Du buvę Šiaulių politikai tapo STT provokacijos aukomis

Šiaulių apygardos teismo kaltais dėl didelės vertės kyšio reikalavimo pripažinti ir ketveriems metams nelaisvės nuteisti du buvę Šiaulių miesto tarybos nariai: Igoris Strupeikis ir Romanas Čokovas - tapo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) provokacijos aukomis.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Dec 6, 2012, 5:10 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 7:59 PM

Taip nusprendęs Lietuvos Apeliacinis teismas ketvirtadienį patenkino abiejų nuteistųjų skundus ir paskelbė išteisinamąjį nuosprendį.

Į Šiaulių miesto tarybą patekusį konservatorių I. Strupeikį ir Tvarkos ir teisingumo partijos narį R. Čokovą 2008 metais įklampino bandymas Šiaulių taryboje patvirtinti Pavasario gatvėje esančių sklypų detaliuosius planus.

Keturis komercinės paskirties sklypus įsigiję verslininkai panoro pakeisti šių sklypų paskirtį ir statyti čia gyvenamuosius namus.

Verslininkai tvirtino patyrę spaudimą duoti kyšį – iš pradžių neva reikalauta 200 tūkstančių litų, vėliau ši suma sumažinta iki 120 tūkstančių litų.

Neapsikentę verslininkai kreipėsi į STT. Pradėjus ikiteisminį tyrimą įtariamuosius imta sekti bei įrašinėti jų pokalbius.

2008-ųjų birželio 30-ąją I. Strupeikis ir R. Čokovas buvo sulaikyti, o po to ir suimti bei vieną mėnesį praleido už grotų.

R. Čokovas su I. Strupeikiu buvo nušalinti ir nuo Šiaulių miesto tarybos nario pareigų. Politikų kėdės taip ir liko tuščios iki pat Tarybos kadencijos pabaigos.

2010-ųjų lapkritį R. Čokovą ir I. Strupeikį Šiaulių apygardos teismas pripažino kaltais dėl didelės vertės kyšio reikalavimo ir nuteisė kalėti po ketverius metusį.

Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad abiems Šiaulių miesto tarybos nariams inkriminuoti nusikaltimai pasitvirtino, tačiau pripažino niekiniais kelis garso įrašus.

Kaltės ir per ikiteisminį tyrimą, ir teisme nepripažinę nuteistieji jiems Šiaulių apygardos teisme paskelbtą apkaltinamąjį nuosprendį apskundė Apeliaciniam teismui.

R. Čokovo ir I. Strupeikio skundus išnagrinėjęs Apeliacinis teismas konstatavo, kad STT pareigūnai pirmos operacijos metu atliko provokacinius veiksmus, todėl visi tolimesni veiksmai buvo provokacijos išdava ir yra nevertinami.

Tokią išvadą padaręs Apeliacinis teismas R. Čokovui ir I. Strupeikiui paskelbė išteisinamąjį nuosprendį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.