Evangelikų reformatų bažnyčią slegia buvusio dvasininko nuodėmės

Įsibėgėjant Vilniaus apygardos

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2012-10-22 16:30, atnaujinta 2018-03-15 22:53

1995 metais ordinuotas ir be dvasininkui privalomų teologijos studijų kunigu diakonu tapęs A. Kvedaravičius įtariamas pažeidęs daugybę ne tik Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios kanonų, bet ir baudžiamuosius įstatymus. Įtariama, kad A. Kvedaravičius neteisėtai iššvaistė 17 mln. litų vertės bažnyčiai priklausančio nekilnojamo turto.

Pasak Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios superintendento Tomo Šerno, sudėtinga, kai negeri ar neteisingi dalykai vyksta bet kurioje institucijoje ar bendruomenėje, tačiau ypač sunku tiek Bažnyčiai, tiek, svarbiausia, visai religinei bendruomenei, kai sąžinė vardan godumo paminama Dievo namuose.

„Esame priversti spręsti vidines organizacijos problemas teisinėmis priemonėmis, nes kitos išeities nebeliko - siekiame sugrąžinti vienybę ir darną į vieno žmogaus pastangomis jau beveik du dešimtmečius skaldomą Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčią“, - sako T. Šernas.

Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčia Lietuvoje veikia nuo XVII amžiaus, o šiuo metu vadovaujasi dar iki 1940 m. bažnyčios priimtais kanonais. Remiantis jais, aukščiausia bažnyčios institucija - Sinodas, o bažnyčios turtą tvarko bei administracines funkcijas atlieka iš Sinodo narių renkama Konsistorija.

Nors dar 2002 metais A. Kvedaravičiaus veikla bažnyčioje buvo suspenduota, jis, kaip teigiama Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios prašyme pradėti ikiteisminį tyrimą, pasinaudodamas Lietuvos teisinės sistemos spragomis bei manipuliuodamas dokumentais, be teisėto pagrindo užvaldė beveik visą Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios bendruomenei priklausantį nekilnojamąjį ir kilnojamąjį turtą.

Nors 2002 metais Lietuvos evangelikų reformatų Sinodas pavedė administruoti visą kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą Lietuvos evangelikų reformatų Bažnyčios -Unitas Lithuaniae- Sinodui, A. Kvedaravičius, teigiama, neturėdamas Lietuvos evangelikų reformatų Bažnyčios bendruomenės įgaliojimų bei jai neatstovaudamas, ėmė neteisėtai spekuliuoti Bažnyčios ir jos bendruomenės vardu bei turtu.

2011 metais, Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčiai -Unitas Lithuaniae- Sinodui kreipusis į teisėsaugos institucijas dėl A. Kvedaravičiaus neteisėtų veiksmų, didžioji dalis bažnytinio turto (kurio rinkos vertė - beveik 17 mln. litų) pardavimo ar dovanojimo sutartimis už 6 kartus mažesnę kainą buvo perleista tretiesiems asmenims.

Pasak Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčiai - Unitas Lithuaniae - Sinodui atstovaujančio advokato Tado Kelpšo, Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčiai - Unitas Lithuaniae - Sinodui kreipusis į Generalinę prokuratūrą dėl neteisėto bažnyčiai priklausančio turto pasisavinimo ir iššvaistymo, pradėjo aiškėti, kad šiuose turto švaistymo veiksmuose dalyvavo ar buvo įtraukti žinomos turto valdymo bendrovės ir bent du Lietuvos komerciniai bankai bei juose dirbantys asmenys.

„Labiausiai šokiruoja ir glumina, kad turtą įsigiję asmenys už neįtikėtinai žemą kainą šiuo metu aiškina Lietuvos evangelikų reformatų kanonus, bažnyčios vidinę struktūrą ir tvarką bei visiškai nesuvokia, kad šiais veiksmais buvo iššvaistytas visas Vilniuje esantis Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios nekilnojamasis turtas bei kultūrinio paveldo ansamblis Pylimo gatvėje“, - sakė advokatas T. Kelpšas.

Vilniaus apygardos prokuratūra dėl šių įvykių šiuo metu yra pareiškusi įtarimus A. Kvedaravičiui ir J. Strokanovui, o visą iššvaistytą bei šių asmenų asmeninį turtą - areštavusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.