaitis, kuris silpnai matančiam vyrui nupirkdavo maisto, padėdavo sumokėti mokesčius.

* Tada daugiabučio gyventojai kreipėsi į policijos pareigūnus, kad jie patikrintų ir kelias dienas nesirodančio A. Jovarausko butą.

* Jo dukteriai žudikas turės sumokėti 50 tūkst. litų neturtinės žalos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.