Policijos patruliai vairuotojus reketavo nuolat girtumą rodančiu alkoholio matuokliu

Kauno apygardos teismas pradėjo nagrinėti bylą, kurioje vairuotojo reketu ir kyšio paėmimu kaltinami du policijos pareigūnai. Bylą perdavus teismui paaiškėjo šokiruojanti aplinkybė – policijos patruliai naudojosi asmeniniu alkoholio matuokliu, perdirbtu taip, kad jis nuolat rodytų girtumą. Korumpuoti patruliai įkliuvo, kai vienas vairuotojas, iš kurio reikalauta 1 tūkst. litų kyšis, jiems padavė sužymėtus banknotus. Atlikus kratą tarnybiniame jų automobilyje rastas ir šaltas ginklas, žmonėms mušti skirta teleskopinė lazda.

Nei Edvinas Blauzdys, nei kartu įkliuvęs jo kolega ikiteisminio tyrimo metu nedavė parodymų, o kalbėti pažadėjo tik teisme.<br>N. Povilaičio nuotr.
Nei Edvinas Blauzdys, nei kartu įkliuvęs jo kolega ikiteisminio tyrimo metu nedavė parodymų, o kalbėti pažadėjo tik teisme.<br>N. Povilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jan 24, 2013, 11:00 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:25 AM

Kauno policijos patrulių rinktinės 6-ojo būrio patruliai - 28 metų Edvinas Blauzdys ir 26 metų Tomas Valinčius šiandien sėdo į teisiamųjų suolą. Vidurinį išsilavinimą įgiję, darbe teigiamai charakterizuojami vyrai kaltinami dviem nusikaltimais – kyšininkavimu ir neteisėtu nešaunamojo ginklo laikymu.

E. Blauzdys su T. Valinčiumi į teisiamųjų suolą pateko itin kurioziškomis aplinkybėmis. Praėjusių metų spalio 23 dieną pakaunės Raudondvario miestelyje sustabdę „Audi A8”, jo vairuotojui liepė papūsti į alkoholio matuoklį.

Tačiau vyrui buvo paduotas ne oficialiai policijos naudojamas, metrologiškai patikrintas alkoholio matuoklis, o policininkų nuosavas, nelegaliai tarnybiniame automobilyje laikytas prietaisas. Jis nematuoja girtumo laipsnio, tik parodo, ar žmogus yra paragavęs alkoholio.

Girtumą nustatytų ir absoliučiai blaiviam

Negana to, išradingi Kauno policijos patruliai šį prietaisą buvo perdarę taip, kad jis nuolatos rodytų tariamą girtumą.

„Žmogus visą gyvenimą gali gerti tik tyrą šaltinio vandenį, tačiau šis perdarytas prietaisas vis tiek parodys girtumą. Kai kurių pareigūnų išradingumui netrūksta ribų“, - lrytas.lt žurnalistui sakė korumpuotų pareigūnų veiklą tyrę Imuniteto skyriaus pareigūnai.

Nors tarnybos metu pareigūnams draudžiama turėti asmeninius daiktus, o juo labiau – nelegalų, policijoje nenaudojamą perdirbtą „alkoholio matuoklį“, šis prietaisas Imuniteto skyriaus atstovų teigimu – vairuotojų reketo priemonė.

Eilinė patrulių auka tapęs vairuotojas taip pat papūtė į jų „prietaisą“, iš karto užsižiebė tariamą girtumą rodantys indikatoriai. Nors E. Blauzdys su T. Valinčiumi tarnybiniame automobilyje turėjo ir tikrą alkoholio matuoklį, papūsti į jį aukai neliepė – pareiškę, kad šis neabejotinai girtas, liepė tuojau pat sumokėti 1 tūkst. litų kyšį. Vairuotojas prisipažino, kad prieš 12 valandų buvo išgėręs su draugu 150 gramų degtinės. Pajutę nuo vyro sklindantį alkoholio kvapą patruliai sugalvojo iš jo pasipelnyti.

