Aferisto pasiūlytomis motinystės išmokomis susigundžiusios moterys išgirdo nuosprendį

Nėštumo pabaigoje fiktyviai pakeltas darbo užmokestis ir po to gauta daug didesnė motinystės išmoka atsirūgo keturioms jaunoms moterims.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Oct 31, 2012, 12:33 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:34 PM

Trečiadienį Šiaulių miesto apylinkės teismas paskelbė nuosprendį aštuonioms šia afera kaltintoms moterims.

Keturias kaltinamąsias teismas išteisino kaip nepadariusias joms inkriminuoto nusikaltimo, o keturioms – skyrė baudą.

Kaltomis dėl sukčiavimo pripažintos uteniškė 27 metų Sandra Navikienė, kaunietė 32 metų Silvija Rimkienė ir kaunietė 24 metų Justina Vasiliauskienė privalės sumokėti po 35 MGL (4550 Lt) dydžio baudą.

Ketvirta nuteistoji – Kaišiadorių rajono gyventoja 30 metų Ineta Ulozevičienė – turės sumokėti 45 MGL (5850 Lt) dydžio baudą.

Nuteistosios privalės atlyginti ir per šią aferą padarytus nuostolius. Pavyzdžiui, iš S. Navikienės „Sodros“ Utenos skyriui priteista 54 tūkst. 61 litas.

Šios aferos organizatorius, už vagystes ir sukčiavimą jau teistas 36 metų Arūnas Leonavičius nuosprendį išgirs vėliau. Kurį laiką nuo teisėsaugos besislapsčiusio A. Leonavičiaus atžvilgiu byla buvo išskirta į atskirą bylą.

Į atskirą bylą ši byla yra išskirta ir vienos šiuo metu sergančios kaltinamosios atžvilgiu.

Nustebino didžiulis atlyginimas

Kelis šimtus tūkstančių litų iš „Sodros“ biudžeto pagrobti sugebėjusio keturis kartus už vagystes ir sukčiavimą teisto A. Leonavičius aferas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Šiaulių apskrities skyriaus pareigūnai demaskavo 2009-ųjų pradžioje.

Aferos gijas pavyko užčiuopti tikrinant vienos Šiauliuose įregistruotos pašto paslaugas teikiančios bendrovės buhalterinę apskaitą.

Nors daugumai šios bendrovės darbuotojų buvo mokamas minimalus darbo užmokestis, bendrovės buhalteriją tikrinę pareigūnai apstulbo radę dokumentą, bylojantį, kad vienai vadybininkei per ketvirtį buvo apskaičiuotas net 23,5 tūkst. litų darbo užmokestis.

Tuštino „Sodros“ biudžetą

Paaiškėjo, kad didžiulę algą gaunančių vadybininkių įmonėje buvo ir daugiau. Toks atlyginimas joms būdavo apskaičiuojamas tik vieną ketvirtį - būtent tą, pagal kurį buvo skaičiuojamas motinystės pašalpos dydis.

Deklaravus, kad A. Leonavičiaus įmonėje įsidarbinusioms nėščioms moterims vieną ketvirtį buvo sumokėtas keliasdešimties tūkstančių litų atlygis, iš „Sodros“ biudžeto jos gavo 25-30 tūkst. litų vienkartinę motinystės išmoką.

Dalis fiktyviai įdarbintų vadybininkių parašė ir prašymus „Sodrai“ dėl motinystės pašalpų mokėjimo. Motinos šias išmokas gali gauti, kol vaikui sukanka dveji metai.

Atsižvelgus į deklaruotą uždarbį A. Leonavičiaus bendrovėje, jaunoms motinoms iš „Sodros“ biudžeto kas mėnesį būdavo išmokama po 3-5 tūkst. litų.

Moterims atiteko tik maža grobio dalis

Gerai galiojančius teisės aktus ir motinystės pašalpų mokėjimo tvarkos dokumentus išstudijavęs aferistas nėščiųjų ieškojo tarp savo pažįstamų.

Kai kurioms į aferą įtrauktoms moterims aferistas pažadėjo dalį iš „Sodros“ pagrobtų pinigų.

Tačiau aferisto pasiūlymu susigundžiusios moterys gavo tik menką grobio dalį.

Kas mėnesį iki 5 tūkst. litų pašalpą gaunančioms savo „darbuotojoms“ A. Leonavičius duodavo nuo kelių šimtų iki tūkstančio litų, o likusius pinigus pasiimdavo pats.

Aferistas mėgo prabangą

A. Leonavičius važinėjo prabangiu, daugiau kaip 100 tūkst. litų kainuojančiu automobiliu „Audi Allroad“, apsistodavo geruose viešbučiuose.

Pareigūnai mano, kad dalis iš šios aferos gautų lėšų atiteko ir Kauno nusikaltėliams, su kuriais aferistas palaikė glaudžius ryšius.

Šiauliuose sulaikytu A. Leonavičiumi netrukus susidomėjo ir panašias aferas tyrę Kauno, Vilniaus bei Tauragės pareigūnai.

Per ikiteisminį tyrimą kurį laiką už grotų praleidęs A. Leonavičius vėliau buvo išleistas į laisvę. Tuo pasinaudojęs aferistas ėmė slapstytis, todėl šias aferas nagrinėjęs Šiaulių miesto apylinkės teismas bylą jo atžvilgiu išskyrė į atskirą.

Ilgai slapstytis A. Leonavičiui nepavyko – jis įkliuvo ir dabar teismo laukia jau būdamas už grotų.

Išgirdo išteisinamąjį nuosprendį

Prieš Šiaulių miesto apylinkės teismą stojusi I. Ulozevičienė savo kaltės nepripažino.

A. Leonavičius deklaravo, kad vieną ketvirtį I. Ulozevičienei sumokėjo 18,5 tūkst. litų atlyginimą, todėl šiai moteriai buvo išmokėta 18 tūkst. 217 litų motinystės pašalpa.

Kaltę neigusiai I. Ulozevičienei teismas skyrė griežčiausią bausmę – 5 tūkst. 850 litų baudą.

S. Navikienė, S. Rimkienė, J. Vasiliauskienė savo kaltę pripažino tik iš dalies – jos nurodė, kad didžioji dalis gautų išmokų atiteko A. Leonavičiui. Šios moterys nubaustos 4 tūkst. 550 litų baudomis.

Dar keturios sukčiavimu kaltintos moterys išgirdo išteisinamąjį nuosprendį, nes prokuratūra neįrodė, kad į A. Leonavičiaus įmonėje jos buvo įdarbintos fiktyviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?