Policininkai tarnybą pavertė verslu: patruliuoja ir aukų tyko privačiais automobiliais

Kauno miesto apylinkės teismas baigė nagrinėti didelio visuomenės susidomėjimo sulaukusią policijos patrulių korupcijos bylą. Du Kauno pareigūnai Saulius Korizna ir Artūras Dapkevičius už kyšių ėmimą nuteisti kalėti po dvejus metus bausmės vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui. Jų viršininkas Linas Jankauskas, kaltintas dokumentų klastojimu – išteisintas. Tyrimo metu išaiškėjo skandalingas faktas - patruliai vairuotojus gainiojo privačiai bendrovei priklausančiu automobiliu.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Nov 30, 2012, 10:15 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:27 PM

Korumpuoti policininkai įkliuvo, kai internete buvo paviešinta vaizdo medžiaga, kurioje užfiksuotas kyšį imantis policininkas S. Korizna.

Mėgėjiška kamera nufilmuotame, šiek tiek ilgesniame nei 4 min. klipe matyti, kaip skiriamaisiais policijos ženklais nepažymėtu automobiliu patruliavęs pareigūnas ilgai kalbasi su dėl viršyto greičio sustabdytu BMW vairuotoju.

Policininkas rankose ilgai vartė dokumentus, o vėliau paėmė 100 litų banknotą. Tuomet jis nusisuko, vairuotojui grąžino dokumentus, sėdo į automobilį, kuriame laukė porininkas, ir nuvažiavo.

Internete pasirodžius šiam vaizdo klipui, tyrimo ėmėsi Policijos departamento pareigūnai. Netrukus buvo išsiaiškinta, kad veiksmas vyko Kaune, Jonavos gatvėje. Pavyko nustatyti ir nemažo visuomenės susidomėjimo sulaukusio filmuko „herojų“ – Kauno patrulių rinktinės vyresnįjį patrulį S. Korizną.

Išsiaiškinta, kad jis patruliavo ir Jonavos gatvėje greičio mėgėjus gaudė kartu su kolega Artūru Dapkevičiumi. Buvo surastas ir 100 litų kyšį davęs vairuotojas, ir šį veiksmą nufilmavęs asmuo. Nustatyta, kad jie vienas kito nepažįsta.

Išsisukti padėjo netvarka policijoje

Policijos departamento pareigūnams ėmus narplioti Kauno patrulių darbo metodus, ėmė aiškėti nauji faktai. Pasirodo, pareigūnai baudė toli gražu ne visus pažeidėjus, kuriuos užfiksuodavo jų automobilyje sumontuota sistema „Visir“.

Patikrinus tuomečio patrulių rinktinės vado pavaduotojo Lino Jankausko kompiuterį, ekspertams pavyko atstatyti ištrintas nuotraukas. Vienoje jų buvo užfiksuotas greitį viršijęs automobilis, kurio vairuotojas liko nenubaustas. Policijos departamento pareigūnai, suradę šį žmogų, išsiaiškino, kad jis buvo išprovokuotas duoti kyšį. Vairuotojas pinigų su savimi tąkart neturėjo, tad paslaugūs kyšininkai paėmę jo dokumentus ir laukė, kol pažeidėjas grįš su pinigais.

Netvarka Kauno patrulių rinktinėje padėjo išvengti atsakomybės nuteistųjų viršininkui L. Jankauskui. Teismas konstatavo, kad nesama įrodymų, jog būtent jis iš savo kompiuterio ištrynė greitį viršijusio automobilio, kurio vairuotojas atsipirko kyšiu, nuotrauką. Jis kabinete dirbo ne vienas, kompiuteris nebuvo apsaugotas slaptažodžiu, prie jo galėjo prieiti bet kuris pareigūnas, nes susirinkimų metu durys nebuvo rakinamos.

Patruliavo privačios bendrovės automobiliu

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad tamsiai pilkos spalvos automobilis „VW Passat“, kuriuo abu pareigūnai vaikėsi greičio mėgėjus, juos baudė ir ėmė kyšius, nėra policijos nuosavybė.

Šios, keliomis dešimtimis tūkstančių litų įvertintos transporto priemonės savininkė – majonezą gaminanti viena uždaroji akcinė bendrovė, savo turtu leidusi naudotis Kauno policijai.

Kauno policininkai šį automobilį gavo su jame sumontuota itin brangia greičio matavimo įranga „Vizir“ bei švyturėliais. Tokiu būdu privatus automobilis tapo specialiais policijos ženklais nepažymėtu policijos automobiliu, kėlusiu siaubą greičio pedalą spustelti mėgstantiems vairuotojams.

Kilus skandalui automobilis buvo grąžintas jo savininkui.

Lrytas.lt žiniomis, Kauno policijos vadovai suskubo atsikratyti ir kitais, privačioms struktūroms ar asmenims priklausančiais automobiliais.

Į patruliavimą - nuosavais automobiliais

Buvęs aukštas policijos pareigūnas lrytas.lt žurnalistui teigė, kad kiek anksčiau policijos patruliai patys, už savo pinigus, pirkdavo automobilius ir juos paversdavo tarnybiniais.

„Būdavo taip: keli pareigūnai „susimeta“, nusiperka automobilį, kuris įregistruojamas kokios nors bendrovės vardu. Vėliau jis, kaip parama policijai, perduodamas pagal panaudos sutartį. Kyla klausimas, kaip pareigūnams atsiperka investuoti pinigai? Atsakymas paprastas – toks automobilis kiekvieną dieną duoda pelną, juo važinėjant reketuojami vairuotojai ir imami kyšiai“, - lrytas.lt sakė į pensiją išėjęs buvęs aukštas policijos pareigūnas.

Buvęs komisaras sakė manantis, kad apie šią sistemą, kurios dėka savitai įteisinamas policijos patrulių reketas, tiesiog negalėjo nežinoti svetimais automobiliais besinaudojusių pareigūnų vadovai. Gali būti, kad gautus kyšius kartu patruliavę pareigūnai ne tik dalindavosi pusiau, bet ir mokėdavo duoklę vyresnybei.

Policijos atstovai vengia atsakymo

Lrytas.lt žurnalistui pasidomėjus, kiek Kauno policijoje buvo privačioms struktūroms priklausančių automobilių ir koks jų tolimesnis likimas, atsakymo nesulaukta. Per atstovą spaudai Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovai pranešė, kad šie faktai yra baudžiamosios bylos medžiaga, tad jie nebus nei komentuojami, nei atskleidžiami.

„Kyla išties įdomus klausimas, kodėl privati, majonezą gaminanti bendrovė savo lėšomis nupirko apynaujį automobilį, už savo pinigus jame sumontavo specialią greičio matavimo įrangą ir jį atidavė naudotis policijai, vaikytis greitį viršijusius vairuotojus... Belieka tik spėlioti, kas iš šio policijos ar atskirų pareigūnų rėmimo gavo naudą. Deja, konkrečių duomenų, kad šis automobilis generuodavo pelną, nes iš buvo skirtas iš vairuotojų kyšiams imti, mes neturime“, - lrytas.lt sakė su ikiteisminio tyrimo medžiaga susipažinęs Policijos departamento atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.