Neiškentęs reketo – pranešė apie patrulių savivalę

Žmogus su savimi reikalautos pinigų sumos neturėjo. Kaip užstatą pareigūnams palikęs vairuotojo pažymėjimą ir automobilio dokumentus jis sėdo į automobilį ir nuvyko namo, į netoliese esantį Kulautuvos miestelį. Vyras ir namuose patrulių reikalautos sumos litais nerado, tad paėmė turėtus 300 eurų.

Supratęs, jog pareigūnai jį atvirai reketuoja, vairuotojas užsirašė banknotų numerius, o juos įteikęs Raudondvaryje laukusiems patruliams – jų tarnybinio automobilio numerius bei kreipėsi į Kauno policijos Imuniteto skyrių.

Po kelių valandų E. Blauzdys su T. Valinčiumi buvo sulaikyti, jų kišenėse rastas per pusę pasidalintas kyšis.

Policijos automobilyje – žmonėms mušti skirta lazda

Tarnybinį policijos automobilį, kuriuo naudojosi sulaikyti pareigūnai apžiūrėję pareigūnai ant galinės sėdynės rado su policijos darbu niekaip nesusijusį šaltąjį ginklą – žmonėms mušti skirtą teleskopinę lazdą. Nei E. Blauzdys, nei T. Valinčius nesiteikė paaiškinti kaip jų automobilyje atsidūrė ši lazda ir kam ji skirta.

Abu policijos patruliai ikiteisminio tyrimo metu atsisakė duoti parodymus, sakė kalbėsiantys tik teisme.

Šiandien turėjusio vykti teismo posėdžio metu paaiškėjo, jog vienas kaltinamųjų nėra gavęs kaltinamojo akto. Nutarta byloje daryti pertrauką ir palaukti, kol korupcija kaltinamas pareigūnas susipažins su jam pareikštais kaltinimais. Šiandien Kauno apygardos teismas dar trims mėnesiams pratęsė abiejų policijos patrulių nušalinimą nuo pareigų.

Vairuotojų reketo priemonė – panaši į lazdą su lemputėmis

Su keistu policininkų elgesiu, kai siūloma papūsti į jokios skalės neturintį prietaisą, praėjusių metų vasarą teko susidurti ir lrytas.lt žurnalistui. Tik šiomis dienomis paaiškėjo, jog tai buvo akistata su korumpuotais veikėjais, naudojusiais nežinią ką rodantį savo asmeninį „alkotesterį“, neabejotinai skirtą vairuotojams reketuoti.

Susitikimas su policijos patruliais įvyko Kauno rajone, vienoje sodų bendrijų. Savaitgalį automobiliu lentas vežusį, ne itin švariais darbo rūbais vilkėjusį žurnalistą gana netikėtoje vietoje, sodų bendrijos kelyje sustabdė iš priešpriešiais vykusio policijos automobilio išlipęs uniformuotas pareigūnas.

Nerišliai prisistatęs jis paprašė pateikti dokumentus, juos padavus, kažko paklausė ir ištiesė juodos spalvos, į lazdą su keliais skirtingų spalvų šviesos diodais panašų prietaisą bei paprašė į jį papūsti neišlipant iš automobilio.

Pūsti reikėjo ne apžiojus keisto įrenginio kandiklį, tačiau per kelių centimetrų atstumą į žiojėjusią ertmę. Atlikus šią „procedūrą“, įsižiebė kažkokia lemputė, pareigūnas grąžino dokumentus.

Pasiteiravus, koks čia prietaisas, neturintis skalės, o tik skirtingų spalvų lemputes, policijos pareigūnas paaiškino, kad tai „naujos kartos“ alkotesteris, rodantis ar žmogus yra vartojęs alkoholio. Esą taip taupomas vairuotojų ir patrulių laikas, kad nereikėtų „atpūtinėti“ blaivių vairuotojų.

