Buvusiam Telšių komisarui – nuosprendis už nužudymo organizavimą

Už 5,8 tūkst. litų jam neparankaus žmogaus nužudymą užsakęs buvęs Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalistinių tyrimų poskyrio viršininkas 53 metų Algirdas Norkus už grotų turės praleisti septynerius metus.

A. Norkui už grotų teks praleisti 7 metus.<br>R. Vitkus
A. Norkui už grotų teks praleisti 7 metus.<br>R. Vitkus
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2012-11-08 22:10, atnaujinta 2018-03-15 14:59

Nuosprendį ketvirtadienį paskelbęs Šiaulių apygardos teismas A. Norkų pripažino kaltu ne tik dėl nužudymo organizavimo, bet ir dėl viešosios tvarkos pažeidimo, neteisėto laisvės atėmimo, piktnaudžiavimo, poveikio liudytojui, neteisėto disponavimo šaudmenimis bei melagingų parodymų davimo.

Kartu su A. Norkumi į teisiamųjų suolą sėdusiam, neteisėtu laisvės atėmimu ir melagingų parodymų davimu kaltintam 31 metų Tomui Lidikauskui apribojo laisvę dvejiems metams. Šį laikotarpį T. Lidikauskas turės nakvoti namuose. Be to, šis nuteistasis privalės globos ar rūpybos įstaigose, kurios rūpinasi paliegusiais ar senais žmonėmis, neatlygintinai išdirbti 120 valandų.

Poveikį nukentėjusiam asmeniui daryti bandžiusiai 51 metų Laima Laurinavičienei teismas skyrė 6 mėnesius viešųjų darbų, o tuo pačiu nusikaltimu kaltintam 44 metų Artūrui Pagojui - 9 mėnesius viešųjų darbų.

Paprašė grąžinti skolą, o gavo mušti

Detektyvinio filmo scenarijaus verta istorija Telšiuose ėmė vystytis 2009 metų rudenį, kai čia gyvenantis 19 metų Vladas Pocius iš A. Norkaus giminaičio Gražvydo Laurinavičiaus pamėgino atgauti jam paskolintus kelis šimtus litų.

Kai 2009 metų rugsėjo 6-osios vakare V. Pocius gatvėje sutikto G. Laurinavičiaus paprašė grąžinti skolą, šis pasiūlė nueiti iki bankomato, o pats paskambino A. Norkui ir pasiskundė, kad yra reketuojamas.

Kartu su T. Lidikausku ir dar vienu asmeniu, kurio atžvilgiu byla išskirta į atskirą, atskubėjęs A. Norkus sučiupo V. Pocių, įsigrūdo jį į automobilį ir nuvežęs į mišką sumušė.

Sumuštas, sąmonės netekęs, basas V. Pocius buvo paliktas gulėti prie miško. Atsitokėjęs vaikinas nusigavo iki pirmos pamatytos sodybos ir paprašė, kad sodybos savininkas paskambintų jo draugams.

Atvykę draugai V. Pocių nuvežė į ligoninę, apie nusikaltimą pranešė policijos pareigūnams.

Nupirko auksinę grandinėlę

Sužinojęs apie pradėtą ikiteisminį tyrimą A. Norkus nuvyko pas besigydantį V. Pocių ir pamėgino su juo susitarti gražiuoju.

Kad vaikinas būtų sukalbamesnis, pareigūnas pažadėjo dosniai atsilyginti.

A. Norkus parodymus pakeisti sutikusiam V. Pociui nupirko auksinę grandinėlę ir davė kelis tūkstančius litų grynaisiais. Įkalbėti pakeisti parodymus nukentėjusįjį mėgino ir L. Laurinavičienė bei policijoje anksčiau dirbęs A. Norkaus draugas A. Pagojus.

Ikiteisminį tyrimą dėl V. Pociaus sumušimo pradėjusiems pareigūnams A. Norkus tvirtino nesmurtavęs, o reketu įtartą vaikiną sakė ketinęs vežti į policijos komisariatą, tačiau šis pakeliui iš mašinos neva iššoko ir paspruko.

Kadangi ir kiti incidento dalyviai ėmė tvirtinti, kad nieko blogo neįvyko, ikiteisminis tyrimas dėl V. Pociaus sumušimo buvo nutrauktas.

Iškilo grėsmė netekti darbo

Įtarimų, kad incidento dalyviai galėjo būti nenuoširdūs, kilo šį ikiteisminį tyrimą kontroliavusiems prokurorams.

Kai prokurorai V. Pociui priminė, kad už melagingų parodymų davimą galima atsidurti teisiamųjų suole, vaikinas grįžo prie pirminių parodymų ir nurodė, kad A. Norkus jį sumušė.

Kai atnaujinus ikiteisminį tyrimą A. Norkui iškilo grėsmė netekti darbo, jis sunerimo.

Ir bylos atidavimas į teismą, ir susitaikymas su nukentėjusiuoju septyniolika metų vidaus reikalų sistemoje pradirbusio A. Norkaus karjeroje būtų padėjęs tašką.

Darbo netekęs pareigūnas būtų praradęs ir pensiją, iki kurios jam buvo likę vos treji metai.

Pabūgo gresiančios atsakomybės

Neberadęs kitos išeities A. Norkus ėmė regzti V. Pociaus nužudymo planą.

Nužudyti jam neparankų žmogų kriminalistas paprašė savo draugo – vaikų globos namuose užaugusio, už plėšimus ir vagystes jau teisto 26 metų Donato K.

Už nužudymą A. Norkus bičiuliui pažadėjo 5,8 tūkst. litų. Nužudymo užsakovas vykdytojui 2 tūkst. litų sumokėjo avansu.

Pistoletą su devyniais šoviniais pasamdytam žudikui įbrukęs A. Norkus užsakymą nurodė atlikti tuomet, kai jis bus išvykęs į komandiruotę.

Nusikaltimo vykdytojui A. Norkus perdavė iš dokumentų policijoje paimtą V. Pociaus nuotrauką bei nuvežęs parodė, kur auka gyvena.

Pažadėjęs V. Pocių nužudyti Donatas K. to nepadarė. Vieną dieną paskambinęs A. Norkui vaikinas pasakė jo užsakymą įvykdęs.

Nusprendęs patikrinti, ar draugas sako tiesą, A. Norkus mobiliojo ryšio telefonu paskambino V. Pociui. Šiam atsiliepus A. Norkus suprato, kad jo užsakymas neįvykdytas, ir pareikalavo, kad Donatas K. grąžintų už nužudymą gautą avansą.

Pinigų grąžinti nepanoręs Donatas K. pažadėjo A. Norkui jo užduotį įvykdyti, tačiau vėliau persigalvojo ir kreipėsi į pareigūnus.

Informacijos apie rengiamą nužudymą gavę operatyvininkai ėmė A. Norkų sekti.

Bylą nagrinėjo neviešai

Pareigūnų pamokytas Donatas K. 2010 metų gruodžio 10-ąją iš komandiruotės sugrįžusiam A. Norkui pranešė, kad užduotis įvykdyta.

Kitą dieną A. Norkus buvo sulaikytas.

Sužinojęs, kuo yra kaltinamas, kriminalistas sutriko.

Už grotų atsidūręs A. Norkus tvirtino jokio nužudymo neorganizavęs. Kaltę telšiškis neigė ir teisme.

A. Norkaus ir jo šeimos narių prašymu ši byla buvo nagrinėjama neviešai.

Prašymą bylą nagrinėti uždaruose posėdžiuose kaltinamojo advokatas motyvavo tuo, kad nebūtų paviešintos tam tikros lytinio gyvenimo ypatybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.