Eržvilko miestelyje - aistros dėl nušauto šuns

Šunį nušovęs medžiotojas keleriems metams neteks teisės medžioti. Už žiaurų elgesį su gyvūnu gali būti teisiamas ir šuns šeimininkas.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė („Lietuvos rytas")

Dec 4, 2012, 8:31 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:49 PM

Jurbarko rajono Eržvilko miestelyje, Piliakalnio gatvėje, nuaidėjus šūviams žmonės netrukus sužinojo apie žiaurų elgesį su pasenusiu namų sargu.

Apie tai, kad medžioklinio šautuvo kulka pakirto 15 metų Maskolaičių namus saugojusį Diką, jie pranešė policijai.

Kitą dieną kiemsargio šuns šeimininką Arūną Maskolaitį aplankė policininkai.

Sužinojęs, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl žiauriaus elgesio su gyvūnu, vyras parašė pareiškimą dėl savavaldžiavimo.

Jis teigė, kad šunį savavališkai nušovė jo pažįstamas medžiotojas Tadas K.

Automobilyje gabeno šautuvą

Tą dieną, kai buvo nušautas šuo, Tadas K. paprašė A. Maskolaičio jį nuvežti pas žmoną į Paskynų kaimą (Jurbarko r.).

Parvykęs namo jaunas vyras kieme pamatė padėtus krepšius su jo daiktais. Trumpai pasikalbėjęs su žmona Tadas paprašė A. Maskolaičio ir su juo buvusio draugo sukrauti daiktus į automobilį ir nuvežti jį atgal į Eržvilką.

„Tadas automobilyje laikė dėklą su medžiokliniu šautuvu. Jis paskambino pažįstamam medžiotojui ir paprašė šautuvą užrakinti seife. Tadą su manta ketinau nuvežti pas jo pažįstamą, tačiau pirma užsukome pas mane pavalgyti. Pagalvojau: „Žmona vyrą išvijo, niekas jam pietų nebeduos.”

Parvykus į mano kiemą Tado paprašiau nereklamuoti to šautuvo, o kol pavalgysime, palikti jį vasarinėje virtuvėje”, – pasakojo A. Maskolaitis.

Į šunį šovė du kartus

Prie pietų stalo A. Maskolaitis Tadui ir kartu buvusiam savo draugui pasiguodė, kad jo šuo Dikas kelias dienas nebeėda.

Vyras pasakė nenorįs, kad pasenęs šuo prieš mirtį kankintųsi, todėl ketina jį vežti pas veterinarą užmigdyti.

Anot eržvilkiečio, Tadas po šių žodžių sušuko, kad gali nušauti Diką, nes jis – medžiotojas, todėl jam leidžiama tai daryti.

„Atsakiau dvejodamas, kad jis gali nušauti šunį nuvežęs jį į mišką pagal medžioklės taisykles”, – pasakojo šuns šeimininkas.

Pavalgę vyrai pamiršo pokalbį ir nuėjo į kiemą remontuoti motociklo.

Po dešimties minučių A. Maskolaitis grįžo į namą paimti motociklo rakto, o netrukus išėjęs į lauką Tado rankose pamatė šautuvą.

Vyras buvo nusitaikęs į maždaug už dešimties metrų esantį prie būdos pririštą nedidelį šunį.

„Aš pribėgau prie Tado šaukdamas: „Nekvailiok” ir tą akimirką, kai bandžiau nukreipti ginklą, jis iššovė.

Kieme buvę mano draugai, pamatę ginklą, išsigando ir nubėgo į gatvę”, – įsikarščiavęs pasakojo A. Maskolaitis.

Kalbėdamas su žurnaliste trisdešimtmetis Rytis Simonavičius patvirtino matęs, kaip Tadas paėmė ginklą ir nusitaikė į šunį. Nelaukdamas, kol bus susidorota su šunimi, jis išbėgo iš kiemo.

Pirmasis šūvis buvo netaiklus, o antrasis sužeidė gyvūną. Kai cypiančio gyvūno galvą medžiotojas koja prispaudė prie žemės, šuo nugaišo.

„Būtume užmigdę šunį, bet atsitiko, kaip atsitiko. Pamačiusi, kaip vyras griebė šautuvą, išsigandusi pasislėpiau kambaryje. Kai šuo buvo negyvas, paprašiau jį užkasti.

Nei vyras, nei aš nežinome, kurioje vietoje šuo palaidotas. Tai padarė medžiotojas ir dar vienas kieme buvęs vyras”, – pasakojo A. Maskolaičio žmona.

Po žiauraus įvykio A.Maskolaitis medžiotoją nuvežė pas jo pažįstamą, kuris ginklą užrakino seife.

Kitą dieną policininkai ginklą konfiskavo kaip nusikaltimo įrankį.

Gailisi dėl savo poelgio

Medžiotojas, kuriam gresia bauda, viešieji darbai arba įkalinimas iki vienų metų, policininkams aiškino, kad A. Maskolaitis paprašė nušauti šunį, o dėl savo poelgio dabar gailisi.

„Žinoma, kad reikėjo Diką užmigdyti. Bet leisti šuniui badauti yra baisiau nei jį nušauti.

Diko likimas buvo žiaurus. Bet dėl šio įvykio kaltas medžiotojas, nes jis nesielgė pagal medžioklės taisykles. Aš nesu kaltas, jeigu žmogus pasielgė kvailai.

Gaila Tado, bet aš turiu ginti savo garbę, todėl parašiau pareiškimą policijai”, – apie medžiotojo elgesį kalbėjo A. Maskolaitis.

Eržvilkietis mano, kad jeigu ne skyrybos su žmona, medžiotojas nebūtų nusitaikęs į jo šunį: „Tadui buvo stresas, kad žmona jį išginė iš namų. Jis atrodė įniršęs, netilpo savo kailyje.”

Maskolaičiai – teismo paskirtų neįgalių žmonių globėjai. Sutuoktiniai teigė mylintys gyvūnus. Jų name gyvena katė ir jaunas šuo.

Šeimininkas turėjo kreiptis į veterinarus

Vytautas Mockus

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Tauragės rajono agentūros vyresnysis inspektorius

„Šaudymas į naminius gyvūnus – nehumaniškas žmogaus elgesys. Dėl pasenusio naminio gyvūno užmigdymo reikia kreiptis į veterinarijos tarnybą, o kaime galima paprašyti ir veterinaro pagalbos.

Pagal medžioklės taisykles medžioklės plotuose naminių gyvūnų negalima medžioti.

Benamiai šunys ir katės taip pat nėra laikomi medžiojamaisiais gyvūnais. Tačiau medžioklės plotų naudotojai turi teisę gaudyti ir numarinti šiuos gyvūnus.

Sunaikinti benamius šunis ir kates jų nesugavus leidžiama tik tuo atveju, jeigu benamis šuo ar katė kelia grėsmę žmonių sveikatai ar jų turtui.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.