Nepirkusiai kailinių visaginietei romė plaktuku sudaužė galvą

Panevėžio apygardos teisme ketvirtadienio popietę nuosprendį išgirdo 28 metų Latvijos gyventoja Samira Cice. Ši romų tautybės daugiavaikė motina pripažinta kalta sunkiai sužalojusi Visagine gyvenančią 84 metų senutę.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Dec 13, 2012, 2:36 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:03 PM

Visaginietė nukentėjo, kai, norėdama išvaryti į namus užėjusią ir įkyriai kailinius siūlančią prekeivę, nusprendė ją pagąsdinti plaktuku. Tačiau gerokai jaunesnė ir stipresnė atėjūnė šeimininkės „ginklą“ atėmė ir juo kelis kartus smogė visaginietei į galvą.

Iš Latvijos Respublikos Bauskės rajono į Visaginą S. Cice atvyko šių metų sausio pabaigoje. Ji teismui pasakojo norėjusi parduoti dvejus moteriškus kailinius. Teisiamosios teigimu, nenaujus audinių kailinukus ji buvo pirkusi po 120-130 litų ir tikėjosi uždirbti juos brangiau parduoti.

Kai vidury dienos ji pasibeldė į 84 metų visaginietės buto duris, ši nieko įtartino nepagalvojo. Moters vyras tuo metu gulėjo ligoninėje, tačiau jos aplankyti kasdien ateidavo sūnus. Pagalvojusi, kad tai jis beldžiasi, visaginietė drąsiai atvėrė duris.

Pasak senutės, į butą įžengusi tamsaus gymio moteris iškart nuėjo į kambarį ir ėmė siūlyti pirkti dvejus kailinius. Norėdama geriau parodyti siūlomą prekę, nepažįstamoji nusimetė savo striukę ir juos apsivilkusi pademonstravo.

Buto šeimininkė pirkti kailinių nepanoro. Ji paaiškino, kad neturi pinigų, netgi parodė nekviestai viešniai savo piniginę, kurioje tebuvo 60 litų. Tačiau prekeivė vis tiek ragino ją pirkti, aiškino, kad jai labai reikia pinigų.

Supratusi, kad nepažįstamoji gražiuoju neišeis, senutė prisiminė, kad jos vyras prie lovos ant spintelės turi pasidėjęs plaktuką. Jį pasiėmusi, moteris tikėjosi, kad prekeivė pasišalins.

Tačiau pamačiusi senutės rankose plaktuką, S. Cice jį atėmė ir 5 kartus juo trenkė šeimininkei per galvą, dukart per petį.

Kai apsipylusi kraujais visaginietė ėmė šauktis pagalbos, S. Cice čiupo krepšį su atsineštais kailiniais ir spruko, palikusi savo striukę.

Netrukus policijos pareigūnai įtariamąją sulaikė.

Teisme S. Cice prisipažino smogusi plaktuku senutei, tačiau tai padariusi gindamasi. Kadangi ant sulaikytosios sprando iš tiesų specialistai rado sumušimo žymių, teismas neatmetė galimybės, kad buto šeimininkė iš tiesų jai trenkė plaktuku.

Tačiau įvertinęs kaltinamosios ir nukentėjusiosios amžiaus bei sveikatos būklės skirtumus, teismas nusprendė, kad kaltinamajai nuginklavus senutę, ši jokios grėsmės S. Cicei nebekėlė. Todėl jos veiksmai negali būti laikomi būtinąja gintimi.

Be to, suduodama 5 smūgius plaktuku į gyvybiškai svarbų centrą – galvą, teisiamoji turėjo suvokti, kad kelia didelį pavojų ne tik senutės sveikatai, bet ir gyvybei. Nukentėjusioji po prekeivės smurto buvo operuota, vėliau ilgai gydėsi.

Teismas pripažino S. Cicę kalta dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo ir skyrė jai 3,5 metų laisvės atėmimo bausmę. Be to, ji turės nukentėjusiajai atlyginti 10 tūkst. litų neturtinę žalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.