Tauragėje prakartėlę suniokoję vandalai sugauti

Prieš šiųmetes šventes Tauragės centrinėje miesto aikštėje įrengta prakartėlė džiugino ir šildė tauragiškių bei miesto svečių širdis. Deja, nei gražūs ir tyri šio projekto autorių tikslai, nei švęstas vanduo dviejų niekdarių sausio 1-osios rytą nesustabdė.

Apsaugoti prakartėlės nuo vandalų nepadėjo ir per jos šventinimo ceremoniją visiems susikibus už rankų sukalbėta malda<br>K. Sėrikova („Tauragės žinios“)
Apsaugoti prakartėlės nuo vandalų nepadėjo ir per jos šventinimo ceremoniją visiems susikibus už rankų sukalbėta malda<br>K. Sėrikova („Tauragės žinios“)
Daugiau nuotraukų (1)

Karina Sėrikova ("Tauragės žinios")

Jan 4, 2013, 7:07 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:31 AM

Prakartėlė buvo išniekinta. Sausio 2-ąją sulaikyti nusikaltimą padarę jaunuoliai policijai teigė, kad prakartėlę išniekino apsvaigę nuo alkoholio.

Patys ieškojo įvykio liudininkų

Idėja turėti savo miesto prakartėlę kilo vienam „Tauragės radijo“ steigėjų Valdui Latožai, verslininkui Edmundui Abromui ir Tauragės katalikų Švč. Trejybės bažnyčios klebonui Alvydui Bridikiui. Į pagalbą idėjos autoriams atėjo Tauragės moksleivių kūrybos centras ir įvairios Tauragės įmonės, organizacijos bei pavieniai asmenys.

Sausio 1-osios vakarą į tauragiškius elektroniniu laišku kreipėsi vienas idėjos autorių V. Latoža: „Šiandien, 2013 m. sausio 1 dieną (antradienį), apie 7 val. 30 min., buvo išniekinta Tauragės prakartėlė... Jeigu galite paskelbti arba žinote kokios nors informacijos apie šį vandalizmo aktą – būtume dėkingi, jeigu praneštumėte. Yra padaryti materialiai nuostoliai, bet jie ne svarbiausi... Apie moralinius irgi jau net nekalbame...

Informacija perduota Tauragės policijai. Daug ką užfiksavo aplink viešbutį išdėstytos kameros, tačiau dar reikia liudininkų parodymų. Yra žinomas liudininkas, kuris matė šį vandalizmo aktą. Būsime dėkingi, jeigu atsilieptų dar geros valios žmonės, kurie galėjo matyti šį įvykį ir gali suteikti naudingos informacijos. Ačiū visiems, kurie atsilieps!“

Vėl suplūdo talkon

Sužinoję, kad prakartėlė išniekinta, sausio 1-ąją į centrinę miesto aikštę susirinko Moksleivių kūrybos centro darbuotojai, kurie visą dieną tvarkė prakartėlę ir trečiadienį ji jau atrodė lyg vandalų nepaliesta. Vis dėlto sudaužyta garso aparatūra, sugadinti manekenai ir kitos Betliejaus detalės. Nenukentėjusi liko tik pavėsinė.

– Mes taip bijojome, kad Naujųjų naktį į pavėsinę kas nors įmes kokį fejerverką, tačiau tokių dalykų nesitikėjom. Tai sunku paaiškinti. Buvom paprašę, kad prie prakartėlės budėtų „Rimsaugos“ automobilis, nors tai nebuvo šios tarnybos tiesioginis darbas. Likimo ironija, kad prakartėlę išniekino kaip tik tada, kai šios tarnybos apsaugos darbuotojas buvo išvykęs į objektą, kuriame suveikė signalizacija, – sutapimu negalėjo patikėti V. Latoža.

