Kauno ugniagesių komandos vadui – įtarimai pedofilija

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vadovus nesiliauja persekioti skandalai. Prieš kurį laiką į skandalingą, moters su pusės metų kūdikiu ant rankų sumušimo istoriją įsivėlė tuometis 5-osios komandos vadas Artūras Lukaševičius. Dabar jo įpėdinis, tos pačios komandos vadas, 39 metų vidaus tarnybos pulkininkas leitenantas Vaidas Velička įtariamas pedofilija ir laiką leidžia už grotų.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Dec 11, 2012, 8:16 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:03 PM

Praėjusią savaitę Plungėje buvo sulaikytas Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 5-osios komandos viršininkas V. Velička. Vidaus tarnybos pulkininkui leitenantui įteiktas pranešimas apie įtarimą įvykdžius sunkų nusikaltimą – mažamečio asmens žaginimą bei seksualinį prievartavimą.

Pranešama, kad nukentėjusiąja pedofilijos byloje pripažinta 12-metė mergaitė. Tyrimas pradėtas, kai pareigūnai gavo jos mamos pareiškimą.

Įtariamasis sulaikytas ir šiuo metu laiką leidžia už grotų. Dėl specifinio bylos pobūdžio, Plungės policijos atstovai komentuoti tyrimo aplinkybes žiniasklaidai nepanoro.

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė spaudai Džiuginta Vaitkevičienė antradienį žiniasklaidai patvirtino, jog Šilainių rajone įsikūrusios 5-osios ugniagesių – gelbėtojų komandos viršininkui nepasirodžius darbe, buvo pradėtas vidaus tyrimas. Gavus patvirtinimą, kad kolega sulaikytas įtariant sunkiu nusikaltimu ir laiką leidžia areštinėje, tyrimas buvo sustabdytas.

1995 metais kaip eilinis ugniagesys savo karjerą pradėjęs V. Velička buvo ne kartą apdovanotas. Niekada negavęs tarnybinės nuobaudos, tik skatintas piniginėmis premijomis, V. Velička 2006 metais gavo Lietuvos policijos Generalinio komisaro vardinį apdovanojimą. 2012 metais apdovanotas ir Ugniagesio - gelbėtojo žvaigžde.

Už mažamečio asmens žaginimą Lietuvos Baudžiamasi kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę nuo 5 iki 15 metų, o už mažamečio seksualinį prievartavimą – nuo 3 iki 13 metų. 

5-osios komandos vadus lydi prakeiksmas ?

V. Velička – jau antrasis į kriminalines istorijas įsiveliantis Kauno ugniagesių vadovas. Praėjusių metų vasarą visuomenę sukrėtė skandalas, kai Kaune, po eismo įvykio kūdikį vežusią jaunų medikų porą užpuolė ir kumščiais auklėjo ugniagesių viršininkas, o šalia buvo jo sūnėnas, kunigas Linas Šipavičius.

Į jaunos medikės sumušimu pasibaigusį, sveiku protu nesuvokiamą incidentą įsivėlęs Kauno ugniagesių 5-osios komandos viršininkas A. Lukaševičius suskubo pasitraukti iš tarnybos. Jis skubiai parašė prašymą išeiti iš darbo. Ugniagesio vadovai prašymą patenkino, A. Lukaševičius išleistas į pensiją.

Spėjama, kad ugniagesys suskubo pasitraukti iš tarnybos savo noru siekdamas išvengti gresiančių nemalonumų – pašalinimo iš darbo už nederamą elgesį.

Persekiojo automobilį

Išpuolis, kurio pagrindiniu dalyviu tapo ugniagesių vadas įvyko 2011 metų gegužę Kaune, Marvelės gatvėje. Visureigį „Land Rover Freelander“ vairavusiam tuomečiam Vytauto Didžiojo universiteto kapelionui, kunigui L. Šipavičiui, šalia kurio sėdėjo ugniagesys, kelyje kažkodėl pasimaišė „Opel Vectra“, kuriuo vyko jaunų medikų pora su pusės metukų dukryte.

