Prasiskolinęs Naujosios Akmenės gyventojas įsigudrino vogti gamtines dujas

Naujojoje Akmenėje, Ramučių gatvės daugiabučiame name gyvenantis 49 metų Rimas M. prieš trejus metus už skolas netekęs galimybės naudotis gamtinėmis dujomis šaltais užkandžiais ilgai nemito – vyriškis įsigudrino prie dujų vamzdžio prijungti kitą atšaką ir ją nutiesti iki savo viryklės.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jan 16, 2013, 3:27 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:15 PM

Tokį „išradimą“ aptikę AB „Lietuvos dujos“ specialistai kraipė galvą ir spėliojo, kaip pasivogti dujų nusprendusiam vyriškiui pavyko išvengti gaisro ar sprogimo, nes prijungiant nelegalią atšaką jam reikėjo pragręžti magistralinį dujų vamzdį.

Dujas atjungė už skolas

Neteisėtai pajungtą dujų vamzdžio atšaką Rimo M. bute aptiko čia užėję šilumos ūkio darbuotojai.

Apžiūrinėdami bute esančias vamzdžius darbininkai pastebėjo prie dujų vamzdžio pritvirtintą dujinės viryklės čiaupą su virtuvės link besidriekiančia žarna.

Į butą iškviesti AB „Lietuvos dujos“ darbuotojai nustatė, kad neteisėtai prie centrinio dujų vamzdžio prijungta žarna yra sujungta su dujine virykle.

Dujų tiekimas šiame bute gyvenančiam Rimui M. už skolas buvo nutrauktas 2009-ųjų rudenį.

Dujų pasivogti nusprendęs vyriškis nelietė ant nupjauto ir užsandarinto dujų vamzdžio galo uždėtų plombų, o pragręžė jį atokiau nuo viryklės.

Nuo nelegaliai pasidarytos atšakos iki viryklės besidriekiančią žarną Rimas M. paslėpė už virtuvės spintelių.

Dėl dujų vagystės patirta žala dar tikslinama. Ji AB „Lietuvos dujos“ specialistų teigimu gali siekti apie 10 tūkstančių litų.

Vogė ne tik dujas, bet ir elektrą

Dujininkus labiausiai suneramino pats vagystės būdas – pragręždamas vamzdį vagišius neabejotinai sukėlė gamtinių dujų nuotėkį, kuris galėjo baigtis ir gaisru ar galingu sprogimu.

Vien bauda už gamtinių dujų vagyste Rimas M. neatsipirks. Jo atžvilgiu pradėtas ikiteisminis dėl neteisėto naudojimosi energija ir ryšių paslaugomis.

Už tokį nusikaltimą baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Beje, pažeidimų atrado ir Rimo M. bute apsilankę elektros tinklų darbuotojai. Paaiškėjo, kad šis vyriškis vogė elektrą iš kaimynų bei buvo prisijungęs prie daugiabučio namo rūsyje išvedžiotos elektros instaliacijos.

Dujų vagysčių skaičius mažėja

AB „Lietuvos dujos“ spaudos atstovės Sigitos Petrikonytės-Jurkūnienės teigimu, pernai Šiaulių regione užfiksuoti 23 dujų vagysčių atvejai. Priskaičiuota žala už pavogtas dujas viršijo 50 tūkst. litų, kita įmonei padaryta žala (pavyzdžiui – dėl sugadintų apskaitos prietaisų siekė apie 5 tūkst. Lt.

Beveik visą bendrovei "Lietuvos dujos" pernai padarytą žalą vartotojai kompensavo.

Paslėpti dujotiekiai namų sienose ar žemėje yra aptinkami specialiais prietaisais: georadaru ar, išėmus dujų skaitiklį, zonduojant dujotiekį iš vidaus specialiu prietaisu.

Jeigu nustatoma, kad yra įrengtas dujų skaitiklį aplenkiantis dujotiekis ar sugadintas (sunaikintas) dujų skaitiklis, vartotojui nutraukiamas dujų tiekimas.

Nustačius, kad prie dujotiekio nelegaliai prisijungęs trečiasis asmuo, tai traktuojama kaip vagystė , jos perduodamas teisėsaugos institucijoms.

Nustačius neteisėtą dujų vartojimą padaryta žala apskaičiuojama vertinant, kad vartotojo dujiniai prietaisai veikė nepertraukiamai maksimalia galia per visą pažeidimo laikotarpį. Todėl priskaičiuotos sumos žalos atlyginimui kartais siekia iki 40 tūkst. Lt.

Per 2011 metus AB „Lietuvos dujos“ šalyje nustatė 238 neteisėto dujų vartojimo atvejus, o per 2012 metus - 112 neteisėto dujų vartojimo atvejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.