Teismą nustebino Č. Daugėlos ir kontrabandos karaliaus sūnaus susitarimas

„Svajonių namas Svajonių gatvėje”, – teisme atsiduso buvęs Alytaus meras Česlovas Daugėla. Jame alytiškis negyveno nė dienos, o pardavęs skaičiuoja ne milijonus, bet skolas.

Vilniečio E. Karaliaus (kairėje) ir alytiškio Č. Daugėlos sandoriai tapo galvosūkiu ir teismui, ir prokurorams.
Vilniečio E. Karaliaus (kairėje) ir alytiškio Č. Daugėlos sandoriai tapo galvosūkiu ir teismui, ir prokurorams.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas”)

Oct 19, 2012, 9:10 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:25 AM

Kontrabandos karaliumi tituluojamo Viliaus Karaliaus sūnui Edgarui namą sostinėje už 6 milijonus litų pardavęs tuometis Alytaus meras Č. Daugėla tikina gavęs tik 400 tūkstančių litų.

Tai įvyko 2007 metais. Iš pirkėjo daugiau nesulaukęs nė lito, 51 metų alytiškis trejus metus į Vilnių vežiodavęs dideles sumas, kad E. Karalius juos nuneštų į banką.

E. Karalius į Č. Daugėlos sąskaitą per tą laiką įmokėjo per 300 tūkst. eurų (daugiau nei milijoną litų), tačiau jo skola buvusiam Alytaus merui nesumažėjo nė litu.

Atsiskaito grynaisiais

Toks Č. Daugėlos pasakojimas vakar nustebino Vilniaus 1-ąjį apylinkės teismą, kuris pradėjo nagrinėti neteisėto 28 metų E. Karaliaus praturtėjimo bylą.

„Pardavėte namą ir trejus metus mokėjote pats sau?” – klausinėjo teisėjas ir prokuroras.

Č. Daugėla tikino, kad viskas logiška. Namą Vilniuje, Svajonių gatvėje, jis įsigijo paėmęs banko paskolą. Nesulaukdamas pinigų iš pirkėjo paskolą bankui jis pradėjo mokėti pats.

„Aš turiu grynųjų pinigų, o Alytuje nėra „Nordea” banko skyriaus, todėl man būdavo patogiau juos perduoti E. Karaliui”, – apie keistą susitarimą pasakojo Č. Daugėla.

Jis teigė vis turėjęs vilčių, kad E. Karalius kada nors atsiskaitys už namą, nors tai padaryti žadėjo per metus. 25 metus statybų verslu užsiimantis Č. Daugėla teigė prie skolininkų įpratęs: „Tokia yra verslo realybė.”

Planus pakeitė karjera

Č. Daugėla ir jo žmona Virginija Daugėlienė teisme pasakojo, kad namą sostinėje, Valakampių pušyne, už 6,3 milijono litų įsigijo 2006 metais. Tuomet alytiškių šeima planavo persikelti į Vilnių, kad dukterys galėtų tęsti mokslus sostinėje.

Tačiau 2007 metų balandį Č. Daugėla buvo išrinktas Alytaus meru ir šeimos planai pasikeitė.

Tuomet erdvų namą Daugėlos išnuomojo jaunam teisininkui E. Karaliui, kuris ir jų šeimai, ir Č. Daugėlos bendrovei teikdavo teisines paslaugas.

Namo atgauti nepavyko

Po metų E. Karalius pareiškė, kad šį namą norėtų nusipirkti. „Būdamas verslininkas jau tuomet numačiau, kad artėja krizė, ir pamaniau, kad nieko nepralošiu”, – pasakojo Č. Daugėla, sutikęs namą su sklypu parduoti už 6,4 milijono litų.

Daugėlos tvirtino, kad E. Karalius jiems sumokėjo tik avansą – 400 tūkstančių litų.

Negavę likusių pinigų, sutuoktiniai norėjo nutraukti pirkimo ir pardavimo sutartį. Ją nutraukę Daugėlos būtų atgavę namą, o E. Karalius būtų atsikratęs įtarimų dėl neteisėto praturtėjimo.

Tačiau Vilniaus apygardos teismas sausio mėnesį atsisakė tvirtinti E. Karaliaus ir Daugėlų taikos sutartį, kol nebus išnagrinėta byla dėl neteisėto praturtėjimo.

Pradėjus šios bylos tyrimą namas Svajonių gatvėje buvo areštuotas.

„E.Karalius mane apgavo. Mes turime namą sostinėje, bet negalime juo naudotis, o į Vilnių persikėlusios dukterys nuomojasi butus”, – piktinosi Č. Daugėla.

Pareigūnai sekė tėvą, o pričiupo sūnų

Prabangus namas ir 20 arų žemės sklypas Svajonių gatvėje – ne vienintelis jauno teisininko turtas. 2008 metais E. Karalius už 700 tūkstančių litų nusipirko negyvenamas patalpas Vilniaus centre, už 50 tūkstančių litų įsigijo automobilį „Mercedes-Benz C220”. Prokurorų teigimu, šiam turtui įsigyti E. Karalius neturėjo teisėtų pajamų.

E. Karaliaus turtais prokurorai susidomėjo tirdami jo tėvo V. Karaliaus galimai padarytus nusikaltimus. Pareigūnams kilo įtarimų, kad sūnui praturtėti padėjo iš kontrabandos pralobęs tėvas.

Anksčiau už kontrabandą teistas V. Karalius prieš metus vėl įkliuvo už tuos pačius nusikaltimus. Nauja jo byla prieš savaitę perduota teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.