Dėl dvigubos žmogžudystės nuteistas buvęs Kalvarijos politikas dingo iš teisėsaugos akiračio

Apeliacinio teismo 14 metų į kalėjimą už dvi žmogžudystes pasiųstas 38 metų Algirdas Geležius iki nuosprendžio buvo laisvėje. Vengdamas gyvenimo už grotų jis ėmė slapstytis.

Už dvigubą žmogžudystę nuteistas A. Geležius dingo. Paskelbta jo paieška.
Už dvigubą žmogžudystę nuteistas A. Geležius dingo. Paskelbta jo paieška.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė (Lietuvos rytas")

Dec 18, 2012, 7:48 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:54 PM

Marijampolės policijos pareigūnai paskelbė A. Geležiaus paiešką.

Buvęs Kalvarijos tarybos narys, vadovavęs miestelio Liberalų demokratų partijos skyriui, pastaruoju metu besiverčiantis automobilių prekyba ir pirmininkaujantis Marijampolės apskrities bokso federacijai A. Geležius niekuomet neprisipažino 1994-ųjų pavasarį nužudęs kalvarijiečius Raimondą Akelį ir Zenių Valinčių.

Du kartus dėl 18 metų senumo dviejų žmogžudysčių išteisintam A. Geležiui Apeliacinis teismas prieš dvi savaites skyrė 14 metų laisvės atėmimo bausmę.

A. Geležius, matyt, nujausdamas, jog teisėjų kolegijos sprendimas, kuris įsiteisėja iš karto, jam bus nepalankus, teismo salėje nepasirodė ir apskritai dingo iš teisėsaugos akiračio.

Tyrimą stabdė ir atnaujino

Žmogžudysčių byla teismą pasiekė tik po 14 metų, tyrimas buvo du kartus sustabdytas ir vėl atnaujintas.

A. Geležius buvo kaltinamas ne tik žiauriai nužudęs du žmones, bet ir bandęs papirkti pareigūną, kad jis aktyviai netirtų bylos, – siūlė 20 tūkst. litų kyšį.

Įskundė pusbrolis

A. Geležiui slapstytis nuo teisėsaugos nėra naujiena.

Tuomet dar Kalvarijoje gyvenęs politikas prapuolė 2005-ųjų metų vasarą, kai apie R. Akelio ir Z. Valinčiaus nužudymą pareigūnams informacijos suteikė A. Geležiaus pusbrolis Algirdas Vasiliauskas.

Pastarasis 2004-aisiais A.Geležiui pasamdė žudiką. Tačiau šis apie planuojamą nusikaltimą pranešė policijai.

Tyrėjai tąsyk imitavo A. Geležiaus žmogžudystę. A. Vasiliauskas buvo nuteistas pusseptintų metų laisvės atėmimo.

Jis teigė, jog ant pusbrolio pyko už pavogtą kontrabandinių cigarečių krovinį, bet jo žudyti nenorėjęs, neva prašė tik pagąsdinti.

Sėdėdamas kalėjime A. Vasiliauskas nuosprendį apskundė Apeliaciniam teismui ir pats pradėjo bendradarbiauti su teisėsaugos pareigūnais, jiems papasakojo apie dvigubą žmogžudystę.

Jo suteikta informacija apie dviejų kalvarijiečių dingimą pasitvirtino.

Už vertingos informacijos suteikimą A. Vasiliauskas buvo išleistas į laisvę, kol Apeliacinis teismas nagrinėjo jo skundą, o A. Geležius, ką tik buvęs nukentėjusiuoju, ėmė slapstytis.

Išmetė iš tarybos

2006-aisiais tuometis Kalvarijos meras Jonas Dzirmeika, sužinojęs, jog tarybos nario A. Geležiaus policija ieško dėl dviejų žmogžudysčių, Vyriausiajai rinkimų komisijai išsiuntė prašymą, kad iš tarybos būtų išbrauktas Liberalų demokratų partijai atstovavęs A. Geležius.

Meras teigė, kad šis tarybos narys beveik aštuonis mėnesius nė karto neatvyko į posėdžius ir tokio elgesio niekaip nėra pateisinęs.

Besislapstantis A. Geležius Naujųjų metų išvakarėse tuometei Kalvarijos vicemerei buvo atsiuntęs elektroninį laišką, kuriame visus tarybos narius pasveikino Kalėdų proga ir linkėjo santarvės bei Dievo palaimos.

Šiame laiške jis prasitarė, jog sunku būti teisuoliu.

Už posėdžių nelankymą A. Geležius buvo pašalintas iš Kalvarijos tarybos.

Prokurorams pasidavė pats

Iš pogrindžio A. Geležius nusprendė išlįsti 2006-ųjų kovą. Jis pats atvyko į Generalinę prokuratūrą.

Kalvarijos tarybos narys beveik metus slapstėsi buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose. Kalbama, kad kurį laiką gyveno Kazachstane. Galimas dalykas, jog nuo bausmės vykdymo besislapstantis A.Geležius vėl patraukė į užsienį.

„Nesistebėsiu, jei jis pareikš, kad buvo išvykęs verslo reikalais, neva nieko nežinojo apie Apeliacinio teismo apkaltinamąjį nuosprendį, o Aukščiausiąjį teismą pasieks jo kasacinis skundas”, – sakė „Lietuvos rytui” ne vienerius metus A. Geležių pažįstantis asmuo.

Keršijo už pinigų vagystę

* Kalvarijos gyventojai R. Akelis ir Z. Valinčius mįslingai dingo 1994-ųjų balandį. Iki šiol niekas jų nematė nei gyvų, nei mirusių.

* Nusikaltimo liudininkai pareigūnams teigė, jog tąsyk iš A. Geležiaus motinos namų buvo dingę 16 tūkst. litų, kurie priklausė nuteistojo broliui.

* A. Geležius, į pagalbą pasikvietęs tris bičiulius iš Kauno, paprašė atgauti pavogtus pinigus, nes įtarė, kad juos pasisavino R. Akelis ir Z. Valinčius. Vyrai buvo pagrobti gatvėje ir įgrūsti į automobilį.

* Tariamiems vagišiams prie Kalvarijos apylinkėse esančio ežero buvo surengta egzekucija. Jie buvo pririšti prie medžio ir mušami.

* Po to pagrobėjai iškasė duobę ir liepė į ją lipti abiem aukoms.

* R. Akelis ir Z. Valinčius buvo nušauti ir subadyti medžiokliniu peiliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?