„Opelio“vairuotojas pasakojo, jog netikėtai jo automobilį ėmė persekioti visureigis. Jo vairuotojas pavojingai manevravo, mirksėjo šviesomis, kartu su keleiviu rankų mostais liepė sustoti.

„Vėliau jie priekaištavo, neva aš jiems „užkišau“. To tikrai nebuvo“, - pasakojo prie „Opelio“ vairo sėdėjęs medicinos studentas.

Būsimas medikas nesiteikė sustoti ir padidinęs greitį važiavo toliau. Kartu su juo vykusi 27 metų draugė gydytoja ne juokais išsigando, kai prisigretinęs visureigis bandė blokuoti kelią.

„Supratau, jog patekau į keblią situaciją. Sustoti tikrai nesiruošiau, nes iš tų žmonių nežinia ko galima buvo tikėtis. Labiausiai bijojau, kad visureigiui mus aplenkus jo vairuotojas staiga stabdys, blokuos kelią, o avarijos metu mūsų dukrytė iškris per langą. Spaudžiau greičio pedalą, neleidau jiems manęs aplenkti“, - lrytas.lt žurnalistui apie patirtą košmarą pasakojo „Opel“ vairavęs 24 metų medicinos studentas.

Puolė mušti moterį

Draugę ir dukrelę vežusiam „Opel“ vairuotojui įsukus į siaurą senąją Marvelės gatvę jis sakė manęs, jog persekiotojai nesivys. Deja, įvyko visiškai priešingai. Padidinęs greitį visureigis taranavo „Opel“ automobilį.

Jauna medikė lrytas.lt žurnalistui tuomet pasakojo, kad iš visureigio iššokęs jo vairuotojas, Dievo tarnas L. Šipavičius, kartu su keleiviu, ugniagesių viršininku A. Lukaševičiumi, jėga ištraukė prie „Opel“ vairo sėdėjusį jos draugą ir kūdikio tėvą D. Jurgaitį.

„Man pavyko kažkaip ištrūkti. Tuo metu ugniagesių viršininkas pamatė kaip automobilyje likusi mano draugė maigo telefono mygtukus. Šaukdamas „Tai ką žiurke, mentus kvieti“ jis puolė prie draugės, ją sėdinčią mašinoje ėmė daužyti per galvą, trenkė į veidą. Ji iš baimės nespėjo užsirakinti mašinoje“, - pasakojo studentas.

Kūdikį išvadino „išgama“

Pasak būsimo mediko, moterį talžiusio sužvėrėjusio ugniagesio nesustabdė net tai, kad mašinoje iš baimės klykė vos pusės metukų poros dukrytė.

Svaidydamasis rinktiniais keiksmažodžiais Kauno ugniagesys iškoliojo ir kūdikį.

„Kas čia per išgama?“, - sužvėrėjusio gaisrų gesintojo žodžius prisiminė mažylės tėvas. Kunigas neteko VDU kapeliono pareigų

Kilus skandalui pareigų neteko ne tik Kauno ugniagesių – gelbėtojų 5-osios komandos vadas A. Lukaševičius, bet ir visureigį vairavęs ir studento automobilį persekiojęs tuometis Vytauto Didžiojo universiteto kapelionas, kunigas L. Šipavičius.

Po publikacijų portale lrytas.lt, už studentų sielovadą buvęs atsakingu kunigas L. Šipavičius įteikė atsistatydinimo pareiškimą, kuris buvo patenkintas.

„Tai yra daugiau moralinis pareiškimas, nes kapelionas skiriamas arkivyskupo dekretu. L.Šipavičius pareiškė, jog nenori būti šiose pareigose, nes galimos tam tikrų dalykų interpretacijos. Todėl jis pasitraukia iš šių pareigų“, - lrytas.lt tuomet sakė sakė VDU rektorius Zigmas Lydeka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.