„Tai visiškai nelegalus, neaiškios paskirties prietaisas, jo policija nenaudoja. Įrenginių, į kuriuos reikia pūsti per atstumą – Kaune iš viso nėra. Tikriausiai jums teko susidurti su atveju, kai pareigūnai tarnyboje naudojo nežinia kokios paskirties savo asmeninius daiktus“, - lrytas.lt sakė Kauno policijos atstovas.

Policininkai patruliavo majonezo gamintojų automobiliu

Tai ne pirmas skandalingas atvejis, kai paaiškėja vairuotojus keliuose reketuojančių korumpuotų Kauno policijos patrulių „gudrybės“.

Praėjusių metų pabaigoje Kauno apylinkės teisme už kyšių ėmimą buvo nuteisti du policininkai - Saulius Korizna ir Artūras Dapkevičius. Jiems skirta kalėti po dvejus metus bausmės vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui. Jų viršininkas Linas Jankauskas, kaltintas dokumentų klastojimu – išteisintas.

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo skandalingas faktas, jog skiriamaisiais policijos ženklais nepažymėtas tamsiai pilkos spalvos automobilis „VW Passat“, kuriuo abu pareigūnai vaikėsi greičio mėgėjus, juos baudė ir ėmė kyšius, nėra policijos nuosavybė. Šios, keliomis dešimtimis tūkstančių litų įvertintos transporto priemonės savininkė – majonezą gaminanti viena uždaroji akcinė bendrovė, savo turtu leidusi naudotis Kauno policijai.

Kauno policininkai šį automobilį gavo su jame sumontuota itin brangia greičio matavimo įranga „Vizir“ bei švyturėliais. Tokiu būdu privatus automobilis tapo specialiais policijos ženklais nepažymėtu policijos automobiliu, kėlusiu siaubą greičio pedalą spustelti mėgstantiems vairuotojams.

Kilus skandalui automobilis buvo grąžintas jo savininkui. Lrytas.lt žiniomis, Kauno policijos vadovai suskubo atsikratyti ir kitais, privačioms struktūroms ar asmenims priklausančiais automobiliais.

Į patruliavimą - nuosavais automobiliais

Buvęs aukštas policijos pareigūnas lrytas.lt žurnalistui teigė, kad kiek anksčiau policijos patruliai patys, už savo pinigus, pirkdavo automobilius ir juos paversdavo tarnybiniais.

„Būdavo taip: keli pareigūnai „susimeta“, nusiperka automobilį, kuris įregistruojamas kokios nors bendrovės vardu. Vėliau jis, kaip parama policijai, perduodamas pagal panaudos sutartį. Kyla klausimas, kaip pareigūnams atsiperka investuoti pinigai? Atsakymas paprastas – toks automobilis kiekvieną dieną duoda pelną, juo važinėjant reketuojami vairuotojai ir imami kyšiai“, - lrytas.lt sakė buvęs aukštas policijos pareigūnas.

Jis minėjo manantis, kad apie šią sistemą, kurios dėka savitai įteisinamas policijos patrulių reketas, tiesiog negalėjo nežinoti svetimais automobiliais besinaudojusių pareigūnų vadovai. Gali būti, kad gautus kyšius kartu patruliavę pareigūnai ne tik dalindavosi pusiau, bet ir mokėdavo duoklę vyresnybei.

"Gaila, tačiau nemažai pareigūnų savo tarnybą buvo pavertę savotišku verslu, leidžiančiu gauti nemažas pajamas. Tokiems veikėjams jų gaunami atlyginimai visiškai nėra aktualūs, svarbiausia sudarytos sąlygos ir galimybės tarnybos metu pasipinigauti. Mūsų tikslas - padaryti taip, jog tokių pareigūnų policijoje nebeliktų", - lrytas.lt sakė Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus viršininkas Andrejus Rabij.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.