Prokurorė apie pedofilija įtariamą ugniagesį: „Jo pozicija, sakyčiau, yra įdomi“

Kauno ugniagesiai – nustėrę. Praėjusią savaitę pradėję tarnybinį tyrimą dėl vienu pavyzdingiausių pareigūnų laikyto Vaido Veličkos dingimo, jie sužinojo, kad pulkininkas leitenantas atsirado Klaipėdos areštinėje ir yra įtariamas pedofilija.

Kaunietis pulkininkas leitenantas V. Velička atsidūrė už grotų Klaipėdoje. Pareigūną prislėgė sunkūs įtarimai.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Kaunietis pulkininkas leitenantas V. Velička atsidūrė už grotų Klaipėdoje. Pareigūną prislėgė sunkūs įtarimai.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Dec 13, 2012, 7:54 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:19 PM

Į Žemaitiją nusibeldęs Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (KAPGV) komandos viršininkas V. Velička nesitikėjo, kad ten sutiks ir Kalėdų šventes – mergaitės žaginimu ir lytiniu prievartavimu įtariamą pareigūną leista suimti mėnesiui.

Praėjusią savaitę KAPGV vadovybė ir bendradarbiai pasigedo Šilainių rajone įsikūrusios 5-osios ugniagesių gelbėtojų komandos viršininko, vidaus tarnybos pulkininko leitenanto 39 metų V. Veličkos.

Niekas nežinojo, kur jis dingo ir kodėl neatsiliepia mobiliuoju telefonu.

Tyrimą dėl dingimo nutraukė

Pareigūnui kelias dienas nepasirodžius darbovietėje, buvo pradėtas vidaus tyrimas dėl jo dingimo.

Vėliau paaiškėjo, kad V. Velička sulaikytas Plungės rajone. Šilainių ugniagesių vadas įtariamas sunkiu nusikaltimu – mergaitės žaginimu ir lytiniu prievartavimu.

Kad Plungės rajono policija sulaikė V. Veličką, KAPGV vadovybei pranešė nukentėjusios dvylikametės mergaitės artimieji.

Bendradarbiams sužinojus, kuo įtariamas pareigūnas, vidaus tyrimas buvo nutrauktas.

Į policiją kreipėsi motina

Plungės rajono pareigūnams pateikus pirminę tyrimų medžiagą, teismas V. Veličką leido suimti mėnesiui.

Įtariamasis atgabentas į Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinę. Ikiteisminį tyrimą atlieka Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Tyrimą kontroliuojanti prokurorė Edita Mikalainienė „Lietuvos rytui” vakar patvirtino, kad V. Veličką prislėgė sunkūs įtarimai: „Mergaitės tėvai viską skaudžiai išgyvena, labai susijaudinę dėl jos sveikatos, dvasinės būklės. Įtariamojo pozicija, sakyčiau, yra įdomi.”

Tyrimas dėl mažametės moksleivės žaginimo ir prievartavimo pradėtas po to, kai Plungės policija gavo jos motinos pareiškimą.

Susipažino internetu?

Manoma, kad V. Velička su mergaite susipažino internetu. Aiškinamasi, kiek kartų kaunietis su ja galėjo susitikti, kur, kada ir kokių veiksmų griebėsi.

Patikrintas ir pareigūno kompiuteris. E. Mikalainienė kol kas dar nenori kalbėti apie ten aptiktus įrašus: „Jų turinys bus aiškus po kelių dienų, kai visas skaitmenas ištirs teismo ekspertai.”

„Tokių nuotykių mūsų sistemoje dar nepasitaikė.

V. Velička yra įtrauktas į tarptautinį ugniagesių gelbėtojų būrį, buvo ne kartą išvykęs į kitas šalis teikti pagalbos potvynių, žemės drebėjimų, kitokių stichinių nelaimių nusiaubtų vietovių gyventojams”, – sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas Vladas Rakštelis.

Buvo skatinamas ir giriamas

V. Velička karjerą pradėjo prieš 17 metų kaip eilinis ugniagesys. Per tą laiką jis negavo jokios nuobaudos, buvo tik giriamas ir skatinamas piniginėmis premijomis.

Prieš šešerius metus V. Veličkai už pavyzdingą tarnybą įteiktas Lietuvos policijos generalinio komisaro vardinis apdovanojimas.

Šįmet pareigūnas apdovanotas Ugniagesio gelbėtojo žvaigžde.

Jei įtarimai pasitvirtintų, jam gresia laisvės atėmimo bausmė nuo 5 ir 15 metų.

Vaikas nežino, kas jo internetinis draugas

Aušra Kurienė

Paramos vaikams centro direktorė, psichologė

„Kiek žmonių sunerimtų išgirdę, kad jų pažįstamas internetu bendrauja su vaiku apsimetęs jo bendraamžiu? Abejoju, ar daug tokių atsirastų.

Dauguma tėvų labai užsiėmę, turi svarbių reikalų ir jiems atrodo saugu, jei vaikas sėdi namuose prie kompiuterio. Suaugusieji tikrai nesupranta, ką vaikas gali matyti tame kompiuteryje ir ką gali ten veikti.

Vaikas nemano, kad rizikuoja. Juk bendrauja su žmogumi, kurį laiko savo draugu. Po poros mėnesių susirašinėjimo jam į galvą neateina, kad ten sėdi ne jo bendraamžis Jonukas, o dėdė gaisrininkas.

Mes auginame vaikus ir siekiame, kad jie ne tik būtų atsargūs, bet ir pasitikėtų žmonėmis.

Daugelis tėvų mažai supranta apie virtualų pasaulį, kompiuterius, socialinius tinklus, tad jiems į galvą neateina, kad reikia vaikus perspėti apie ten slypinčius pavojus.

Situacija tokia grėsminga, kad bendruomenė turi pradėti įvairiais būdais šviesti kiekvieną visuomenės narį.

Mūsų manymu, pirmą kartą sodindami prie kompiuterio vaiką tėvai turi pranešti bendravimo internete taisykles, net jei jis sulaukęs vos dvejų metų.

Mokykla turi perspėti vaiką apie internete slypinčias grėsmes, kai duoda užduotį, kuriai atlikti reikia ieškoti informacijos tinklalapiuose.”

Susipažįsta ir susitikinėja

Tarptautinės organizacijos „EU Kids Online” duomenimis, 23 proc. apklaustų Lietuvos vaikų nuo 9 iki 16 metų ėjo pasimatyti su draugais, su kuriais susipažino sėdėdami prie kompiuterio.

52 proc. Lietuvos vaikų bendravo internete su asmenimis, kurių realiai nepažinojo.

25 proc. Lietuvos vaikų yra žiūrėję seksualinio turinio paveikslėlius internete, o 19 proc. yra jų gavę.

Tai vieni aukščiausių rodiklių tarp 25 ES šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.