Buvusį geriausią Kauno policininką siūloma įkalinti trejiems su puse metų

Kyšininkavimu kaltintą, vėliau nuteistą, tačiau įkalinimo išvengusį 2010 metų Kauno apskrities apylinkės inspektoriumi išrinktą policininką Mindaugą Jakutį prokurorai nori matyti tūnantį už grotų. Siūloma jam skirti realia trejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Nov 20, 2012, 6:21 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:43 AM

Kyšių ėmimu iš turgaus prekeivio kaltintas Kauno Dainavos policijos komisariato pareigūnas Mindaugas Jakutis nuosprendį išgirdo šių metų liepą.

Kauno rajono apylinkės teismas pareigūną pripažino kaltu dėl kyšininkavimo ir skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę jos vykdymą atidedant tam pačiam periodui. Įkalinimo išvengusiam pareigūnui skirta 650 litų dydžio įmoka į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą. Valstybės naudai taip pat priteista 400 litų, kuriuos Kriminalinės policijos biuro pareigūnai buvo davę jo reketuotam turgaus prekeiviui.

Šiuo nusprendžiu liko nepatenkintas ne tik M. Jakutis, bet ir valstybinį kaltinimą byloje palaikęs prokuroras ir nukentėjusiu pripažintas turgaus prekeivis. Visi jie padavė apeliacinius skundus, kuriuos antradienio popietė ėmė nagrinėti Kauno apygardos teismas.

Prokuroras prašo įkalinti, nuteistasis - reabilituoti

Policijoje iki šiol dirbantis M. Jakutis siekia visiškos reabilitacijos, teismo prašo jį išteisinti. Nuteistasis nurodo, jog nėra surinkta jokių duomenų, kad jis reikalavo, o vėliau paėmė kyšius. Slapta darytų įrašų medžiaga, M. Jakučio teigimu, to neįrodo.

Nukentėjęs prekeivis savo skunde minėjo, jog surinkta pakankamai pareigūno kaltės įrodymų. Vyras taip pat nurodė patyręs daug negatyvių išgyvenimų, dėl ko susirgo depresija ir iš M. Jakučio prašo priteisti kompensaciją už patirtą žalą. Konkrečios sumos prekeivis nenurodė, prašė teismo savo nuožiūra įvertinti jo patirtus išgyvenimus.

Prokuratūros atstovas siekia M. Jakutį matyti už grotų. Nepatenkintas jo nuomone per švelnia bausme prokuroras Kauno apygardos teismo prašo jį įkalinti trejiems su puse metų.

Į Kriminalinės policijos biurą kreipėsi reketuotas prekeivis

Dainavos komisariato tyrėjas M. Jakutis į Kriminalinės policijos biuro operatyvininkų akiratį pateko 2009 metų pavasarį, kai į juos kreipėsi vienas turgaus prekeivių, kurį M. Jakutis vertė mokėti duoklę.

Nukentėjusiuoju pripažintas pusamžis vyras pasakojo pradėjęs prekiauti turgavietėje ir iš karto susidūręs su pareigūnu M.Jakučiu. Šis savo automobiliu esą užblokavo kelią prekeiviui, parodė tarnybinį pažymėjimą ir pareiškė, jog nuo šiol kas mėnesį jam reikės mokėti po 400 litų.

„Man sakė, kad tai „patento įsigijimo“ mokestis, tikino, kad pinigus jis renkantis ne vien sau, reikia dalintis su kitu pareigūnu“, - lrytas.lt žurnalistui teigė byloje nukentėjusiuoju pripažintas asmuo.

Prekeivis tąkart sumokėjo pinigus pareigūnui, tačiau nusprendęs nesitaikstyti su reketu, kreipėsi į Kriminalinės policijos biurą. Gavęs pažymėtas kupiūras prekeivis teigė jomis bent du kartus atsiskaitęs su M. Jakučiu.

