Į teisiamųjų suolą studentą atvedė jaunatviškas smalsumas

Naujiesiems metams savadarbius sprogmenis ketinantiems gaminti aštrių įspūdžių mėgėjams vertėtų rimtai pagalvoti ne tik apie pavojų netekti galūnių, bet ir apie gresiančią baudžiamąją atsakomybę. Ketvirtadienį Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį studentui, kuris prieš trejus metus miške susprogdino savadarbę bombą. Teismas pagailėjo teigiamai charakterizuojamo jaunuolio ir pritaikydamas išimtį vietoje įkalinimo skyrė tik laisvės apribojimo bausmę.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Dec 20, 2012, 3:35 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:18 PM

Pažangų studentą, Kauno rajone, Babtuose gyvenantį Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto (LSMU) senato narį 23 metų Žilviną Vašką į teisiamųjų suolą atvedė prieš trejus metus įvykusi, iš pažiūros, nekalta istorija.

Vaikinas, kaip pats pasakojo, iš smalsumo iš kalio permanganato, aliuminio pudros ir salietros pagamino 2 kilogramus sprogstamosios medžiagos. Vos 20 metų tuomet sulaukęs jaunuolis nusprendė savo kūrinį išbandyti. Sprogmenis supylė į poros litrų talpos plastikinį butelį ir 2009-ųjų birželį šalia namų, Babtų miestelio pašonėje esančiame miške, pririšęs prie medžio susprogdino.

Sprogimo būta galingo, jo vietoje liko daugiau nei pusės metro gylio ir 1,8 metro skersmens duobė.

Apie šią studento išdaigą teisėsaugininkai sužinojo atsitiktinai. Tiriant 2009 metų rudenį Babtų seniūnijoje įvykdytą degalinės „Saurida“ sprogdinimą rinkta operatyvinė informacija apie visus, ką nors bendra su sprogmenimis turėjusios veikėjus. Taip kriminalistai išsiaiškino, kad kiek anksčiau miške buvo nugriaudėjęs sprogimas. Pareigūnai rado išraustą duobę bei apgadintus medžius, o netrukus apsilankė Ž. Vaško tėvų namuose.

Vaikinas kaltės net nebandė neigti, jis iš karto prisipažino pagaminęs sprogmenį ir jį miške išbandęs.

Nors LSMU studentas nuoširdžiai tikino tai padaręs iš jaunatviško smalsumo, teisėsaugininkams neliko nieko kito, kaip tik pareikšti įtarimus pagal Baudžiamojo kodekso 253-iojo straipsnio 2-ąją dalį, numatančią atsakomybę už didelio kiekio sprogstamųjų medžiagų neteisėtą gaminimą, laikymą, gabenimą ar realizavimą. Už šį nusikaltimą įstatyme numatyta griežta bausmė – laisvės atėmimas nuo ketverių iki aštuonerių metų.

Smalsaus studento bylą nagrinėjęs Kauno apygardos teismo baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas Evaldas Gražys pagailėjo jaunuolio, konstatuota, kad ir pati švelniausia įstatyme numatyta laisvės atėmimo bausmė šiuo atveju būtų per griežta. Tokios pačios nuomonės buvo ir byloje valstybės kaltinimą palaikę prokurorai, prašę sprogdintojui skirti švelnesnę, nei numato įstatymas, bausmę.

Teismas įvertino tai, kad jaunuolis charakterizuojamas išskirtinai teigiamai, tai gabus, sumanus ir pažangus studentas, kuris sunkų tyčinį nusikaltimą įvykdė ne iš piktavališkų paskatų, be to, niekam žalos nepadarė. Atsižvelgta ir į tai, kad galingo sprogimo išraustą daugiau nei pusės metro gylio ir 1,8 metro skersmens duobę studentas užlygino žemėmis ir pasodino eglutę.

Vietoje laisvės atėmimo smalsiam studentui skirta laisvės apribojimo bausmė dvejiems metams. Per šį laikotarpį Ž. Vaškas privalės savo namuose būti nuo 23 iki 6 valandos, be bausmės vykdymą prižiūrinčios institucijos žinios nekeisti gyvenamosios vietos, taip pat 200 valandų nemokamai padirbėti senelių namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.