Prokurorai skundžia Agurkinius išteisinusį teismo nuosprendį

Pirmadienį Lietuvos apeliacinis teismas sulaukė Kauno apygardos prokuratūros skundo. Prokurorai prašo panaikinti Kauno apygardos teismo nuosprendį, kuriuo buvo išteisinti du Agurkinių gaujai priskiriami kauniečiai, kaltinti tuo, kad viešoje vietoje koviniais ginklais apšaudė ir sunkiai sužeidė konkuruojančios Kamuolinių gaujos atstovus.

Teisme abu Agurkiniai - T. Vieraitis su R. Sadausku vengė viešumo, kauniečiai uoliai slėpė veidus.<br>N. Povilaitis
Teisme abu Agurkiniai - T. Vieraitis su R. Sadausku vengė viešumo, kauniečiai uoliai slėpė veidus.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2012-12-10 17:35, atnaujinta 2018-03-14 17:55

Su Kaune veikiančia, viena įtakingiausių vadinama Agurkinių gauja siejami 32 metų Tadas Vieraitis ir jo bendraamžis Rytis Sadauskas neilgai džiaugėsi Kauno apygardos teismo nuosprendžiu, kuriuo jie išteisinti dėl inkriminuotų sunkių nusikaltimų – pasikėsinimo nužudyti ir neteisėto šaunamųjų ginklų laikymo.

Šiandien Kauno apygardos prokuratūros prokurorai Apeliaciniam teismui įteikė skundą, kuriuo prašoma panaikinti šiuos du veikėjus išteisinusį nuosprendį, juos pripažinti kaltais ir įkalinti ilgiems metams.

Šūviai šalia Kauno sporto halės nuaidėjo 2010-ųjų spalio 9-osios vakarą. Liudininkai pasakojo, kad nuo didesnės žmonių grupės atsiskyrę du vyrai pradžioje apsižodžiavo su pro šalį ėjusiais keturiais kitais, po to išsitraukė ginklus ir ėmė į juos šaudyti. Lrytas.lt žiniomis, konfliktas kilo dėl banalaus, kauniečių pamėgto klausimo: „Ko žiūri?“ Įvykio vietoje rastos devynios 9 milimetrų kalibro šovinių tūtelės.

Nors per užpuolimą buvo sunkiai sužaloti du iš keturių su Kamuolinių gauja siejamų kauniečių, nė vienas jų nesiteikė kreiptis nei į medikus, nei į teisėsaugą.

Įvykdyto nusikaltimo aplinkybes nustatyti ir identifikuoti nukentėjusius Kamuolinius teisėsaugininkams pavyko klausantis gaujos narių telefoninių pokalbių. Tyrimą apsunkino aplinkybė, kad visi nukentėjusieji teisme vengė duoti parodymus ir pareiškė niekam pretenzijų neturintys.  

Pradžioje buvo sulaikytas ir išpuolį surengusios Agurkinių gaujos lyderis Saulius Velečka pravarde Agurkas, tačiau pritrūkus įrodymų po dviejų savaičių teisėsaugininkams teko jį paleisti. Bylą perdavus teismui joje liko tik du kaltinamieji – T. Vieraitis su R. Sadausku.

Abu vyrai neneigė įvykio metu buvę prie Sporto halės, tačiau tikino nešaudę. Nors ant T. Vieraičio kelnių ekspertai rado parako pėdsakų, kaunietis įtikinėjo jas pirkęs Frankfurte prie Maino (Vokietija) esančioje parduotuvėje praėjus porai savaičių po incidento.

Kauno apygardos teismas abu kauniečius išteisino dėl jiems inkriminuotų nusikaltimų, nes kaltinimai esą buvo pagrįsti ne neginčijamais įrodymais, o prielaidomis ir prieštaringais duomenimis. Teismo nuomone, pas kaltinamuosius nebuvo rasti ginklai, tyrimo metu nepavyko nustatyti tikslios nusikaltimo vietos, laiko, todėl neaišku, kur ir kada vyriškiai galėjo nešioti neteisėtai įgytus ginklus.

Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Gabija Večerinskienė šiandien Apeliaciniam teismui pateiktame skunde nurodo, kad teismas nepagrįstai atmetė pagrindinius įrodymus, taip pat neįvertino ikiteisminio tyrimo metu surinktos įrodymų visumos. Agurkinius išteisinusį Kauno apygardos teismo nuosprendį prašoma pripažinti nepagrįstu bei neteisėtu ir panaikinti, o T. Vieraitį su R. Sadausku pripažinti kaltais ir nuteisti ilgiems metams kalėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.