Išrinko „geriausiu“ apylinkės inspektoriumi

Nors M. Jakučio atžvilgiu ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dar 2009 birželio 29-ąją, jam pareikšti įtarimai kyšininkavimu, tai nesutrukdė šiam veikėjui tapti geriausiu 2010 metų Kauno apskrities policijos apylinkės inspektoriumi.

Per Kauno savivaldybėje vykusį iškilmingą renginį M. Jakučiui ranką spaudė ir sėkmės darbuose linkėjo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Algirdas Kaminskas, o miesto meras, konservatorius Andrius Kupčinskas potvarkiu pareigūnui skyrė padėką.

Dienraščiui „Lietuvos rytas“ atskleidus skandalingą faktą, kad geriausiu pareigūnu išrinktas turgaus prekeivių reketu įtariamas veikėjas, kilo nemažas sujudimas.

Iškilmingame renginyje geriausiu apylinkės inspektoriumi išrinktam, kaip vėliau paaiškėjo, korupcija įtariamam M.Jakučiui ranką paspaudęs ir už darbus dėkojęs A.Kupčinskas skubiai atšaukė padėką ir suskubo pareikalauti į keblią padėtį jį pastačiusio policijos vadovo A.Kaminsko pasiaiškinimo. Išsiuntęs pranešimą apie pareigūnui skirtos padėkos panaikinimą, A.Kupčinskas Kauno apskrities policijos vadovo A.Kaminsko paprašė pateikti informaciją, kokiais kriterijais vadovaujantis apdovanojimui buvo pasiūlytos kandidatūros ir kokia šiuo klausimu yra Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pozicija.

Kauno policijos vadovai vėliau tikino, kad renkant geriausią pareigūną buvo atsižvelgta į Dainavos seniūnijos siūlymą, gynėsi, neva iš trijų pareigūnų sudarytos atrankos komisija nieko nežinojusi apie M.Jakučiui pareikštus įtarimus kyšininkavimu. Policijos departamentas pradėjo tarnybinį patikrinimą, aiškinamasi, kodėl „geriausio“ pareigūno vardas atiteko korupcija kaltinamam veikėjui.

Nuteistas ir geriausias 2007 metų pareigūnas

M. Jakutis ne pirmasis geriausiojo vardą pelnęs ir korupcija įtariamas pareigūnas. Sausio viduryje Kriminalinės policijos biuro pareigūnams įkliuvo turgaus prekeivių reketu įtariamas Kauno Centro policijos komisariato tyrėjas Darius Drabavičius. Jis sulaikytas su įkalčiais, pas pareigūną rasti iš prekeivio paimti pinigai. D. Drabavičius buvo nuteistas už tai, kad paėmė neteisėtą 100 ir 200 litų atlygį iš Stoties turgavietėje dirbančios prekiautojos drabužiais.

2007 metais D. Drabavičius buvo išrinktas geriausiu Kauno miesto apylinkės inspektoriumi. Lrytas.lt žiniomis Kauno policijos vadovai jau seniai buvo informuoti apie abejonių keliančią D. Drabavičiaus veiklą Stoties turgavietėje. Prieštaringa informacija apie šį pareigūną surinkta tiriant jo kolegos savižudybės aplinkybes. Tačiau, regis, tąkart niekas nesistengė rimčiau įvertinti pateiktos informacijos, D. Drabavičius liko dirbti policijoje, pelnė geriausiojo 2007 metų Kauno policininko vardą.

„Atsiimdamas pažymėjimą ir atminimo dovaną „Tarnauti žmogui“, D.Drabavičius sakė: „Noriu padėkoti už įvertinimą. Šis apdovanojimas skirtas ne tik man, bet ir visam Centro policijos nuovados kolektyvui. Jis įpareigoja ir toliau dirbti taip pat gerai, o gal net geriau.“ Kauno miesto savivaldybė D.Drabavičiui, aktyviausiai bendradarbiavusiam su gyventojais, įteikė odinį portfelį“, - skelbiama Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.