Žiauriai motiną nužudęs A. Paulavičius - nepakaltinamas

Motiną nužudęs ir jos galvą į Kuršių marias išmetęs 28-erių klaipėdietis Aidas Paulavičius – ligonis, kurį gydys ir slaugys psichiatrai. Taip antradienį nusprendė Klaipėdos apygardos teismas.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Dec 19, 2012, 12:38 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:13 PM

Kraupios žmogžudystės pajūryje byla nebus nagrinėjama – motinos kraują praliejęs A. Paulavičius pripažintas nepakaltinamu, kai teismas įvertino Valstybinės psichiatrijos tarnybos specialistų išvadas.

Tyčine žmogžudyste, žmogaus palaikų išniekinimu, vagyste apkaltintas klaipėdietis nėkart nepasirodė teismo salėje. Buvo apklausti tik kai kurie liudininkai, bendravę su juo prieš žmogžudystę ir vėliau. A. Paulavičius priverstinai gydomas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje sustiprinto režimo sąlygomis.

Galvažudys nesuvokė, ką daro?

Medikai konstatavo, jog psichikos liga sergantis A. Paulavičius, žudydamas motiną 48 metų klaipėdietę Juditą Paulavičienę ir niekindamas jos palaikus, nesuvokė savo veiksmų.

„Žmogžudystės aplinkybės nustatytos, bet jos motyvai liko neaiškūs. A. Paulavičius – psichikos ligonis, kurį reikia gydyti.

Net jeigu jo sveikata ir pagerėtų, už nusikaltimą, padarytą aptemus sąmonei, vyras nebus teisiamas”, – kalbėjo prokuroras Arūnas Saunorius.

Psichiatrai kas pusmetį tikrins A. Paulavičiaus sveikatos būklę. Pasak jų, vyro veiksmai neprognozuojami, jis yra pavojingas visuomenei.

Giminaičių ieškiniai atmesti

Proceso pradžioje A. Paulavičiaus artimieji reikalavo, kad byla būtų nagrinėjama uždaruose posėdžiuose. Jų prašymas buvo patenkintas.

Nužudytosios dukters Genovaitės Zulcienės ir sūnaus Karolio Paulavičiaus civiliniai ieškiniai dėl žalos atlyginimo atmesti. Nutentėjusieji jų negali reikšti nepakaltinamiems asmenims.

„Mūsų giminė padori, niekas net alkoholio nevartoja.

Matėme, jog Aidas nesveikas, bet psichiatrai jo negydė”, – sielojosi G.Zulcienė.

Žudiko brolis K. Paulavičius į teismą atvesdintas su antrankiais – pareigūnai jį sulaikė dėl galimų įtarimų platinant kvaišalus.

Nužudęs motiną paspruko

Šiurpi tragedija įvyko pernai gruodžio 16-ąją Klaipėdoje, viename Naujakiemio gatvės daugiabutyje. Išniekinti J.Paulavičienės palaikai aptikti jos pačios bute.

Įžengę į butą pareigūnai išvydo šiurpų vaizdą – vonioje gulintį šeimininkės kūną be galvos. Iš namų dingo mobilieji telefonai, dokumentai, papuošalai, kiti vertingesni daiktai.

Tą dieną J. Paulavičienei niekaip negalėjo prisiskambinti užsienyje dirbantis jos draugas, su kuriuo ji turėjo gruodžio 31-ąją susituokti.

Klaipėdietei priklausė kirpykla „Dita”, esanti Laukininkų gatvėje. Iš jos tragedijos dieną motina ir sūnus išėjo kartu.

Po to iš Lietuvos dingęs A. Paulavičius pagal Europos arešto orderį sulaikytas Berlyne gruodžio 23-iąją. Jis prisipažino nužudęs motiną, išniekinęs jos palaikus. Parodė ir vietą Kuršių mariose, kur nuskandino rankinę su aukos galva ir dokumentais.

Grįžo apsiginklavęs lazdomis

Pernai gruodžio 15-ąją A. Paulavičius, grįžęs iš Vokietijos, kur valkatavo ir vagiliavo, dar užsuko į senelio namus pasiimti anksčiau čia palikto krepšio su dviem teleskopinėmis lazdomis.

Atvažiavęs į Klaipėdą, bet namuose nieko neradęs, vyras nudrožė į motinos kirpyklą, kur sutarė su ja susitikti po darbo.

Vakare abu nuvažiavo į prekybos centrą „Maxima”, o po to grįžo į namus.

„Motina iš virtuvės mane auklėjo, priekaištavo dėl išvaizdos. Jos rankoje pastebėjau virtuvinį peilį. Pradėjo juo mosikuoti, turbūt rengėsi man smogti. Man atrodo, kad ji visą gyvenimą norėjo mane nužudyti”, – per apklausą paskutinį pokalbį su motina prisiminė A. Paulavičius.

Tolesni žudiko parodymai suglumino tyrėjus – apie šiurpų nusikaltimą jis kalbėjo taip, tarytum būtų nugalabijęs žiurkę, o ne savo motiną.

Įkalčius gramzdino mariose

Sugrūdęs į rankines aukos galvą, kompiuterį, kitus bute rastus daiktus A. Paulavičius motinos automobiliu nuvažiavo prie vieno terminalo Minijos gatvėje ir viską išmetė į Kuršių marias.

Sučiuptas vyras šaltakraujiškai dėstė, kaip atsikratė įkalčių: „Juoda rankinė su galva iškart nugrimzdo į dugną, o kita dar kurį laiką plūduriavo. Po to važinėjau po miestą automobiliu.”

Žudikas iš motinos piniginės iškrapštė 10 litų, raktus, pasiėmė tris mobiliuosius telefonus, du vestuvinius žiedus.

Nuo J.Paulavičienės rankos nusmaukto žiedo jis kažkodėl nepavogė. Kelis telefonus įkeitė lombarde, o kitus sulaužė ir užkasė sprukdamas iš Lietuvos.

Kitą rytą A. Paulavičius nuvyko pas draugą, gyvenantį Lūžų gatvėje. Šis lombarde įkeitė pavogtą auksinį žiedą. Dar vieną žudiko paprašytas kitam lombardui Žvejybos uosto rajone perdavė kažkoks benamis.

Nusibeldė iki Vokietijos

Su draugu nuvažiavęs į turgavietę A. Paulavičius ten nusipirko kepurę, pirštines, užkando.

Nusibeldęs į vieną bendrabutį žudikas staiga užsigeidė tatuiruotės ant veido. Degalinėje nuplovė automobilį, išsiurbė saloną, o po to nutarė aplankyti savo tėvą.

„Jam atvežiau dovanų – butelį degtinės. Pasakiau, kad mamai dovanojau 400–500 eurų. Pernakvojau pas draugą, įkeičiau dar vieną telefoną ir taksi automobiliu išvykau iš Klaipėdos”, – pasakojo A.Paulavičius.

Prieš kelionę jis dar pasirodė prie motinos namų – turbūt knietėjo sužinoti, kas ten vyksta. Buto durys buvo užplombuotos.

Vokietiją A. Paulavičius pasiekė pakeliui stabdydamas automobilius. Berlyne sučiuptas žudikas murmėjo, jog motina jį neva kiršino su broliais. Pyko, kam skambinėjo, teiravosi, kaip jam sekasi užsienyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.