Pasak saugos tarnybos „Rimsauga“ direktoriaus Rimo Ežerinsko, tikrai labai liūdna, kad įvyko toks sutapimas. Kai apsaugos darbuotojas grįžo į savo budėjimo vietą, ten jau rado policijos pareigūnus. R. Ežerinsko teigimu, iki Naujųjų metų ryto niekas net nebandė kėsintis į prakartėlę.

– Mes manome, kad prakartėlę nusiaubė kažkas, kas buvo apsistoję viešbutyje, kadangi jaunuoliai į lauką buvo išėję be striukių, – svarstė saugos tarnybos vadovas.

Užfiksavo kameros

Anot V. Latožos, prakartėlę išniekino du jaunuoliai. Besiautėjančius vaikinus sutramdė praeivis, kitas praeivis iškvietė policiją. Tačiau vaikinai spėjo pabėgti.

– Jaunuoliai išvartė ir sulaužė prakartėlės dekoracijas, po aikštę ištampė Betliejaus statulas, net kai kurių drabužius suplėšė ir iškruvino – tikriausiai prieš tai dar su kuo nors susimušė, nes buvo kruvini. Tačiau turime vilties, kad vandalai bus išaiškinti, – kalbėjo „Tauragės radijo“ atstovas. V. Latožos teigimu, jaunuolius, niokojančius prakartėlę, užfiksavo tiek „Tauragės“ viešbučio, tiek lošimo namų „Tete a tete City Casino“ kameros, be to, paimti kraujo mėginiai, kurie, tikimasi, padės sužinoti, kas tiksliai įvykdė nusikaltimą. Kameros, įrengtos prie Tauragės rajono savivaldybės pastato, vaizdas per prastas įžiūrėti nusikaltėlius.

Vandalai rasti

Trečiadienio popietę, anot Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininko Aurimo Banio, liudininkai atpažino juostose nufilmuotus asmenis, siaubiančius miesto prakartėlę, nustatyti du įtariamieji, policija suskubo jų ieškoti. A. Banio teigimu, vaizdo įrašuose matyti, kad nusikaltėliai neblaivūs.

Tos pačios dienos vakarą žiniasklaidą pasiekė policijos pranešimas, kad Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai nustatė asmenis, Naujųjų metų rytą suniokojusius prakartėlę. Į Policijos komisariatą buvo pristatyti ir apklausti Tauragės rajono gyventojai aštuoniolikmetis V. D. ir devyniolikos metų L. P. Tikslių jų pavardžių policija neatskleidžia. Jaunuoliai prisipažino suniokoję prakartėlę, teisinosi padarę tai būdami stipriai apsvaigę nuo alkoholio.

Šiuo metu tyrimas policijoje tęsiamas, atliekami tolesni procesiniai veiksmai.

Nepatvirtintais duomenimis, prakartėlę suniokoję jaunuoliai šventėms laikinai grįžo į Tauragę iš užsienio, kur dirba. Esą naujametę naktį vaikinai buvo išsinuomoję kambarį viešbutyje, kur ir sutiko naujuosius.

„Toks darbas yra niekingas“

Kalėdų rytą prakartėlė miesto aikštėje iškilmingai buvo pašventinta. Kartu su aikštėje susirinkusia tauragiškių minia kalbėdamas „Tėve mūsų“ šios misijos ėmėsi klebonas Alvydas Bridikis. Tačiau švęstas vanduo ir maldos nesustabdė chuliganų nuo niekingo žingsnio.

Tauragės katalikų Švč. Trejybės bažnyčios klebonas A. Bridikis vienareikšmiškai smerkia prakartėlės išniekintojus.

– Toks darbas yra niekingas ir iš tikrųjų labai skaudina, ypač tokių gražių švenčių metu. Sunku patikėti tokiu priešiškumu. Joks sveiko proto žmogus taip nebūtų pasielgęs, todėl manau, kad vaikinai buvo apsvaigę arba nuo narkotikų, arba nuo alkoholio, – sakė klebonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.