Audinių kailiukų grobikai išgirdo nuosprendį

Savo bendrovės produkciją pagrobti sukurstęs ir šį nusikaltimą įvykdyti padėjęs panevėžietis, uždarajai akcinei bendrovei „Vixena“ vadovavęs Robertas Kučinskas už grotų turės praleisti trejus metus.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2012-12-28 12:49, atnaujinta 2018-03-14 09:25

Apkaltinamąjį nuosprendį Šiaulių miesto apylinkės teisme penktadienį išgirdo ir trys kartu su R. Kučinsku į teisiamųjų suolą patekę marijampoliečiai: apiplėšti audinių fermą padėjusiems broliams Evaldui ir Romualdui Raulinaičiams skirta po dvejus metus ir du mėnesius nelaisvės, o jau šeštą kartą teisiamam Mantvydui Bendoraičiui už plėšimą skirti ketveri metai laisvės atėmimo.

Subendrinus už plėšimą skirtą bausmę su anksčiau už kitą nusikaltimą paskirta bausme M. Bendoraičiui už grotų teks praleisti penkerius su puse metų.

Priteisė atlyginti žalą

Nuo jų nukentėjusiam audinių fermos sargui nuteistieji privalės atlyginti 418 litų turtinę ir 1000 litų neturtinę žalą, o apiplėštos bendrovės turtą perėmusio banko naudai priteisti 807 tūkstančiai 400 litų.

Dar trys plėšimu kaltintus vyrus teismas išteisino neįrodžius, kad jie dalyvavo šiame nusikaltime. Neteisėtų šaudmenų disponavimu apkaltintam Petrui Dulinskui teismas skyrė 90 parų arešto.

Iš Pavartyčių (Radviliškio r.) kaime esančios bendrovės „Vixena“ fermos audinių kailiukų už maždaug 800 tūkstančius litų pagrobę nusikaltėliai nuosprendį išgirdo po nusikaltimo praėjus daugiau nei ketveriems metams.

Sumušė ir surakino fermos sargą

Trys kaukėti vyrai į Pavartyčių kaime esančią švelniakailių žvėrelių fermą įsibrovė ankstų 2008-ųjų gruodžio pirmosios rytą.

Įsibrovėliai sumušė 48 metų sargą, surakino jo rankas savadarbiais antrankiais, o iš sandėlio pagrobė į dėžės sukrautus audinių kailiukus. Nusikaltėliai čiupo ir jau išdirbtus ir dar neseniai nuluptus kailiukus.

Apie valandą fermoje šeimininkavę plėšikai susikrovė dėžes į sunkvežimį ir paspruko.

Nuo užpuolikų nukentėjusiam fermos sargui prireikė ir medikų, ir ugniagesių pagalbos. Medikai vyriškiui sutvarstė prakirstą galvą, o ugniagesių gelbėtojai išlaisvino rankas nuo antrankių.

Dėl plėšimo patirtus nuostolius bedrovės vadovai įvertino 800 tūkstančių litų.

Tyrėjams kilo įtarimų

Nusikaltimą tyrę pareigūnai atkreipė dėmesį į tai, kad plėšikai gerai žinojo, kur ieškoti grobio, bei ėmė tik didesnius ir brangesnius kailiukus.

Tyrėjai atkreipė dėmesį ir į tai, kad Pavartyčių fermoje švelniakailius žvėrelius auginusios bendrovei „Vixena“ ketinama skelbti bankrotą, o šios bendrovės turtas už skolas vienam bankui jau yra areštuotas.

Įtarę, kad plėšimas buvo įvykdytas ketinant pagrobti ir tokiu būdu nuo arešto apsaugoti bent dalį bendrovės turto pareigūnai sulaikė bendrovės „Vixena“ vadovą R. Kučinską.

Teistumas nutraukė sportininko karjerą

Didesnioji dalis iš Pavartyčių fermos pagrobtų kailiukų buvo rasta vienoje Marijampolės rajono sodyboje.

Tiriant šį nusikaltimą buvo sulaikyti marijampoliečiai broliai Evaldas ir Romuldas Raulinaičiai bei E. Raulinaičio svainis, bušido imtynių meistras M. Bendoraitis.

Ne viename tarptautiniame bušido turnyre sėkmingai pasirodžiusiam M. Bendoraičiui teko nutraukti sportininko karjerą – už užstatą laisvėje paliktas marijampolietis jos dėl kitų nusikaltimų neteko dar iki paskelbiant nuosprendį audinių kailiukų pagrobimo byloje.

Bendrovės vadovą slėgė skola

Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad nusikaltimui R. Kučinskas ryžosi norėdamas grąžinti skolą vienam asmeniui.

Didelę sumą pinigų R. Kučinskui paskolinęs vyriškis juos atgauti bandė per brolius Raulinaičius.

Finansinių problemų slegiamas R. Kučinskas pasiūlė skolą grąžinti audinių kailiais.

Kai šis pasiūlymas buvo priimtas, bendrovės vadovui nebeliko nieko kito kaip tik pagrobti bankrutuojančios bendrovės kreditoriams atitekti turėjusius kailiukus.

Iki nuosprendžio laiką laisvėje leidę broliai Evaldas ir Romualdas Raulinaičiai bei R. Kučinskas bus suimti nuosprendžiui įsiteisėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.