L. Kedienė teisme liejo ašaras ir skundėsi atmintimi

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį tęsė už nepagarbą teismui nuteistos Laimutės Kedienės apeliacinį skundą.

Teismo prašė atlikti vaizdo įrašo ekspertizę bei patikrinti L. Kedienės psichologinę būseną.<br>V. Balkūnas
Teismo prašė atlikti vaizdo įrašo ekspertizę bei patikrinti L. Kedienės psichologinę būseną.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Nov 8, 2012, 4:06 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:05 PM

2,6 tūkst. litų baudą užsidirbusi dviejų žmonių nužudymu įtariamo vyro mama į teismą atvyko kartu su savo žentu, advokatu Aidu Venckumi. Matyti ją posėdžiuose pageidavo apeliacinį skundą nagrinėjantys teisėjai. „Nieko net neprisimenu, ką aš sakiau“, - suteikus teisę pasisakyti, pareiškė L. Kedienė ir pradėjo verkti.

Apie tai, ką ji prikalbėjo, moteris sakė pamačiusi tik portale lrytas.lt, o „Lietuvos ryto“ reportažą - tik kai byla buvo nagrinėjama pirmosios instancijos teisme.

Moteris negalėjo prisiminti, kas vyko Panevėžio miesto apylinkės teisme, kai buvo nutraukta Andriaus Ūso baudžiamoji byla, prisimena tik tiek, kad ten buvo daug žurnalistų. „Bet kitos televizijos kažkodėl nieko neparodė, tik „Lietuvos rytas“, sumontuota viskas“, - kalbėjo nuteistoji.

Kad nieko neprisimena L. Kedienė teisme pakartojo kelis kartus. Esą, po to, kai ji sužinojo, kad mergaitė buvo prievartauta, ji „nebegyvena“, ir skundėsi, kad be tablečių negali užmigti.

Daugelio moters žodžių iš viso nebuvo galima suprasti, juos užgoždavo ašaros.

Ketvirtadienį teisme apklausta ir „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistė Jurgita Kasperavičiūtė, po kurios reportažo L. Kedienė sėdo į teisiamųjų suolą.

Žurnalistė papasakojo, kokiomis aplinkybėmis buvo kuriamas reportažas, kaip ir toliau montuojamas. Jos teigimu, negalima reportažo suklijuoti po vieną žodį, kaip tai bando įrodyti L. Kedienė ir jos gynėjas. „Paklausėme, kaip vertinate teismo sprendimą, ji ir atsakė“, - sakė J. Kasperavičiūtė.

Anot žurnalistės, po teismo posėdžio L. Kedienė buvo susijaudinusi, verkė.

A. Venckaus surašytame apeliaciniame skunde nurodoma, kad jo ginamoji yra nuteista nepagrįstai, esą ji nepadarė jokios nusikalstamos veikos, o jos bylą nagrinėjęs pirmosios instancijos teismas buvo šališkas.

Anot A. Venckaus nėra įrodyta, kad jo uošvė tyčia siekė pažeminti Panevėžio miesto apylinkės teismą ir jo teisėjus. „Nė vienas jų betarpiškai negirdėjo, kad L. Kedienė pasakė šį teiginį“, - praėjusiame posėdyje kalbėjo nuteistosios žentas.

Advokatas sakė, kad kaltinimai jo uošvei yra paremti tik „Lietuvos ryto“ televizijos nufilmuota medžiaga, tačiau nėra įrodyta, kad vaizdo įrašas nebuvo sumontuotas, ir jo ginamoji tikrai ištarė tokius žodžius, dėl kurių yra nuteista.

Apeliaciniame skunde A. Venckus Utenos rajono teismą apkaltino šališkumu. Esą jis prašė L. Kedienei paskirti psichologinę ekspertizę, tačiau teismas šį prašymą atmetė ir taip suvaržė jo ginamosios teisę į gynybą.

Vilniaus apygardos teisme A. Venckus dar kartą pakartojo šiuos du savo prašymus – atlikti vaizdo įrašo ekspertizę bei patikrinti L. Kedienės psichologinę būseną.

Kitas teismo posėdis numatytas lapkričio 23 d. Į jį bus kviečiamas teismo ekspertas - psichologas, kuris turės atsakyti, ar tikslinga skirti L. Kedienei psichologinę ekspertizę, kurios prašo jos žentas.

Utenos rajono apylinkės teismas baudą L. Kedienei skyrė šių metų kovo 21 d. Moteris buvo pripažinta kalta dėl 2010 metų lapkričio 17 d. Panevėžio miesto apylinkės teisme ištartų žodžių: „Čia nė vieno teisėjo nėra, čia trys banditai atėjo ir paskaitė nutartį.“

Tą dieną Panevėžio miesto apylinkės teismo sprendimas nutraukti baudžiamąją bylą mirusio Andriaus Ūso atžvilgiu įsiutino ir N. Venckienę.

„Čia ne pabaiga. Aš netylėsiu ir tuo niekas nesibaigs, jūs pamatysite, praeis dveji, treji, penkeri metai, ir viskas išlįs. Tegul jie negalvoja, kad jie čia dabar užgesino viską, būdami korumpuoti, kyšininkai ir iškrypėlių klaną dengdami, čia taip nebus“, - kalbėjo N. Venckienė.

Tyrimas dėl nepagarbos teismui buvo pradėtas ir jos atžvilgiu, tačiau tuo metu moteris dirbo Kauno apygardos teisme, todėl norint pareikšti įtarimus jai reikėjo kreiptis į teismą dėl imuniteto panaikinimo.

Generalinis prokuroras Darius Valys tai padarė tik šių metų gegužę, kai kaltinimų N. Venckienei padaugėjo nuo vieno iki šešių.

Dėl Panevėžio miesto apylinkės teisme pasakytų žodžių N. Venckienei buvo iškelta drausmės byla.

Teisėją buvo pasiūlyta atleisti iš pareigų, tačiau N. Venckienę užstojo prezidentė Dalia Grybauskaitė, pareiškusi, kad už tokius mažus nusižengimus ji iš darbo nieko neatleidžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti