Policininkas Dzūkijoje degtindarį reketavo aštuonerius metus

Į teisiamųjų suolą sėdęs policijos pareigūnas tikino duoklę iš degtindario ėmęs vos kelis kartus ir tai daręs dėl patiriamo skurdo. Naminę savo namuose viręs ūkininkas liudijo, kad pinigus „už ramybę“ Simno policijos nuovadai mokėjo nuo 2004-ųjų. Pareigūnų apetitui augant degtindario kantrybė baigėsi, jis pasiekė, kad du vietos policijos nuovados pareigūnai atsidurtų teisiamųjų suole.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Nov 22, 2012, 7:10 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:46 AM

„Nežinau, kaip visa tai paaiškinti. Gėda pačiam... Gėda prieš kolegas, prieš šeimą, kad taip pasielgiau“, - Kauno apygardos teisme sielojosi kyšininkavimu kaltinamas Simno (Alytaus r.) policijos nuovados tyrėjas 49 metų Arūnas Karčiauskas.

Pareigūnas kaltinamas tuo, kad kartu su savo padėjėju 39 metų Sauliumi Zamblausku reketavo Liuklingėnų kaime gyvenantį ūkininką Alvydą Andriuškevičių. Už tai, kad šis netrukdomai galėtų gaminti naminę degtinę, pareigūnai kas mėnesį imdavo 100 litų duoklę.

Neteks visų socialinių garantijų

Kaltės neneigiantis pareigūnas šiuo metu nušalintas nuo tarnybos, už kuklų atlyginimą jis dirba vienoje statybų įmonėje vairuotoju. Net 23 metus policijoje dirbusio A. Karčiausko laukia liūdnas likimas, už kyšininkavimą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki septynerių metų. Įsiteisėjus teismo nuosprendžiui policijos pareigūno vardą pažeminęs veikėjas bus atleistas iš darbo ir neteks visų socialinių garantijų.

Kartu su A. Karčiausku į teisiamųjų suolą sėdęs jo kolega, tos pačios nuovados patrulis S. Zamblauskas savo kaltę neigia. Parodymus teismui jis sutiko duoti tik išklausęs visų liudininkų.

Degtine girdydavo samdinius

„Naminę degtinę gamindavau savo reikmėms, nedaug, tik dvi-tris bačkutes. Esu ūkininkas, samdiniams juk reikia kažkaip sumokėti. Žinote, kaime žmonės pinigų neima, jiems tik pavalgyti iš išgerti reikia“, - Kauno apygardos teisme liudijo nukentėjusiu policijos pareigūnų korupcijos byloje pripažintas Liuklingėnų kaimo gyventojas A. Andriuškevičius.

Degtindariu tapęs ūkininkas išsamiai pasakojo, kaip susidūrė su korupcija policijoje, kaip mokėjo duoklę pareigūnams.

Pasak A. Andriuškevičiaus, viskas prasidėjo dar 2003-iųjų rudenį, kai į jo sodybą atvykę penki policijos pareigūnai su tuomete Simno nuovados viršininke priešakyje aptiko kelias statines raugo. Vyras spėja, kad jį policijai įskundė pavydūs kaimo gyventojai ar per mažai išgerti gavę samdiniai.

„Tada teko net tūkstantį litų jiems sumokėti, kad bylos nekeltų“, - prisipažino degtindaris.

Duoklę policijai mokėjo nuo 2004 metų

A. Andriuškevičius prisiminė, kaip prasidėjo pažintis su policijos tyrėju A. Karčiausku.

„Jis pas mane atvažiavo 2004 metais. Sako, jeigu nori, tai mokėk po 100 litų kas mėnesį. Jis žadėjo nebausti už degtinės gamybą, taip pat pranešti apie kitų pareigūnų ruošiamus reidus. Nuo 2004 metų kas du mėnesius mokėdavau po 200 litų“, - prisipažino ūkininkas.

Baigęs degtindario karjerą demaskavo kyšininką

Vyras minėjo, kad sunkiai verčiantis nuolatinis duoklės mokėjimas policininkui tik dar labiau apsunkino jo materialinę padėtį. Jis vis galvodavo, kad kyšininką reikėtų paskųsti policijos vadovams, apie tai kalbėjosi su savo pažįstamu, buvusiu policijos pareigūnu. Vyrai nusprendė neskubėti, jiems pagailo mažų A. Karčiausko vaikų.

Kai šių metų vasarą pareigūnams sumokėjo 700 litų, degtindario karjerą nutraukti nusprendęs ūkininkas apie mokamą duoklę nutarė informuoti Alytaus apskrities policijos komisariato Imuniteto poskyrio pareigūnus. Šie ėmė sekti korupcija įtariamą kolegą, klausėsi jo pokalbių telefonu.

Pareigūnas duoklę prarijo

A. Karčiauskas pasaloje laukusių Imuniteto poskyrio pareigūnų buvo sulaikytas liepos 13-ąją, kai su kolega S. Zamblausku tarnybiniu policijos automobiliu atvyko pasiimti duoklės.

Išsigandęs kieme lankstančių šunų S. Zamblauskas liko sėdėti automobilyje, o A. Karčiauskas nuėjo pasiimti duoklės. Vos tik gavęs pinigus, jis buvo sulaikytas.

Supratęs, kad įkliuvo su įkalčiais, policijos tyrėjas pinigus prarijo. Vėliau jam pasidarė bloga ir jis įkaltį išvėmė.

Abu pareigūnai buvo sulaikyti, o pareiškus įtarimus kyšininkavimu – nušalinti nuo tarnybos.

Imti kyšius privertė nepriteklius šeimoje?

Nors degtinę gaminęs ūkininkas tikina duoklę policijai mokėjęs dar nuo 2004 metų, teisme policininkas A. Karčiauskas prisipažino pinigus ėmęs vos tris kartus.

Kaltės neneigiantis korumpuotas pareigūnas tikino, kad degtindario jis „neapmokestino“, o sutiko su jo pasiūlymu reguliariai mokėti kyšius. Esą šiam žingsniui jį paskatino sunki materialinė padėtis.  

„Gavau informacijos, kad A. Andriuškevičius gamina naminę degtinę, nuvykau pas jį pasikalbėti, šis pasiūlė kas mėnesį mokėti po 100 litų. Sutikau, nes mano materialinė padėtis buvo sunki. Žmona neteko darbo, sūnui reikėjo atlikti onkologinę operaciją“, - teismą graudino A. Karčiauskas.

23 metus policijoje dirbęs A. Karčiauskas neneigė kartu su kolega S. Zamblausku ne tik ėmęs duoklę, bet ir įspėjęs degtindarį apie kolegų reidą.

Gegužės pradžioje iš Policijos departamento Simno nuovadai buvo persiųstas anoniminis skundas, kad A. Andriuškevičius gamina naminę degtinę. Pareigūnai nusprendė informaciją patikrinti, ūkininko valdose atlikti kratą.

Tai sužinojęs A. Karčiauskas suskubo įspėti savo globotinį, jam paskambino telefonu, pranešė apie būsimą reidą ir liepė dingti iš namų. Atvykę pareigūnai sodybą rado užrakintą, tad negalėjo atlikti kratos.

Tos pačios dienos vakarą A. Andriuškevičius vėl sulaukė pareigūnų skambučio - A. Karčiauskas pasakė atvykstantis, liepė grįžti namo.

Nubaudė tik už naminės laikymą

Kartu su kolega S. Zamblausku pasirodęs policininkas apžiūrėjo ūkinį pastatą, jame iš tiesų aptiko keturias 200 litrų talpos statines su raugu. Užuot atlikęs savo pareigą, A. Karčiauskas nusprendė išsukti degtindarį nuo atsakomybės.

Korumpuotas policininkas ūkininkui liepė surasti butelį naminės ir surašė protokolą už neteisėtą svaigalų laikymą, ūkininkui buvo skirta 150 litų bauda. Tuo tarpu už didelio kiekio naminės degtinės gamybą grėsė baudžiamoji atsakomybė.

Už šią paslaugą abu policininkai iš A. Andriuškevičiaus paėmė 500 litų kyšį, jį vėliau pasidalino.

„Man jis liepė kurį laiką negaminti degtinės, sakė, kad dėl mano veiklos skundų gauta. Liepė kaime sakyti, kad policija pas jį buvo, rado raugo ir atėmė naminės gaminimo aparatą“, - apie korumpuoto pareigūno darbo metodus pasakojo ūkininkas.

Kyšius ėmęs nepraturtėjo

Paradoksalu, tačiau sunkia materialine padėtimi kyšininkavimą pateisinti bandęs A. Karčiauskas ne tik sužlugdė savo karjerą, bet ir nepraturtėjo.

Nuo 1991 metų policijoje dirbęs simniškis įsiteisėjus teismo nuosprendžiui bus atleistas iš darbo policijoje be jokių socialinių garantijų. Už kyšininkavimą jam gresia įkalinimas iki septynerių metų.

Nuo pareigų nušalintas policininkas šiuo metu dirba vienoje statybų įmonėje vairuotoju už 1,4 tūkst. litų algą. Žiemą, ko gero, reikės eiti nemokamų atostogų, tad šeima gyvens iš jo žmonos gaunamo minimalaus atlyginimo.

„Dukra Anglijoje gyvena, tai šiek tiek paremia“, - guodėsi susikompromitavęs policininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.